11 Haziran 2014 Çarşamba

Murat Sayan: AĞRILI DELİ AKİF

Hamur Deresi’nde fırtınanın mahkûm aldığı yolu bitirip, Van Caddesi’nden dört yola doğru ilerliyoruz. Sokak ve caddelerde bir yaya bile bulmak zor. Ağrı; kar fırtına ve soğuğa teslim olmuş. BDP Seçim İrtibat Bürosu önünde dururken, hepimiz sessizce aynı şeyi düşünüyoruz: Bir bardak sıcak çay…
‘Abdullah Öcalan için bir imza’.


‘Geleceğin cumhurbaşkanı için bir imza’.


Sıfır numara saçları, pörtlek kocaman gözleri ve kalın dudakları ile iriyarı bu adam soğuğa fırtınaya rağmen dışarıda nasıl duruyor? Ve durmadan bağırıyor

‘Abdullah Öcalan için bir imza’.

‘Geleceğin cumhurbaşkanı için bir imza’.

İçeride BDP ilçe başkanına soruyorum. “Kim bu kapıda bağıran, üstü başı perişan adam, üşümüyor mu? Bu fırtınada böyle görev mi olur?” diye. Başkan gülerek, “Sıkıysa siz gidin içeriye davet edin! O bizim meşhur delimiz Akif” diye yanıtlıyor.

Aylardır Ağrı’dayız. Deli Akif sabahtan aralıksız her gün sabahtan akşama kadar imza toplamaya devam ediyor. Kıran kırana geçen seçim maratonunun son gününün gece yarısı BDP zaferini ilan ediyor. Kar fırtınaya rağmen dört yol hınca hınç dolu. Aynı anda iki sigara birden içen Akif, ağzı kulaklarında slogan atıp caddeyi ateşe veriyor. Durmadan karton lastik nereden buluyorsa buluyor, kucak kucak getirip ateşi harlıyor.

“Ne yapıyorsun Akif? Neden şehri yakıyorsun?”

“Başkan millet üşüyor dağılmasınlar…”

AKP’nin yaptığı itirazlarla kent kuşatmaya alınıyor. Çevre illerden getirilen panzer, toma, asker, polislerle her tarafa barikatlar kurulmuş. Oy sayımları günlerdir devam ediyor. Akif gece gündüz barikatlardan ayrılmıyor. Herkesi uyarıyor, “Dağılmayın oylarımızı çalacaklar. Geleceğin cumhurbaşkanı Abdullah Öcalan cezaevinde kalacak.” Oyların 15 defa sayıldığı seçimin galibi yine BDP olduğu halde, gerilen kentte seçimler 1 Haziran 2014 de yeniden yapılmak üzere erteleniyor.

Akif çıldırıyor. Sabahtan akşama kadar bütün Ağrı caddelerini dolaşıp herkese ağır küfürler ediyor. Her dükkana girip “Utanmadınız mı, torbe qeleş Heso dizo anti demirci’’ (Torba yırtıcı Anti devrimci hırsız hasan) oyları çaldı, siz tepkisiz kaldınız. (AKP’li Ağrı eski belediye başkanı Hasan Aslan’ı kast ediyor)” diyor. Üstelik bunu kendine özgü üslupla ‘anti devrimci’ diyemediği için, ‘anti demirci’ diyerek defalarca tekrarlıyor.

Ağrı esnafı Akif’i köyde oturan akrabalarına şikâyet ediyor. “Bunu alın başımızdan, günde 20 defa uğruyor, müşterilerimiz rahatsız oluyor” diyor. Akrabaları Akif’i Adapazarı’nda oturan abisinin yanına gönderiyor.
İkinci seçim maratonu başlar başlamaz Akif bir yolunu bulup Adapazarı’ndan kaçıp Ağrı’ya geliyor. Yine BDP seçim irtibat bürosunun önünden ayrılmayan Akif bütün gün bağırıyor.

“Torbe qeleş Heso dizo anti demirci”,  (Torba yırtıcı anti devrimci hırsız hasan)

“Abdullah Öcalan için bir imza”.

“Geleceğin Cumhurbaşkanı için bir imza”.

Akif her gün gece yarısına kadar evlere gidecek proje mektup bildirilerini hazırlıyor, zarflara koyup kolilere yerleştiriyor. Bir yandan da usanmadan herkese “Çıkarın telefonlarınızı cumhurbaşkanını, başbakanı arayın, mesaj atın deyin ki anti demirci torbe qeleş Heso dizoyu istemiyoruz” diyor.
Bir gece yarısı misafir olduğumuz evden kaldığımız yere geçiyoruz. Akif kilitli olan BDP Seçim İrtibat Bürosu’nun önünde bekliyor! Arabayı durduruyorum Akif “Ne işin var bu saatte, burada ne yapıyorsun?” diye soruyorum.

“Başkan hoparlörü dışarda unutmuşlar Heso bunu da çalar, o yüzden bekliyorum” diyor.

“Akif bir şey olmaz git bekleme” diye ikna etmeye çalışıyorum.
“Hayır, Başkan bu Abdullah Öcalan’ın malıdır.”

“Peki, Akif aç mısın bir ihtiyacın var mı?”

“Hayır, başkan bana sigara verin…”

Ağrı esnafı ve gençliği şimdi topluca Akif için Ağrı belediye binasına yürümeyi düşünüyor. Akif belediyeye alınsın orda çalışsın diye. Belki de bu tarihte bir deli için bir halkın yapacağı ilk eylem olacak.

Peki, Akif şimdi ne yapıyor?

Kulağında kulaklığı, BDP seçim müziklerini dinlemeye devam ediyor.
Gördüğü herkese “Gunde wera gavan lazıme” (Sizin köye çoban lazım mı?) diye soruyor.

“Niye Akif çobanlık mı yapacaksım?” diye soranlara “Hayır anti demirci torbe geleş Heso dizoya iş arıyorum” diyor.

Deliler toplumla iç içe yaşıyorsa, o toplum da merhamet vardır.

Ağrı’da toplumla iç içe yaşayan 177 deli var.
Akif ise deli mi, dahi mi siz karar verin.

Murat SAYAN


Kaynak: http://www.kurdistan24.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder