25 Haziran 2014 Çarşamba

Zilan’da katledilenler anıldı

Wan’ın Erdiş ilçesinde 1930 yılında Zilan deresinde katledilen binlerce Kürt, katliamın 84’ncü yıldönümünde Hasanabdal (Hesenevdal) köyünde bulunan ve katliamın işlendiği alanlardan biri olan Newala Xeybê’de anıldı. Etkinliğin açılış konuşmasının ardından okuduğu yaşam konulu şiiri ile katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Çağan’dan sonra söz alan eş başkan Diba Keskin ise Türkiye’de barışın sağlanması için Kürtlerin birlik ve beraberliğinin şart olduğuna değindi. Geçmişte ve günümüzde Kürt halkının katliamlara maruz kaldığına dikkat çeken BDP Wan İl Başkanı Musa İtah da Zilan ve Roboski katliamlarından Kürtlerin çok iyi ders çıkarması gerektiğini vurguladı. Ardından da BDP Wan Milletvekili Özdal Uçer konuştu.


Vahşet fotoğraflarda

Konuşmaların sona ermesiyle Zilan katliamına dair bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Yazar Kemal Süphandağı, Kürtlerin dilleri kimlikleri yok sayılan bir halk konumuna sokulduğunu söyledi. Panelistlerden yazar Sedat Ulugana da Zilan katliamında görev alan bir subayın fotoğraf arşivini sinevizyon aracılığıyla paylaştı. Ulugana, gerçekleştirilen vahşeti ortaya koyan gösterimin ardından “Bu fotoğraflara bakıp, Kürtlere karşı geliştirilen tahammülsüzlüğe karşı ders çıkarmalıyız. Bireysel çıkarlarımız ve menfaatlerimiz için ulusal değerlerimizi heba etmemeliyiz” ifadelerini kullandı. Diğer panelist eğitimci İkram İşler de Zilan katliamı sırasında ailesi gözleri önünde öldürülen ve katliamdan sağ kurtulduktan sonra deliren Delal’ın hikayesini anlattı. Panelin ardından Kürtlere yönelik işlenilen toplu katliamları konu alan tiyatro gösterimi sahnelendi. Tiyatronun ardından ise KURDÎ-DER tarafından düzenlenen şiir, karikatür, kompozisyon ve hikaye yarışmasının birinciliğini elde edenlere ödülleri verildi. Anma, katledilenler için Zilan deresine karanfillerin bırakılması ile son buldu.


Uçer : Araştırılsın

HDP Wan Milletvekili Özdal Uçer, Meclis’e verdiği bir önergede, Zilan katliamına ilişkin Meclis Araştırması açılmasını talep etti. Önergenin gerekçesinde, Zilan Katliamı’na ilişkin bazı bilgilere yer verildi. Uçer, “Zilan özelinde Kürt halkının toplumsal hafızasına kaydedilmiş acıların bir nebze de olsa hafifletilmesi için bu katliamın ayrıntılarıyla incelenmesi ve başta yönetici sınıf olmak üzere bütün sorumluların açığa çıkarılması gerekir” dedi.

Özgür Gündem Gazetesi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder