12 Haziran 2014 Perşembe

Aksoy, Kürdistan'daki SSPE hastalığını meclise taşıdı

Agirî Milletvekili Halil Aksoy, özellikle Kürdistan'da ortaya çıkan ve genellikle ölümle sonuçlanan SSPE hastalığının nedenleri, mücadele yöntemleri, hastalığa yakalanan çocuklar ve ailelerin yaşadıkları ile ilgili meclis araştırması ve soru önergesi sundu.


Halil Aksoy, ayrıca yoğunlukla Suriyeli mülteciler başta olmak üzere kimi bölgelerde yapılan gizli aşılara yönelik iddiaları da sorduğu Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun konuya açıklık getirmesini istedi.

Aksoy, meclis araştırmasında kızamık hastalığı geçiren bazı çocuklarda genellikle 5-14 yıl sonra görülen ölümcül SSPE hastalığına Sağlık Bakanlığı verilerine göre de sadece 1995-2005 yılları arasında bin 301 kişinin bu hastalığa yakalandığını hatırlattı. Ancak bu sayının günümüzde çok daha fazla olduğu ve hatta bildirimi yapılmayan çok sayıda hasta olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Aksoy, SSPE'nin ülke genelinde görülme sıklığının milyonda 2.5 olarak belirlendiğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aşılanma oranı yüksek olan ülkelerde tüm nüfusta SSPE görülme sıklığının milyonda 1'e düştüğüne işaret eden Aksoy, hastalığın görüldüğü illerin, kızamık aşı oranlarının düşük olduğu veya göç alan iller olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de hiç kızamık aşısı uygulanmaması halinde her yıl doğan yaklaşık 1 milyon 350 bin bebeğin 339'unda SSPE komplikasyonunun gelişmesinin olası olduğunu dile getiren Aksoy, "Tedavisi olmayan SSPE hastalığı Türkiye'de en çok Diyarbakır, Batman, Urfa Mardin ve Ağrı başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da görülüyor. SSPE kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor. Kızamık aşısı olmamış çocukta hastalığın görülme riski, aşı yapılanlara göre 20-30 kat fazla" diye kaydetti.

ÖZELLİKLE KÜRTLERİN YAŞADIĞI BÖLGELERDE...

"Tamamen devletin sorumluluğunda gelişen bu hastalık ve sonuçları, beraberinde aileleri de hem maddi hem de manevi olarak çökertmektedir" diyen Aksoy, şu hususların altını çizdi: "Yanlış sağlık politikaları neticesinde gelişen bu amansız hastalıkla en çok yine devletin mücadele etmesi gerekirken, ne yazık ki hastalar ölüme terk ediliyor, aileler ise daha çok mağdur ediliyor. Özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgelerde, kızamık aşısının hiç yapılmaması, eksik yapılması ya da bayat aşıların yapılması sonucunda çok sayıda çocuk SSPE hastalığına yakalandı ve çok sayıda kişi ise bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi. Uzmanlar bu hastalığa yakalanan çocukların iyi bir tedavi ve iyi bir bakım ile yaşam sürelerinin ve kalitesinin artırılabileceğini ifade ediyor. Ancak bölgede bu hastalığa yakalanan çocuklar, çok kısa süre içerisinde yaşamını yitiriyorlar. Zira ailelerin hasta çocuklarına iyi koşullarda bakabilecek maddi olanakları bulunmuyor."

ÖNCELİK YAŞAM HAKKI

Sağlık Bakanlığı'nın halkı bu hastalık hakkında yeteri kadar bilinçlendirmediği gibi yeterli düzeyde aşı kampanyası da yürütmediğini ifade eden Aksoy, "Halk hastalığı tanımadığı için, belirtilerini anlamıyor ve sağlık kuruluşlarına geç intikal edebiliyorlar. O yüzden Sağlık Bakanlığı'nın bir bilinçlendirme çalışması başlatması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın etkili aşı kampanyası yapması halinde hastalığın 5-10 yıl içinde tamamen kontrol altına alınabilecektir. Sosyal bir hukuk devletinde öncelikle yurttaşın yaşam ve sağlık hakkının sağlanması gerekir. Maddi, idari ve sağlık açısından çok sayıda sorunu bulunan bu hasta ailelerinin sorunların çözümü ve yine bu hastalığın tümden önüne geçilmesi için, mutlak suretle bir araştırma komisyonu kurulması gerekir" ifadelerinde bulundu.

"Etkili aşı kampanyası yapılması halinde hastalığın 5-10 yıl içinde tamamen kontrol altına alınabilecektir. Sosyal bir hukuk devletinde öncelikle yurttaşın yaşam ve sağlık hakkının sağlanması gerekir" diyen Aksoy, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

- Türkiye’de şu an SSPC hastası sayısı kaçtır? Bu hastaların illere ve bölgelere göre dağılımı nasıldır?

- Son 20 yıl içinde bu hastalığa yakalanan kişi sayısı kaçtır? Bu hastaların illere, bölgelere ve yıllara göre dağılımı nasıldır?

- Son 20 yıl içinde bu hastalıktan yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin yıllara, illere ve bölgelere göre dağılımı nasıldır?

- Bu hastalığın ortaya çıkış nedeni araştırılarak tespit edilmiş midir? Kızamık aşıları eksik ya da hiç yapılmamış bölgeler neresidir?

- Doğu ve Güneydoğu’da bazı tarihlerde yapılan kızamık aşılarının bayat olduğu, bu nedenle etkili olmadıkları, dolayısıyla çok sayıda kişinin SSPC hastalığına yakalandığı iddia edilmektedir? Bu iddiaların doğruluk payı nedir?

- SSPC hastalarına devlet olarak ne tür yardımlar yapılmaktadır? Yatağa bağlı olarak yaşayan ve her türlü gereksinimleri alileri tarafından karşılanan bu hastaların ailelerine herhangi bir yardım yapılıyor mu?

- Bu hastalığın tamamen kontrol altına alınması için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

GİZLİ AŞI NEYİN NESİ? 

Aksoy, Bakan Müezzinoğlu'nun yine yazılı olarak yanıtlaması istemiyle son günlerde olağanüstü kararla ve toplumdan gizli olarak çeşitli illerde çocuk felci aşısının yapıldığına ilişkin iddialar bulunduğu yönünde soru önergesi sundu. Aşı kampanyasının gizli olduğu kadar acil bir şekilde yapıldığı, tüm Türkiye genelinde değil de sadece bazı illerde ve o illerin bazı bölgelerinde yapıldığını kaydeden Aksoy, bunun da yurttaşları daha fazla telaşlandırdığına dikkat çekti.

Özellikle Suriyeli mültecilerin yaşadığı yerlerde ve bazı bölgelerde bu hastalığın görüldüğü ve riskin de yüksek olduğuna vurgu yapan Aksoy, "Bu konuda toplum yeteri kadar bilgilendirilmediği gibi acil ve gizli olarak yapılması kuşkuları daha da artırmıştır" diyerek, Bakan Müezzinoğlu'na şu soruları yöneltti:

- Şu anda Türkiye’de çocuk felci hastası kaç kişi var?

- Çocuk felci hastalarının yıllara, illere ve bölgelere göre dağılımı nasıldır?

- Şu Türkiye’de kaç ilde çocuk felci aşısı yapılmaktadır? Neden tüm Türkiye’de değil de belli bölgelerde ya da illerde yapılmaktadır?

- İller hangi kriterlere göre bölgelere ayrılmış ve çocuk felci aşısı yapılmaktadır?

- 2013 ve 2014 yılları içerisinde çocuk felci hastalığında bir patlama yaşandığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bunun nedenleri nedir?

- Yapılan bu aşılar neden toplumdan gizlenmektedir?

- Şu ana kadar yapılan aşı sayısı kaçtır?

- Yapılan bu aşılar hangi yaş aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır?

- Suriyeli mültecilerden çocuk felci hastalığının bulaştığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu konuda Bakanlığınız ne tür önlemler almıştır?

Kaynak: http://www.avrupahalkinsesi.com/index.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder