9 Eylül 2012 Pazar

AĞRI BAYRAĞI (1927 - 1931)


AĞRI KÜRT CUMHURİYETİ (1927 - 1931) DÖNEMİNDE AĞRI'DA DALGALANAN BİR BAYRAK.

Bu bayrak Ağrı Kürt Cumhuriyeti döneminde Ağrı'da dalgalanan bayraktır. Ağrı yenilgiyle sonuçlanınca, İhsan Nuri Paşa bu bayrağı kendisi ile birlikte İran'a götürmüştü. İhsan Nuri Paşa bu bayrağı yıllarca yanında sakladıktan sonra, İsveç'de bir müzeye vermişti. Bayrak şimdi İsveç'de müzede. 'Bayraktan bir  tanede Güney'de' diyenlerde var.


Geçen Aylarda Duhok'da Ağrı İsyanları ve İhsan Nuri Paşa adına bir festival düzenlendi. Festivali düzenleyen Duhok'lu arkadaşla (Mazlom Doski) facebook'da tanıştım, bana bu fotoğrafı gönderdi.

Festivali düzenleyen arkadaşın arşivinde, Ağrı Kürt Cumhuriyeti dönemine ait onlarca belge var. Yakında Duhok'da bir sergi açmak istediğini söyledi. Ayrıca Fedaral Kürdistan Hükümeti (Irak Kürdistanı), yakında Duhok'da yada Zaxo'da İhsan Nuri Paşa'nın heykelini dikecek.

Bu bayrak Ağrı'da dalgalanan bayraktır. İlk başta Ağrı'da bu bayrak kullanılır, daha sonra Ağrı Kürt Cumhuriyetinin bayrağı tasarlanıp, kullanılır. Büyük Kürdistan kurulana kadar Kürdistan'ın başkenti ilan edilen Ağrı'da, Ağrı bayrağı kullanılacaktı.

Resimdeki bayrağı 1918'de Cibranli Halit Bey'le İhsan Nuri Paşa tasarlanmış.

Ağrı Kürt Cumhuriyeti'nin resmi bayrağınıda Xoybûn (Hoybun) örgütü tasarlamıştı.

Ağrı bayrağına bakmak için link: http://herema-ararat.blogspot.com/2011/06/rebuplic-of-agiri-ararat-komara-agiri.html

Not: Ağrı bayrağı haricinde, bugün ki Kürdistan bayrağının özgürce dalgalandığı ilk yer Ağrı'dır.

Nihat Öner


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder