9 Eylül 2012 Pazar

Serhat’ta Bulgur Kazanları Kaynıyor


 AĞRİ (DİHA) - Serhat Bölgesi'nde tarihi eskiye dayanan bulgur kaynatma geleneği devam ediyor. Sonbahar mevsiminin gelmesi ve buğday hasatlarının yapılması ile birlikte Ağrılı kadınlar hummalı bir çalışma yürütüyor.


Serhat Bölgesinde yok olma ile yüz yüze kalmış ve köklü bir geçmişe sahip olan bulgur kaynatma geleneği devam ediyor. Sonbaharın gelişiyle birlikte Ağrı’da hemen hemen her sokakta kaynayan bulgur kazanlarını görmek mümkün. Gündüzleri bulgur kaynatmak için kazan sırası bulamayan kadınlar gece geç saatlere kadar bulgur kaynatma işlemini sürdürüyor. Yıllık pilavlık bulgurunu hazırlamak için kadınlar ortama 15 gün gibi bir zaman diliminde bu işlemleri yapıyor. Her ailenin kendi ihtiyacı kadar hazırladığı buğdaylar kadınlar tarafından büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra yere konulan çadırların üzerine sererek kurumaya bırakıyor. Kuruma işlemi gerçekleştikten sonra değirmende öğütülen buğdaylar burada pilavlık ve çiğ köftelik bulgur olarak ayrılıyor. Buğday kaynatma sırasında buğdayı taşıma, değirmene götürme gibi ağır işler erkekler tarafından yapılırken değirmen sonrası buğdayı ayıklama işlemi yine kadınlar tarafından yapılıyor.

Bulgur kaynatma kültürünü çocuklarımız yaşasın

Hazır bulgurun tüketilmesi ile birlikte bulgur kaynatma kültürünün yok olma ile yüz yüze geldiğini belirten Zahide Aslan, "Tüm zorluklara rağmen kaynattığımız bulgurun tadını hiçbir bulgur vermiyor. Bu her şeyden önce bizim için bir gelenektir. Bizim çocukluğumuzda yaşadığımız bulgur kaynatma sevincini çocuklarımız da görsün istiyorum. Sırf onlar için bu geleneğin yaşatılması gerekir. Büyükler için bulgur çocuklar için danuk geleneğinin sürmesi gerekir" şeklinde konuştu.

ERKAN ASLAN










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder