6 Haziran 2014 Cuma

Atilla Fırat: Büyük Seçim: Ağri modeli

Ağrı halkı İhsan Nuri, Ehmedê Xanî ve Bediüzzaman’dan gelen tarihsel sorumluluğu yerine getirmiştir. Modern zamanın en büyük direnişi barışı savunmaktır. Ağrı halkı BARIŞ’ı direnişin silahı olarak kullanmıştır.  İnadına barışa sahip çıkarak, şiddetten uzak durarak, şiddetten medet umanları hayal kırıklığına uğratarak kazanmıştır.

Ağrı’daki büyük potansiyele rağmen 1 Haziran’a kadar BDP neden kazanmadı ile başlayan sorulara verilebilecek cevaplar başarının anahtarı oldu. Her şeyden önce Ağrı halkı BDP iktidarına hazırdı. Ancak BDP 2014 yılına kadar bu beklentiye yeterince cevap olamadı.

1. DOĞRU ADAY

Seçim kazanmanın ilk adımı uygun adayla halkın karşısına çıkmaktır. BDP de Ağrı’ya verdiği önemi Sırrı SAKIK gibi karizmatik ve deneyimli bir isimle ispatladı. Sırrı SAKIK ile birlikte yereli iyi bilen Mukaddes KUBİLAY da Eşbaşkan olarak ilan edildi. AKP ise Sırrı SAKIK ve Mukaddes KUBİLAY karşısında düşük profilli adayını ilan etmişti. AKP adayının ismi kentte belki de en çok yıpranan isimdi. AKP mitinginde bile yuhalanan bir adayla kazanmak çok zordu. Zaten AKP seçmenleri Hasan Arslan’dan ziyade Başbakana oy vereceklerini beyan ediyordu.

Bu adımlardan sonra yapılacak şey seçim kampanyasını sürdürecek iyi bir ekipti. Ağrı yılların sıkıntılarından dolayı örgütlülük açısından BDP’nin en sıkıntılı olduğu illerdendi. 30 Mart’a kadar dar bir çerçevede örgütlenme ve seçim çalışmasını yürütmeye çalışan bir ekip vardı. BDP esas çalışmasını 1 Haziran öncesi sürdürdü.

2. KADIN ÖRGÜTLENMESİ

Kentte eksikliği en çok hissedilen oluşum kesim Kadın örgütlenmesiydi. BDP kadın meclisi Ağrı’ya önemli isimlerini yönlendirerek kadınları kampanyaya dahil etti. Sadece erkeklerle sürdürülen seçim çalışmalarında kapılar bile açılmazken BDP kadın meclisinin görevlendirdiği kadın çalışanlar Ağrı’da uğramadık ev bırakmadılar. Mukaddes KUBİLAY’a ek olarak Sırrı SAKIK’ın da bizzat katıldığı kadın çalışmaları psikolojik barikatları yıktı. AKP de aynı çalışmayı sürdürdü. Ancak AKP’nin temel eksiği dışarıdan getirdiği kadınlardı. Antep, Erzurum gibi illerden getirilen kadınlar Ağrı’nın duygularına dokunamadılar. BDP bölgeyi ve kenti iyi bilen kadınlarla kampanyayı yürüttü. Kadınların başı çektiği bir kampanya yaşandı. Başbakanın kadınları eve kilitliyorlar söylemi BDP’nin mitinginde tersyüz edildi. Miting alanının başını rengârenk kıyafetleri ile kadınların doldurması zaferin ayak sesleri olarak nitelendirildi.

3. GENÇLİK

Seçimin en hareketli emekçileri kadınlardan sonra gençlerden oluşturuldu. Sokağın nabzına hakim olmak başarının önemli argümanlarından birini oluşturuyordu. BDP’de olduğu gibi AKP de bunun farkındaydı. AKP kampanyasını koordine eden eski Batman Milletvekili M. Emin Ekmen ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın genellikle gençlerle çalıştılar. Ancak BDP gençlik meclisinin mobil kabiliyetine karşı kadınlarda olduğu gibi yetersiz kaldılar. Kadınlarla birlikte kapı kapı dolaşıp BDP’nin projelerini ve yerelde neden iktidar olması gerektiğini halka anlatan gençler oldu.

4. KOORDİNASYON

BDP Ağrı seçim çalışmalarını koordine etmek için MYK’dan Cemil Elden ve Ferhat Tarhan, PM’den de Metin Bingöl, Hatip Çaplık ve Faruk Sağlam gibi deneyimli siyasetçileri görevlendirdi. Genel Merkezden görevlendirilen siyasetçiler; yerel örgüt, kadın ve gençlik meclisi ile birlikte günlük ve saatlik planlamalarla seçimin bütün şifrelerini takip ettiler. Seçim kampanyasında 50’ye yakın kişiden oluşan koordinasyon birimiyle birlikte 500’e yakın gönüllü çalıştı. Bu kadar büyük bir ekibin çalışmalarını sürdürmek için Ekip ruhu ve takım çalışması Ağrı seçimlerinde büyük bir rol oynamıştır. Çalışanların bir bütün olarak sahip oldukları motivasyon, ruh ve kazanmaya olan inançları kentin sokaklarına hakim kılındı.

5. BASIN-ENFORMASYON-BİLGİ İŞLEM

BDP MYK üyeleri ve il örgütünden isimlerle basın mensuplarını tek tek ziyaret ederek iletişim ağını güçlendirdi. Günlük planlama ve halka iletilmesi gereken mesajları efektif bir şekilde basınla paylaşarak gündemi belirleme üstünlüğünü elde etti. Aynı şekilde Sosyal Medyayı en etkili kullanan parti oldu. Sosyal medya ile birlikte Kurulan internet siteleri ( www.sirrisakik.net , www.mukaddeskubilay.net ) dışarıdaki seçmenin ağrıya gelip oy kullanmasında önemli roller oynadı. Basın ve bilgi işlem birimi seçimin mutfağını oluşturan birim oldu.

6. BELEDİYE BAŞKANLARI VE MİLLETVEKİLLERİNİN KATKISI

HDP Milletvekilleri Sırrı SAKIK ve Mukaddes KUBİLAY’ı yalnız bırakmadılar. Günlük planlamalarla çalışmalara dahil olmaları kentteki psikolojik üstünlüğü BDP lehine daha da güçlendirdi. Xezal Aras ve Halil Aksoy kampanyanın tamamına dahil olarak dışarıdan en çok destek veren isimler oldu. İlçe Belediye başkanları da mesailerinin önemli bir kısmını Ağrı’da harcadı. Başta Eşbaşkan Selahattin DEMİRTAŞ olmak üzere Leyla Zana, Demir ÇELİK, Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Osman Baydemir, Adil Zozani, Erol Dora, İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Mülkiye Birtane, Pervin Buldan, Selma Irmak, Kemal Aktaş, Nazmi Gür, Gülser Yıldırım ve birçok isim bizzat sahada çalışarak desteklerini eksik bırakmadılar. Bir kısmı da mitinge katılarak coşkulu konuşmalarla seçim meydanındaki coşkuyu arttırmıştır.

7.  SEÇİMİN DİLİ

Bu seçimin kuşkusuz en önemli argümanı BARIŞ dilinin sonuna kadar korunması oldu. Bu kadar önemli bir seçimde şiddet haberlerinin beklenmesine rağmen korkulan olmadı. BDP’nin bütün siyasetçileri barış dilinden asla vazgeçmediler. AKP’yi en çok sıkıntıya sokan da barış diliydi. Çünkü azınlıkta da olsa bazı AKP’li siyasetçiler şiddetten medet ummaktaydı. Ki bu durum Başbakan’ın söylemlerine kadar uzandı. BDP’yi seçmeni tehdit etmekle suçlamalara kadar varan açıklamalar AKP cephesinden eksik olmadı. Kentin polis ablukasına alınması, BDP bayraklarının polislerce sökülmesi, gece yarısı çevirmeler gibi halkı yıldıran politikalar AKP’ye ters tepti. AKP seçimin son günlerinde bunu fark ederek polisleri geri planda tuttuysa da fayda etmedi. Halk bunu konjonktürel bir durum olarak algıladı.

8. SİYASİ ARGÜMANLAR

AKP cephesinden yapılan açıklamalara bakıldığında bir bütün olarak BDP’yi kimlik siyaseti yapmakla suçladıkları görülmektedir. Oysa BDP bu seçimde tek sefer dahi kimlik siyaseti yapmadı. Başbakan’ın gergin bir konuşma yaptığı mitinge karşılık BDP coşkulu bir miting gerçekleştirdi. Eşbaşkan Selahattin DEMİRTAŞ, Sırrı SAKIK, Osman BAYDEMİR ve Gültan KIŞANAK’ın özgün konuşma tarzları ve halka verdikleri barışçıl mesajlar gerginlik yerine miting alanındaki coşkuyu arttırmıştır. Özellikle miting alanındaki kadınlar ve gençlerle interaktif gerçekleşen miting konuşmaları Ağrı’da görülen en iyi miting nitelemesine neden oldu.

9. BDP PROJELERİ

Sırrı SAKIK projesi olmayan tek belediye başkanı olduğunu ilan etti ve çalışmalarını o doğrultuda sürdürdü. Ancak seçimin yenilenmesi kentteki ihtiyaçların görülmesi için fırsat oldu. BDP seçim komisyonu kentteki gözlemler ve ilgili teknik insanlarla yürüttüğü çalışmalar sonucunda halkın karşısına proje kitapçığıyla çıktı. Mega projeler olarak adlandırılmasa da halkın acil ihtiyaçlarına çözümler üreten projelerin seçmene anlatılması önemli bir etki yarattı. Temel alt yapı sorularına çözümler üretmesi, kültür ve sosyal sorunlara çözüm getirecek projelerin bulunması gibi öneriler halka sunuldu. AKP Ağrı belediyesi adına projeler sunmadı. İstanbul, Ankara, Bağcılar, Bursa ve Erzurum Belediyeleri Ağrı Belediyesi adına halka bir takım vaatler ve proje sözü verdi. Seçime günler kala telefon mesajlarıyla ve billboardlarla halka anlatıldı. Ancak seçim sonucuna bakıldığında halkın ismi geçen 4 belediyeye itibar etmediği görülmektedir.

10. SERHATTA YÜKSELEN TREND-BDP

BDP yıllardır Serhat’ta oylarını sürekli olarak arttırmaktadır. Serhat kentlerinin nüfusunun sürekli olarak artması BDP lehine bir durumdur. Serhat kentlerinde iki seçim arasında ortalama 6 bin seçmen civarında seçmen artışı yaşanmaktadır. Köylerde ikamet eden KÜRT seçmenler kentleşmenin etkisiyle şehirlere göç etmektedir. Bu durum belediye seçimlerine yansımaktadır. Aynı şekilde BDP’nin oyları bu bölgede sürekli olarak yükselmektedir. Bu durumun devam etmesi halinde 2019 seçimlerinde KARS, Ardahan ve Muş gibi illerinde BDP tarafından yönetilecektir.

Ağrı’da doğru aday ve BARIŞ söylemi kazanmıştır. İki ana unsura yukarıdaki başlıklar eklendiğinde AĞRI MODELİ’nin kodları görülebilmektedir. Ağrı seçimleri Türkiye ve Dünyaya mal olmuştur. Bu seçimlerde dosta da düşmana da önemli mesajlar verilmiştir. Aynı ruh ve çalışma tarzı bütün kentlere yayılması durumunda BDP daha büyük başarılar elde edecektir.

Kaynak: kurdistan24.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder