25 Eylül 2012 Salı

İki HPG’li kitlesel olarak uğurlandı

 AĞRI/ BİTLİS (DİHA) - Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde 19 Eylül'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren Bitlis Hizan doğumlu HPG'li Raif Altın ( Ernesto Cilo) Bitlis’in Hizan İlçesi’nde, Hüseyin İlizdir (Rojdi Bazid) Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde kitlesel törenlerle son yolculuklarına uğurlandı.


Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde yaşanan çatışmada yaşamını yitiren Bitlis'in Hizan İlçesi Yolbilen (Xulepur) Köyü nüfusuna kayıtlı olan HPG'li Raif Altın (Ernesto Cilo) düzenlenen kitlesel bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Dün Malatya’dan alınan cenaze Tatvan'a getirildi. Tatvan Merkez Camii'nde dini vecibeler yerine getirildikten sonra cenaze aralarında BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP MYK üyesi Nezir Karabaş, BDP Bitlis il ve ilçe yöneticileri, ilçe ve belde belediye başkanları, MEYADER yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi tarafından alınarak Hizan'a doğru yola çıkarıldı. Cenaze konvoyu, geçtiği her köyde zılgıtlarla karşılanırken, asker ve polisler tarafından Hizan ilçe girişinde kurulan barikat nedeniyle ilçe merkezine girmesine izin verilmedi. Cenaze konvoyu diğer bir yoldan HPG'li Altın'ın doğduğu köy olan Yolbilen'e doğru hareket etmeye devam etti. Köy girişinde cenaze kitlesel olarak karşılandı. Burada omuzlara alınan cenaze, bir kilometrelik uzakta bulunan köy mezarlığına, “Şehit namirin”, “Biji Serok Apo” sloganları eşliğinde götürüldü. Cenaze töreninde HPG'li Altın ile birlikte aynı çatışmada yaşamını yitiren dört HPG'linin posterleri de taşındı.

Zenderlioğlu: Tek muhatap İmralı'dır

Defin işlemleri ve yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, bölgenin her yerinde şuanda bile büyük çatışmaların olduğunu belirterek, çatışmaların derhal son bularak anaların gözyaşının dinmesini istedi. Kalıcı barış için herkese sorumluluk düştüğünü belirten Zenderlioğlu, çatışmada kaybedilen her candan dökülen her kandan AKP hükümetinin sorumlu olduğunu kaydetti. Zenderlioğlu, "Bu ülkede kan aktığı sürece kimse barıştan bahsetmesin. Bu gün barışın tek teminatı tek güvencesi olan Sayın Abdullah Öcalan bir yılı aşkın bir süredir tecrit altında. Barışı istiyorsanız tek adres İmralı’dır " dedi. Zenderlioğlu'nun ardından HPG'li Altın'ın annesi Hanım Altın konuştu. Altın, “Kürt halkının, tüm gerilla güçlerinin başı sağolsun. Benim oğlum Kürdistan kahramanı, Kürdistan şehididir. Ben onunla gurur duyuyorum" dedi. Yapılan konuşmaların ardından kitle Altın için aile evi önünde kurulan taziye çadırını ziyaret ettikten sonra köyden ayrıldı.

İlizdir Doğubayazıt’ta polis saldırısına rağmen kitlesel olarak toprağa verildi

Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi Tugay Komutanlığı’nın güvenliğini alan Bayrak Tepesi'ne yönelik 19 Eylül tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonrası çıkan çatışmada yaşamını yitiren 4 HPG’li’den Hüseyin İlizdir’in (Rojdi Bazid) cenazesi ailesi tarafından dün akşam saatlerinde Malatya Adli Tıp Kurumu’ndan alındıktan sonra Van’a getirildi. Van’ın Çaldıran yol ayrımında yüzlerce araçlık konvoyla karşılanan cenazenin yol güzergahı boyunca sivil polis ve akrep tipi araçlar tarafından takip etmesi dikkat çekti. Cenaze aracının yol ayrımına gelmesi ile kitle saygı duruşuna geçti ve Çerxa Şoreşe marşını söyledi. HPG’li İlizdir’in cenazesi Yeni Mahalle’de bulunan aile evine götürüldü. Cenazenin eve gelmesiyle aileden fenalık geçirenler olurken, cenaze omuzlara alınarak Doğubayazıt Şehir Mezarlığı’na götürüldü. “Biji Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, “Katil Erdoğan” ve “Tendürek İntikam” sloganlarının atıldığı yürüyüşte HPG’li İlizdir’in fotoğrafları taşındı. Törene BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, İl Meclis Üyesi Başkanı Kenan Alkan, BDP Doğubayazıt İlçe Başkanvekili İbrahim Kaya, BDP’nin il ve ilçe yöneticileri ve on binlerce kişi katıldı. Yürüyüşün ardından okunan Kürtçe duaların ardından defin işlemleri gerçekleştirildi. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından törende konuşan BDP Doğubayazıt İlçe Başkanvekili Kaya, “İlizdir yoldaşın meşalesini gururla taşıyacağız” dedi.

Aksoy: AKP’de bulunan vekillere sesleniyorum; gelin halkınızın safında yer alın

Kaya’nın ardından konuşan BDP’li Milletvekili Halil Aksoy, “Özgürlük mücadelesinin bedeli ağırdır. Biz bu bedelin farkında olarak mücadelemizi veriyoruz” dedi. Zor zulümle ellerinden alınan özgürlüğü kazanacaklarını belirten Aksoy, “Eğer AKP’de bulunan milletvekilleri gerçekten Kürt ise uygulanan bu zulme dur demelidir. Ama bu zulme dur demiyorlar. Erdoğan’ın yaşanan bu ölümlerde ne kadar parmağı varsa Erdoğan safında bulunan Kürtlerin de parmağı o kadar vardır. Buradan AKP’de bulunan vekillere sesleniyorum; gelin halkınızın safında yer alın, zulümkarların yanında ayrılın. Kan nerede akarsa aksın bizim kanımızdır” şeklinde konuştu. Özgürlük mücadelesinin bayrağını göklere çekeceklerini belirten Aksoy, “Eğer özgürlük gelecekse bende yaşamımı yitirmek istiyorum yeter ki barış gelsin” şeklinde konuştu.

Taziyeye geçen kitleye polis plastik mermilerle müdahale etti

Cenaze töreninin ardından Yeni Mahallesi’nde kurulan taziye çadırına doğru yürüyüşe geçen kitleye polis biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti. Polisin müdahalesine gençler taşlarla karşılık verdi. Uzun süre mahalle aralarında devam eden çatışmalarda gazetecilerin görüntü almasına izin vermeyen polis, görüntü alan Denge TV muhabiri Yusuf İba'yı darp etti. Mahalle aralarında devam eden çatışmalar son bulurken gözaltına alınanların olduğu belirtildi.













































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder