4 Eylül 2012 Salı

Aksoy; Baskı ve Zulümleri Meclise Taşıdı


BDP Ağrı Milletvekili, Halil Aksoy Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi olmak üzere Türkiye cezaevlerindeki baskı ve zulümleri meclise taşıdı. Aksoy Adalet Bakanlığına sunduğu soru önergesinde; Mahkumların içinde bulunduğu içler acısı durumu, gardiyanların mahkumlara karşı uyguladıkları onur kırıcı davranışları ve bazı mahkumların gardiyanlar tarafından dövüldüğünü, ve devletin tüm bu onur kırıcı davranışlara karşı suskunluğunun sebebini Adalet Bakanlığı'na sordu.


İşte Halil Aksoy’un Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİNtarafından Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Halil AKSOY
Ağrı Milletvekili

Türkiye’de neredeyse bütün cezaevlerinde ciddi insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Bu konuları ve cezaevlerini tek tek gündeme getirmemize rağmen hiçbir olumlu gelişme kaydedilmemektedir. İnsan hakları ihlallerinin ve hukuk dışı uygulamaların yoğun yaşandığı bir cezaevi de Antalya L Tipi Kapalı Cezaevidir. Bu cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlüler uzun bir süredir, başta fiziksel saldırı ve işkence olmak üzere birçok hukuk dışı uygulamalara maruz kalmaktadır. Cezaevine bizzat yaptığım ziyarette görüştüğüm tutuklular, bu durumu birebir anlatarak, yaşadıkları sorunları bize aktardılar. Ayrıca daha sonra Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şubesi’nden bazı avukatların yapmış olduğu görüşmelerden sonra hazırlanan raporda da Antalya L Tipi Cezaevi’nde yaşanan insanlık dışı uygulamalar ortaya konulmuştur. Cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlüler sık sık infaz korumu memurlarının fiziki saldırılarına ve hakaretlerine maruz kalmaktadırlar. Son olarak 31 Ağustos’ta tutuklulara yapılan saldırı sonucunda Recep Matul ve Ethem Karagöz yaralanmıştır. Yine 15 Nisan 2012’de Mustafa Irmak adlı tutuklu gardiyanlar tarafından dövüldüğünü ve bu olayın kameralar tarafından kaydedildiği ifade etmiş, ancak bu konudu ne idari ne de adli bir soruşturmanın açılmadığını ifade etmiştir. Gardiyanlar, tutuklu ve hükümlüleri askeri bir düzen içinde sıraya dizmeye ve tekmil vermeye zorlanmaktadırlar. Bu uygulamaya karşı çıkan tutuklu ve hükümlüler, fiziksel şiddete maruz kalmaktadır.
Yaşanan sorunları idareye bildirmelerine karşın, bu konuda hiçbir somut adım atılmazken, tutuklu ve hükümlüler tehdit ve hakaretlere maruz kalmaya devam etmektedirler.

Hiçbir sosyal aktiviteden yararlandırılmayan tutuklu ve hükümlüler, birçok süreli ve süresiz yayınların cezaevine alınmadığını ifade etmektedirler. Ayrıca sağlık ve tedavi konusunda da birçok sorun yaşadıklarını anlatan tutuklu ve hükümlüler, koşulların her geçen daha da ağırlaştığını ifade ediyorlar.

Bu bağlamda;

1- Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan sorunlarla ilgili Bakanlığınızın bir çalışması ya da tespiti var mıdır?

2- Tutuklu ve hükümlülerin içeride verdiği şikayet dilekçeleri işleme alınmış mıdır? Çok sayıda şikayet dilekçesi verilmesine karşın, neden sorunlar giderilmemektedir?

3- Fiziki şiddet uygulayan cezaevi personeli hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? 31 Ağustos’ta yaralanan tutukluların failleri bulunmuş mudur? Bu konuda bir soruşturma açılmış mıdır?

4- Tutuklular hangi gerekçeyle askeri disiplin ile sayılmaktadır? Bunun yasal bir dayanağı var mıdır?

5- İçeriye yasaklı olmadığı halde neden Kürtçe yayınlar alınmamaktadır?

6- Tutuklu ve hükümlüler hangi gerekçeyle sosyal aktivitelerden yararlandırılmamaktadır?

Dengê Agirî News Agency

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder