9 Eylül 2012 Pazar

Diyadin'de Deprem Sonrası Yurttaşlar Unutuldu

 AĞRI (DİHA) – Ağrı’nın Diyadin İlçesi'nde 20 Ağustos’ta yaşanan 4.0 şiddetindeki deprem sırasında hasar gören iki köydeki yurttaşlar günlerdir çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Bir çadır dahi alamadıklarını belirten depremzedeler, yetkililerin kendilerini kaderlerine terk ettiğini dile getirdi.


Diyadin İlçesi'ne bağlı Yürükatlı (Darik) ve Yenicadır (Bozo) köylerinde 20 Ağustos’ta yaşanan deprem sırasında evlerin büyük bölümünde çatlaklıklar oluşurken, deprem sonrası yaşanan ve aralıklarla devam eden sarsıntılardan dolayı yurttaşlar evlerine giremedi. Köyde evlerin yanına kurdukları çadır ve barakalarda yaşam mücadelesi veren yurttaşlar kış gelmeden yetkililerden çözüm bekliyor. Kurdukları çadır ve barakalarda kalan yurttaşlar evlerinin kullanılamaz durumda olduğuna dikkat çekerek, kışın gelmesi ve sarsıntıların durması halinde bile evlerine girmelerinin imkansız olduğunu kaydetti. Yörük Köyü'nde oturan ve evi yıkılan Nezir Peker, günlerdir sokakta yaşamalarına rağmen kapılarını kimsenin çalmadığını dile getirerek, havaların soğması nedeniyle geceleri barakada kalamadıklarını ifade etti.

‘Yetkililer destek sunmadı’

Şuana kadar defalarca Diyadin Kaymakamı ile Ağrı Valiliği'ne dilekçe ile başvuruda bulunduklarını ancak hiçbir sonuç alamadıklarını söyleyen Peker, “Biz günlerdir dışarıda yaşam mücadelesi veriyoruz. Bizim köyümüze uğrayan destek veren olmadı. Biz çalmadık kapı bırakmadık ama sesimizi duyan olmadı. Evim tamamen yıkılmıştır. Yapacak imkanımız da yoktur. Devlet bir çadır bile vermedi. Artık bu soruna bir çözüm bulunsun. Yoksa kışı barakalarda geçireceğiz” dedi. Günlerdir evlerine giremediklerini belirten Boza köyü sakinlerinden Dinçer Demir, köyde insanların büyük bölümü çadır ve barakalarda kalıyor. Evlerin büyük bölümü kerpiç olduğu için yıkıldı. Şimdi artık ne yapacağımız bilmiyoruz. Yetkililer sanki afet olmamış gibi davranıyor” diye konuştu.

Çadırda çocuklarının hasta olduğunu belirten Muhteber Demir ise, “Çocuklarımla birlikte 18 gündür bu barakada yaşıyoruz. Maddi durumumuz iyi olmadığı için gidecek yerimizde yok. Şuan brandadan yapılmış baraka ve samanlıklarda yaşıyoruz. Halen sarsıntılar devam ediyor. Ama gelen hiçbir yetkili yok. Artık bu feryadı birileri görsün” diye konuştu.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder