23 Haziran 2014 Pazartesi

Parasını Veren Ağrılı Aileyi Linç Ediyor

Ağrı'dan Deniz'liye göç eden İrez ailesi, 2007 yılında MHP'li bir grup tarafından 20 gün boyunca evlerinde hapsedilip, ırkçı saldırıya maruz kalınca yargıya başvurdu. 17 kişinin yargılandığı davada "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek"ten sadece 3 kişiye verilen hapis cezası ise daha sonra para cezasına çevrildi. Davaya bakan aile avukatı Canan Uçar, kararın "Bir kaç bin lirayı ödeyen herkes, Kürtlere bunu yapabilir" anlamına geldiğini söyledi.


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden Deniz'linin Çivril ilçesi Özdemirci kasabasına göç eden İrez ailesine dönük, 2007 yılının Nisan ayında MHP'li bir grup tarafından "Kızlarımıza laf atıldı", "Çocuk dövüldü", "Buraya Kürt bayrağı dikeceğiz dediler" gibi provokatif gerekçelerle ırkçı bir saldırı örgütlendi. 20 gün boyunca ırkçı saldırıya maruz kalan aileyi baskı altına almak için tüm esnaflar tek tek gezilerek, "Kürtlere yemek vermeyin, sigara satmayın, onlara hiçbir şekilde temas kurmayın, biz onları buradan göndereceğiz, burada durmaya hakları yok" denildi.

Kurulan bu baskı ve can güvenliklerinin olmaması yüzünden 20 gün boyunca evlerinde hapis hayatı yaşayan aile, bir gece jandarma kontrolünde kasabadan çıkabildi. Ardından avukatlar aracılığıyla aileye karşı saldırı örgütleyen 17 kişi hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" hükmü içeren TCK'nın 216 maddesinden dava açıldı.

Dava neticesinde ise sanıklardan sadece 3'üne söz konusu maddeden 7 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezaları verilirken, geri kalan sanıkların tümü beraat ettirildi. Üstelik ceza verilen her 3 sanığın cezaları da para cezalarına çevrildi. Verilen ceza yapılan itiraza rağmen Yargıtay tarafından da onandı.

'Yargıtay, mahkemenin körlüğünü onayladı'

Davaya bakan aile avukatı Canan Uçar, yaşanan olayda grup içinden bir kaç kişi seçilerek, ceza verildiğini aldıklarına dosyada sabit bulunan "hürriyeti tehdit, seyahat özgürlüğünü engelleme, çalışma özgürlüğü engelleme, hakaret ve tehdit" gibi suçların mahkemece görülmediğini, Yargıtay'ın da verdiği kara ile bu körlüğü onayladığını söyledi.

Uçar, "Yani, insanları 20 gün aç bırakmak, evlerine hapsetmek, gece yarısı evlerinin etrafında turlar atarak, onurlarını kırmak, mülklerini geride bırakıp yaşadıkları yeri terk etmelerine zorlamanın karşılığı sadece bir kaç bin TL. Yani mahkeme birkaç bin TL'yi ödeyen herkes, Kürtlere bunu yapabilir demeye getiriyor" sözleriyle karara ilişkin tepkisini dile getirdi.

HANDAN TUFAN 

İZMİR (DİHA) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder