Ağrı seçimlerine katkı sunan herkese teşekkürlerini ileten Sırrı Sakık, halkla birlikte kazandıklarını, kentin sorunlarını da halkla birlikte çözeceklerini belirtti. Zaman kaybetmeden Ağrı’nın yaralarını sarmak için harekete geçeceklerini belirten Sakık, kent merkezinde bulunan “Utanç abidesi”ni kaldıracaklarını; Kazım Karabekir, Mustafa Muğlalı adının yer aldığı mahalle, cadde ve bazı sokakların ismini değiştireceklerini söyledi.
Ağrı’da tekrarlanan yerel seçimleri farkla kazanan BDP’li Belediye Eşbaşkanları Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay, seçim çalışmalarına aktif olarak katılan yurttaşlarla bir araya gelerek, katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti. BDP’nin Dörtyol kavşağında bulunan seçim irtibat bürosunda yapılan toplantıda konuşan Sırrı Sakık, Ağrı halkının iktidar partisinin parasına ve baskısına rağmen onurlu duruşunu koruduğunu söyledi. Sakık, “Ağrı halkı yoksulluğuyla cebelleşti ama onların parasına bakmadı. Ağrı tarih yazdı. Bunu tüm arkadaşlarımızla el ele vererek, birlikte çalışarak başardık. Ağrı’da tüm mahallelerimizin sorunları var. Hepsi ile tek tek ilgileneceğiz. Halkımızla ortaklaşa tüm sorunları çözmeye çalışacağız. Halkımıza hizmetlerini yapacağız. Tabi yaptığımız hizmetlerle birlikte Ağrı’yı barış kenti yapacağız. Aşiretler arasındaki sorunları, köyler arasındaki sorunları da çözmeye çalışacağız. İlk önce bu şehrin yaralarını sarmaya çalışacağız. Bize söz veren kardeş belediyeler ve devletin yakasına yapışacağız. Halkımızın hak ettiği tüm hizmetleri halkımıza sunacağız” dedi.
Utanç abidesi kaldırılacak
Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre de Sırrı Sakık, geçmişle yüzleşecek adımlar atacaklarını belirtti. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ‘hava şehitliği’nin* kaldırılacağını söyleyen Sakık, 1930’larda düşen ve içindeki iki pilotun öldüğü uçağın Kürtleri bombalamak için havalandığını hatırlattı. Anıtın Kürtler arasında, “Utanç abidesi” olarak anıldığını belirten Sakık, “Bu kentte ilk gözüme batan bu utanç abidesidir. Sordum dediler ki, ‘Evet, bu 1930’larda Kürtleri bombalayan pilotların abidesidir. Kimileri övünç abidesi olarak alabilir, biz utanç abidesi olarak görüyoruz. Buralarda çok acılar yaşanmış. 1930’larda burada insanlar katledilmiş. Katliamı gerçekleştirenlerin anıtları, uçakların pervaneleri bir abide olarak burada, Ağrı halkının her gün yüzleştiği ve her gün Ağrı halkının gözünün içine batan o pervaneleri, o utanç abidelerini bu kentten kaldıracağız” müjdesini verdi.
Geçmişle yüzleşilmeli
Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi için bir dönem yapılan yanlışların ortadan kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Sakık, şöyle devam etti: “Mustafa Muğlalı Kışlası da parlamentodaki tepkiler, halkımızın tepkisi nedeniyle kaldırıldı. Mustafa Muğlalı’nın Muğla’da bir caddede hala ismi var. Biz, bunlara müsaade etmeyeceğiz. Kürt çocukları o abideleri gördüklerinde, ‘eğer çare yoksa yol çaredir’ diyerek kendilerini isyanın adresi olan dağlara atıyorlarsa, barışı inşa edeceksek bunları bir an önce ortadan kaldırmalıyız. Bu kentte buna benzer caddeler var. Kazım Karabekir gibi, onlarcası var. Bu coğrafyanın ruhu ile örtüşmeyen cadde ve sokaklardır, bu tür utanç abidelerinin kaldırılmaları gerekir.”
( Ağrı isyanı sırasında Türk savaş uçakları yoğun olarak kullanıldı. "Çelik kanatlı Türk kuşları" diye övünülen bu uçaklar, ölüm yağdırıyordu. Örgütlü ve planlı bir isyan olan Ağrı Dağı'ndaki Kürt savaşçılar da karşılık veriyordu. 9 Türk savaş uçağı düşürüldü; Türk devleti de 4'ünün pilotu için Ağrı merkezde 'hava şehitliği anıtı' yaptı. Anıt, halen Atürk heykeli ile birlikte protokülün tavaf merkezi olarak duruyor.*)
AHMET TAŞTAN/ DİHA/ AĞRI
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA GAZETESİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder