25 Eylül 2012 Salı

BDP cezaevlerinin fiziki durumunu Meclis'e taşıdı


ANKARA (DİHA) - BDP, cezaevlerinin fiziki koşullarının yetersizliğine ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e soru önergesi sunarak, konuyu meclise taşıdı.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy cezaevlerinin fiziki koşullarının yetersizliğine ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yazılı soru önergesi sundu. Aksoy önergede, Türkiye cezaevlerindeki fiziki yetersizlikler ve hukuk dışı keyfi uygulamalar nedeniyle tutsakların birçok sorun yaşadığını kaydederek, engelli tutsakların durumuna dikkat çekti. Engelli odalarının olmadığı cezaevlerinde tutsakların kendi olanakları yada arkadaşlarının yardımıyla yaşamlarını sürdürdüklerini kaydeden Aksoy, Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ve iki eli olmayan Engin Aktaş adlı tutsağın durumunu örnek gösterdi. Aksoy, "Aktaş’ın aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Yargıtay’ın onaması üzerine, hükümlü infaz rejimine tabi tutulmuştur. İnfaz Kanunu gereğince kendisinin tek kişilik odaya alınacağı cezaevi idaresince kendisine bildirilmiştir. Tek başına bir hücreye konulması halinde hiçbir yaşamsal gereksinimini karşılayamayacak olan Aktaş, adeta ölüme terk edilmiş olacaktır” dedi.

Aksoy, Bakan Ergin’e şu soruları yöneltti: "Türkiye cezaevlerinin kaçında engelli odası bulunmaktadır? Bunlar hangileridir? Bu odalarda her tür bedensel engele yönelik fiziki şartlar hazırlanmış mıdır? Tüm cezaevlerinde engelli odası yapılması konusunda bir çalışma başlatılmış mıdır? Türkiye cezaevlerinde bulunun engelli tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır? Bunlar hangi cezaevlerindedir? Engelli tutuklu ve hükümlülerin suç tasnifi nedir? Engelli tutuklu ve hükümlülerin ayrı bir infaz rejimi var mıdır? Yoksa bu konuda bir düzenleme yapılacak mıdır? Engelli olup da, normal infaz rejimine tabi kalan tutuklu ve hükümlüler gereksinimlerini nasıl karşılamaktadır? Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ve iki eli olmayan Engin Aktaş, yaşamsal gereksinimlerini nasıl karşılamıştır? Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kesinleşen Aktaş’ın İnfaz Kanuna göre, tek kişilik odaya alınması söz konusu mudur? Zira Aktaş’ın her iki eli de olmayıp, tek başına yaşaması olanaklı değildir. Tek kişilik hücreye alınması halinde Aktaş’a herhangi bir hemşire ya da yardımcı tahsis edilecek midir? Aktaş’ın başka bir cezaevine nakil edilmesi söz konusu mudur?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder