4 Eylül 2012 Salı

Ergenekon İzleri Haberimiz TBMM Gündeminde

 “Ağrı’da Ergenekon İzleri” Adlı Haberimiz TBMM Gündeminde

Dengê Agirî Haber Sitesi olarak yani sizlerin sesi olarak Ağrı’daki gelişmeleri halkımız adına takip etmeye devam ediyoruz. Baskı ve tehditlere aldırış etmeden halkımızın gerçeklerden haberdar olması için doğruları yazıyoruz, Bu sorumluluk duygusuyla hareket ettiğimiz konulardan biri de ; DSİ ekipleri tarafından Ağrı-Hamur yolunun 1. Kilometresinde, 4 Ekim 2010 tarihinde Yenikent orman arazisi üzerinde yapılan çalışmalarda, gömülü halde insan kemikleri bulunmuştu. Arazinin, eskiden Jandarma Komando Bölüğü tarafından kullanıldığı da tarafımızca bilinmektedir.



Daha sonra savcılığın el koyduğu kemikler ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı tüm çabalarımıza rağmen söz konusu insan kemikleri ile ilgili herhangi bir açıklamanın yapılmaması şüphe uyandırdı ve Dengé Agirî Haber Sitesi olarak bu konuyu Ağrı gündemine defalarca taşıdık. Ancak bu konuda herhangi bir  açıklama yapılmaması dikkatimizden kaçmadı.

Yaptığımız görüşmeler neticesinde söz konusu olay hakkında BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’a bilgi verip konuyu TBMM gündemine taşımasını rica ettik.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy’la yaptığımız görüşmeler sonucu “Ağrı’da Ergenekon İzleri ve Suskunluk“ adı altında yayınladığımız haberlerle ilgili herhangi bir açıklamanın yapılmamasından ötürü bu konuda şüphe duyduğumuzu belirttik. Sesimize ses veren Sayın Halil Aksoy konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyarak DSİ’nin Ağrı-Hamur yolunun 1. Kilometresinde, 4 Ekim 2010 tarihinde eski Jandarma Komando Bölüğü arazisinde yapılan kazılar sonucunda bulunan kemikleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sordu.

Aksoy “Olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen soruşturmanın geldiği aşama ile ilgili olarak bölge halkının bilgilendirilmediğini belirten Aksoy, “Bölge halkı büyük bir merak ve tedirginlikle toplu mezarda ortaya çıkan kemiklerin kime ait olduğunun açıklanmasını beklemektedir” dedi.

Söz konusu toplu mezardaki kemiklerin kime ait olduğunun tespit edilip edilmediğini soran Aksoy, “Cumhuriyet Savcılığı’nın başlatmış olduğu soruşturma sonuçlanmış mıdır? Soruşturma sonucunda kamu davası açılmış mıdır? Ergenekon örgütüyle bağlantısı ortaya çıkmış mıdır?” diye sordu.

Aksoy’un yanıt istediği sorular şöyle: “Ağrı ve ilçelerinde ortaya çıkan toplu mezar sayısı kaçtır? Bu mezarlarda kaç kişinin kemikleri ortaya çıkmıştır?

Ortaya çıkarılan toplum mezarlarda kemiklerin kime ait olduğu tespit edilmiş midir?”

Toplu mezar olduğu tespit edilen ancak henüz kazı çalışması yapılmayan yerler var mı?” dedi.



İşte Aksoy'un Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğü’nün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
                                                                                                       
Halil AKSOY
Ağrı Milletvekili

Ağrı Hamur’da DSİ Müdürlüğü’nün 04.10.2010 tarihinde yaptığı su ve kanalizasyon çalışmaları neticesinde toplu olarak gömülü olduğu yerde çok sayıda kemik çıkmıştı. İlk bakışta bile insana ait olduğu kolayca anlaşılan kemikler, kimlere ait olduğu tespit edilememişti. Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatmış ancak olayın üzerinden epey bir süre geçmiş olmasına rağmen, soruşturmanın geldiği aşama ile ilgili bölge halkı ve sivil toplum örgütleri hala bilgilendirilmemiştir. Bölge halkı büyük bir merak ve tedirginlikle toplu mezarda ortaya çıkan kemiklerin kime ait olduğunun açıklanmasını beklemektedir.

Bilindiği üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda toplu mezar bulunmuş, bunların büyük çoğunluğu 1990’lı yıllarda “Ergenekon” adı verilen, asker, polis, korucu gibi güvenlik elemanlarından oluşan örgütün katlettiği insanlardan oluşmaktadır. Aynı şekilde çatışmalarda sağ ya da yaralı olarak yakalanan PKK gerillalarının da infaz edilerek, bu tür toplu mezarlara atıldığı bilinen bir gerçekliktir. Tüm bölgede olduğu gibi, Ağrı ve ilçelerinde de çok sayıda toplu mezarın olduğu konusunda çok ciddi iddialar ve görgü tanıklarının ifadesi mevcuttur. Bu iddialar ve görgü tanıklarının ifadeleri basın organlarını da yansımıştı.

Bu bağlamda;

1- Ağrı Hamur’da 04.10.2010 tarihinde ortaya çıkan insan kemiklerinin kime ait olduğu tespit edilmiş midir? Bu kemikler kaç insana aittir? Bu kişiler nasıl ve kimler tarafından katledilmiştir?

2- Cumhuriyet Savcılığı’nın başlatmış olduğu soruşturma sonuçlanmış mıdır? Soruşturma sonucunda kamu davası açılmış mıdır? Ergenekon örgütüyle bağlantısı ortaya çıkmış mıdır?

3- Ağrı ve ilçelerinde ortaya çıkan toplu mezar sayısı kaçtır? Bu mezarlarda kaç kişinin kemikleri ortaya çıkmıştır?

4-  Ortaya çıkarılan toplum mezarlarda kemiklerin kime ait olduğu tespit edilmiş midir?

5-  Toplu mezar olduğu tespit edilen ancak henüz kazı çalışması yapılmayan yerler var mı?


Dengê Agirî Haber Sitesi; Kaynak Gösterilmeden Yayınlanamaz;


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder