13 Eylül 2012 Perşembe
İshak Paşa Sarayı 213 yıl aradan sonra ibadete açılıyor
DOĞUBAYAZIT (DİHA) – Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde bulunan İshak Paşa Sarayı (Kela Behlul Paşa) 213 yıl aradan sonra ibadete açılıyor. Tarihi kilisede başlatılan restorasyon çalışmalarının ise bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor.
Mir Mihemed Pirbela'nın oğlu Evdi Paşa zamanında 1685 yılında temeli atılan, Kürt filozofu ve Şairi Ehmedê Xanî'nin de divan katipliğini yaptığı tarihi İshak Paşa Sarayı, 213 yıl aradan sonra ibadete açılıyor. Aynı zamanda UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine" alınan sarayda restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Doğubayazıt ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Tarihi İshak Paşa Sarayı her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilirken, dünyanın sayılı eserleri arasında yer alıyor. Türkiye’de Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci büyük saray olan ve dünyada ilk kez kalorifer ve kanalizasyon sisteminin kullanıldığı İshak Paşa Sarayı yıllara meydan okuyor. Duvarları ve tabanı taştan olan sarayın, yüzyıllar öncesinden 25-30 kilometre uzaklıktaki Kotiz Köyü'nden getirilen beyaz taşlar ve Ağrı Dağı'ndan getirilen siyah taşlar ile yapıldığı belirtiliyor. Saray inşa sürecinin Evdi Paşa'nın oğlu İshak Paşa zamanında bittiği için saraya İshak Paşa Sarayı adı veriliyor. Yapımı bir kaç kuşak süren saray, resmi olarak her ne kadar İshak Paşa Sarayı olarak geçse de halk tarafından Kela Behlül Paşa olarak tanımlanıyor. Doğubayazıt'ta son hükümdarın Behlül Paşa olması nedeniyle sarayın adı Perişan Hanım, Xelil Beg gibi birçok destanda ve Erivan türkülerinde Kela Behlül Paşa olarak geçiyor.
Restorasyon çalışmalarından sonra ibadete açılacak
116 odalı İshak Paşa Sarayı, türbesi, camisi, surları, avluları, koğuşları, divan ve harem salonları ile her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Van Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Mimar Cemil Karabayram, İshak Paşa Sarayı ve çevresinin de kendileri tarafından restore edildiğini ifade ederek, “İshak Paşa Sarayı'nda ve ikinci avlunun hemen karşısında bulunan İshak Paşa Sarayı Camisi'nde restorasyon çalışmalarımız çok ciddi bir şekilde devam etmektedir. Bu yıl güçlendirme ve çatı işlemlerini tamamlamaya çalışıyoruz” dedi. Caminin 130 yıl boyunca saraya hizmet ettiğini belirten Karabayram, “1800'lü yıllarda yaşanan olaylar ve gelişmeler sonucunda İshak Paşa Sarayı Camisi ibadete kapatılmıştır. Kapandığı dönemden bugüne cami hiçbir şekilde ibadete açılmamış. Restorasyon çalışmaları yıl sonunda tamamlanacak. İshak Paşa Camisi artık ibadete açılabilecek. Bütün camiler nasıl simgeyse bu camimiz de bu bölgenin, İshak Paşa Sarayı'nın simgesidir. Bu dağın yamacında o görkemli, o saygın yerini bulup ibadete açılacak” diye konuştu.
ERCAN ÖZHAN
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder