14 Haziran 2014 Cumartesi

TAŞLIÇAY BDP BASIN AÇIKLAMASI

30 Mart 2014 Tarihinde gerçekleştirilen mahalli idareler Genel seçimlerinde AKP Ağrının Taşlıçay ilçesinde hile ve suç teşkil eden hukuk dışı yollarla seçimi kazanmıştır.


Taşlıçay da yapılan seçim sonucunda partimiz BDP 1354 oy AKP ise 1365 oy almıştır aradaki oy farkı 11’dir. 30 Mart 2014 tarihli Taşlıçay ilçesinde gerçekleştirilen seçimlerin hukuki ve yasal olmaktan uzak olduğu seçim güvenliği ve tarafsızlığı ilkelerinin ihlal edildiği seçim  sonucunu etkileyecek sayıda kısıtlının seçimlerde oy kullandığı, ilçe merkezinin dışında bulunduğu tespit edilen seçmenlerin yerine oy kullandığı, Bazı sandıklarda sandık kurulu başkanları tarafından bilinçli olarak oy pusulalarının mühürlenmediği ve bu surette oyların bir kısmının geçersiz sayıldığı, Geçersiz sayılan oy pusulalarının geçersizlik sebeplerinin sandık kurulu tarafından belirtilmediği, Bu hususların araştırılması gerektiği konusunda yasal adımların atılmadığı gibi yapılan tüm itirazlarımız red edilmiştir.

BDP tarafından dile getirilen itirazlara dayanak deliller, dikkate alınmadığı gibi kanun gereği temin edilmesi gereken deliller ilgili yerlerden temin de edilmemiştir. Bu husus yasanın 112. Maddesine açıkça aykırılık taşımakta, seçim güvenliğinin ön görülmez kararlarla ihlaline yol açmaktadır, “itirazlarda, delillerin hangi resmi makamlarda bulunduğunun bildirilmesi delil yerine geçer ve bu delili seçim kurulu temin eder”.  İtirazlarda dile getirilen seçim güvenliğini ihlaline ilişkin hususlar, deliller toplanmaksızın değerlendirmeksizin ilçe/il seçim kurulları tarafından red edilmiştir.

30.03.2014 tarihinde gerçekleştirilen mahalli idareler genel seçimlerinde Ağrı ili Taşlıçay ilçesinde seçim sonuçlarını etkileyecek sayıda hakkında kısıtlılık kararı bulunan  şahısların oy kullandığı ilçe merkezinin dışında bulunduğu tespit edilen seçmenlerin yerine oy kullandığı, Bazı sandıklarda sandık kurulu başkanları tarafından bilinçli olarak oy pusulalarının mühürlenmediği ve bu surette oyların bir kısmının geçersiz sayıldığı sabit olmasına rağmen seçimlerin iptaline karar verilmemiştir. İlçe seçim kuruluna yapmış olduğumuz itirazlarda ilçe seçimlerinin iptaline karar verilmemiştir. İlçe seçim kuruluna yapmış olduğumuz itirazlarda ilçe seçim kurulu itirazlarımızı hiçbir araştırma yapmadan “delilsiz olduğu” gerekçesi ile red etmiştir. Oysaki ilçe seçim kurulu tarafından, Taşlıçay sulh hukuk mahkemesine ait kısıtlılık kararına dair liste istenmiş olsaydı o listedeki şahısların oy kullanıp kullanmadıkları ıslak imzalı sandık seçmen listelerinden kontrol edilecekti. Kontrol sonucunda da itirazlarımızın haklılığı ortaya çıkacak ve seçimlerin iptali talebimizin kabulü hukuki zorunluluk olarak gerçekleşecekti.

Barış ve Demokrasi partisi tarafından ilçe seçim kurulu, il seçim kurulu ve yüksek seçim kururlu başkanlığı nezdinde ileri sürülen tüm itirazlar matbu/  kopyalanmış /hakiki bir gerekçeden yoksun şekilde red edilmiştir. Öncelikle itirazların reddine gerekçe olarak ileri sürülen tek husus seçim sonuçlarına etkili olmayacağı noktasında toplanmaktadır.

Nitekim ilçe seçim kurulundan başlayan hukuksuzluk zinciri il seçim kurulunda da devam etmiştir. İl seçim kuruluda itirazlarımızı yeterince incelemeden ve hukuki gerekçelerden yoksun olarak red etmiştir. Her ne kadar il seçim kurulu tarafından ilçe seçim kurulundan Taşlıçay ilçesindeki kısıtlıların isim listesi istenmiş ise de ilçe seçim kurulu başkanı tarafından kasıtlı olarak hakkında kısıtlılık kararı bulunan sadece 8 kişiye ait kararlar il seçim kuruluna gönderilmiştir bu 8 şahıstan 6sının oyu kullandığı ilçe seçim kurulu tarafından tespit edilmiş olmasına rağmen her iki parti arasından ki oy farkının 11 olması nede ile 6 kısıtlının oy kullanmasının sonuca etkili olmayacağı gerekçesi ile itirazlarımızın reddine karar verilmiştir.

YSK nezdinden yapmış olduğumuz olağan ve olağanüstü itirazlarımızda da (11 den fazla kısıtlının TC kimlik numaraları ve haklarındaki kısıtlılık kararları da sunulmak üzere) seçim sonuçlarını etkileyecek sayıda kısıtlının oy kullandığı belirtilmiştir. YSK’ ya olağan itirazımız hiçbir araştırma yapılmadan delil toplanmadan soyut / matbu ve il seçim kurulunun kararının tekrarı yapılmak sureti ile red edilmiştir.YSK sadece Taşlıçay sulh hukuk mahkemesinden kısıtlılık kararı verilen şahıslara ait liste ve karar örneklerini istemek ve 14 adet ıslak imzalı seçmen listesinden bu şahısların oy kullanıp kullanmadıklarını kontrol etmekten ibaret olan basit ve kısa süreden ulaşılabilecek bu delili istememiş ve irdelememiştir. YSK’nın bu haksız ve hukuka aykırı kararı ile seçme ve seçilme hakkını ihlal etmiştir.

YSK Taşlıçay ile ilgili itiraz başvurumuz hakkında keyfi ve hukuka aykırı şekilde red kararı verir iken emsal durumlar da ise itirazların kabulüne dair karar vermiştir. Aynı sebep ile yapılan itirazlarda, örneğin Aydın ili Buharkent ilçesi, Niğde ili bağlama beldesi, Niğde ili Altunhisar ilçesi keçi kalesi beldesi, Eskişehir ili mahmudiye ilçesi, Çankırı ili Şabanözü ilçesi, tokat ilinin yeşil yurt ilçesinde ve  Yalova kararından seçimlerin iptali ve yenilenmesine dair karar veren ysk Taşlıçay ile ilgili Barış ve demokrasi partisi tarafından yapılan itiraz sebeplerini ve delilleri adeta görmezden gelmiştir. Emsal kararlar incelendiğin de YSK’nın itiraz başvurularımız hakkında ne kadar keyfi ve hukuk dışı karar verdiği ve ayrıca kendi kararları ile çeliştiği açıkça görülecektir.

Tüm bu seçim güvenliğine ilişkin ihlal sebeplerinin ileri sürülmesi; ancak hiçbir şekilde araştırmaya konu edilmemesi ile sabittir ki seçme seçilme hakkı ysk nın başvura ya konu kararın verilmesi esnasında göstermesi gereken “hakiki gayreti” göstermemesi kanuna aykırı keyfi suretle karar alması nedeni ile ihlal edilmiştir. Sadece seçme seçilme ihlal edilmemiş, Türkiye de etkili siyasal demokrasinin gerçekleşmesine / devamına yönelik de bir ihlal gerçekleşmiştir. Serbest seçim hakkı ifade özgürlüğü ile doğrudan bağlantılı bir hak olup; seçmenler kullandıkları oy vasıtası ile kendi siyasi iradelerini ifade etmektedir. YSK nın başvuruya konu olan bu kararı aynı zamanda ilçe halkının ifade özgürlüğü hakkının da ihlaline yol açmıştır. Sonuç olarak :“Tarafımızın Anayasa’nın 67. maddesinde ve AİHS’ye ek 1 numaralı protokol 3. maddesinde tanımlanan serbest seçim hakkı, Anayasa’nın 36. maddesinde ve AİHS’in 6. maddesi (1) numaralı fıkrasında tanımlanan adil yargılanma hakkı ve Anayasa’nın 25-26.maddeleri ile AİHS’in 10. maddesinde tanımlanan ifade özgürlüğü  hakları, Yüksek Seçim Kurulu’nun başvurumuza konu olan hukuka aykırı kesin kararı ile ihlal edilmiştir.

Belirtmeye çalıştığı hususlar doğrultusunda 30.03.2014 tarihinden yapılan mahalli idareler seçiminde yapılan usulsüzlüklere ilişkin yaptığımız itirazlara red kararı veren Yüksek  seçim kurulu başkanlığının kararlarının iptali ile Ağrı ili Taşlıçay ilçesinde gerçekleşen mahalli idareler seçiminin seçim kanununa aykırı gerçekleştiği gerekçesi ile iptaline ve yenilenmesine karar verilmesi amacıyla bireysel başvuru hakkımızı kullanarak Anayasa mahkemesine 13.06.2014 tarihinde resmi başvurumuzu yapmış bulunmaktayız…



Taşlıçay BDP İlçe Örgütü


Haber Kaynağı : Özel Haber / Taslicayhakimiyet.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder