13 Haziran 2014 Cuma

Ehmedê Xanî panelinde Kürtlere birlik çağrısı

AĞRI (DİHA) - Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Ehmedê Xanî Fikir Dünyası panelinde Ahmedê Xanînin Kürt filozofu olduğuna işaret edilerek, Kürtlere Ahmedê Xanînîn vasiyeti olan "birlik" çağrısı yapıldı.


Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Vali konağı caddesinde bulunan belediye düğün salonunda Ehmedé Xani Fikir Dünyası paneli düzenledi. Panele çok sayıda yurttaşın yanı sıra BDP Ağrı İl Eş Başkanı Necmettin Efe, Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve panelist olarak Prof. Dr Kardri Yıldırım, Tahsin İbrahim Doski, Xalit Sadini ve Zeynel Abidin Zinar katıldı.

‘Ehmedé Xani eserlerini Kürt çocuklarına ulaşılması için anadil önündeki tüm engeller bir an önce kaldırılmalıdır’

Panelde ilk olarak Ehmedé Xani şiirleri okunarak başladı. Panelin açılışında konuşan Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Mehmet İzci, Ehmedé Xani dünya ve Kürt değerleri arasında olduğunu kaydederek, “Ehmedê Xanî bir panelde anlatılacak biri değildir. Ehmedé Xani eserlerini Kürt çocuklarına ulaşılması için anadil önündeki tüm engeller bir an önce kaldırılmalıdır. Kürtçe anadil olmasa olmazımızdır. Devlet Kürt halkına karşı samimi değil. Eğer samimi olsaydı bu gün Ehmedé Xani memleketinde açılan üniversite Ehmedé Xani ismi ile açılacaktı. Bu gün Ağrı üniversitesine baktığımız da Rusça ders veriliyor ama Kürtçe ders verilmiyor. Umut ediyoruz ki bu barış surecin için yasal adımlar atılarak barış sürecin kalıcı hale getirileceği ve Kürt dili özerindeki tüm engeller kaldırılarak anadilde eğitimin yasal hale gelerek Ehmedé Xani eserleri gelecek nesillere aktarılır” dedi.

‘Umuyoruz Ehmedé Xani’nin bu isteği bir gün gerçekleşir’

Daha sonra panele katılan konuşmacılardan Prof. Dr Kardri Yıldırım, Ehmedê Xanî hayatı ve eserleri hakkında kısa bilgi vererek şunları söyledi, “Ehmedê Xanî’nin isteği, Kürtlerin anadillerine sahip çıkması ve birlik olmalarıdır. Ehmedé Xani Kürt kültürün ve dilinin devam ettirmesinde etkili olan Kürt filozofudur. Ehmedê Xani’ni isteği Kürt halkın birlik oluşturmasıdır. Umuyoruz Ehmedê Xanî’nin bu isteği bir gün gerçekleşir” diye konuştu.

Daha sonra konuşmacılar Ehmedé Xani’nin eserlerini okuyarak Ehmedé Xani felsefesini anlattılar. Konuşmalardan sonra misafirlere Ehmedê Xanî’nin Nûbihara Biçûkan ve Eqide kitapları verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder