20 Eylül 2012 Perşembe

Depremden kaçtı ırkçılara tutuldu


Depremin ardından göç edip Eskişehir’in Körhasan köyüne yerleşen Wanlı Caşut ile Agirîli Güzüngü aileleri burada ırkçılığa yakalandı. Caşut ve Güzgünü aileleri burada defalarca ırkçı saldırılara uğradı. Son olarak muhtarın öncülüğünde evleri ırkçılar tarafından yakılmak istenince Eskişehir’i terketti.





Irkçı saldırı göç ettirdi

Wan’da meydana gelen depremin ardından Eskişehir Çifteler ilçesine bağlı Körhasan köyüne yerleşen depremzede Mehmet Emin Caşut, köye gittikleri günden bu yana köylülerin baskısı ile karşılaştıklarını söyledi. Caşut, köy muhtarının öncülüğünde evlerinin yakılmak istendiğini dile getirerek, köyü terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Mehmet Emin Çaşut, Wan depreminde evlerinin yıkıldığını ve yeğeninin yaşamını yitirdiğini belirterek,  depremden 3 gün sonra da Körhasan köyüne yerleştiklerini söyledi. Çaşut, abisinin daha önce köyde tapulu arazisi olduğunu ve kendisine burada bir ev yaptığını belirterek, “Ağabeyimin tapulu arazisini üzerime almıştım. Kaymakama gittim. Kaymakam bana ‘Sen yalancısın. Senin orada tapun yok’ diyerek bana yardımcı olmadı” dedi. Köye yerleştikten sonra ayrımcılığa maruz kaldığını dile getiren Caşut, tapulu arazisi üzerine ev yapmak istediklerinde köylülerin evlerini defalarca yıkma girişimlerinde bulunduğunu ifade etti.

Muhtar tehdit ediyordu

Köye yerleştikten sonra sekiz çocuğu ile birlikte elektriksiz ve susuz bırakıldıklarını ifade eden Caşut, muhtarın kendisini sürekli tehdit ettiğini belirterek, “Muhtar Osman Baran yaklaşık 15 gün önce köyden çıkmamızı istedi. Köyden çık git sen Kürtsün diyerek köylüleri kışkırttı” dedi. 15 gün önce köylülerin evlerini yıkmak istediğini söyleyen Caşut, askerlerin olaya müdahale ettiğini ancak eve saldıran köylüler yerine kendisi ile birlikte kardeşi, oğlu ve Burhan Caşut’un gözaltına aldığını söyledi. Caşut, kendilerinin gözaltına olduğu sırada köylülerin tekrar evini bastığını kaydetti. Baskılar karşısında köyü terk edip Eskişehir merkeze gelmek zorunda kaldığını kaydeden Caşut, “Köyde her şeyimizi bırakıp geldik. Tapulu arazim, hayvanlarımız, evlerimiz köyde kaldı” dedi.

HDK komisyon kurdu

Agirî’nin (Ağrı) Bazîd (Doğubeyazıt) ilçesinden 2003 yılında, 5 çocuğu ile birlikte Körhasan köyüne yerleştiğini belirten Abdullah Güzüngü ise, “Köy muhtarı aynı ırkçı tutumları bize karşı da sergiledi” dedi. Güzüngü, Caşut ailesine saldırı olmadan üç dört güne önce köyü apar topar terk ederek, Eskişehir merkeze yerleştiklerini söyledi. Mehmet Emin Caşut ve Abdullah Güzüngü, karşılaştıkları haksızlığa karşı Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduklarını belirtti. Öte yandan HDK Eskişehir bileşenleri ve insan hakları temsilcileri de Caşut ve Güzüngü ailelerinin yaşadıklarını incelemek için komisyon oluşturdu.

ESKİŞEHİR / DİHA

Özgür Gündem Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder