29 Mayıs 2014 Perşembe

Özgür Gündem'in Bugünki Manşeti: Ağrı'ya Sefer Olur Zafer Olmaz

SEFER OLUR ZAFER OLMAZ

Günlerdir Agirî’yi abluka altına alan AKP devleti, sanki seçime değil savaşa gidiyor. Polis yığınağının ardından kente giden Erdoğan, sönük bir miting düzenledi. İradesi 15 defa gasp edilen Agirî halkı, ‘Buraya sefer olur zafer olmaz’ diyerek 1 Haziran’da atılım yapacak


SEÇİME DEĞİL SAVAŞA GİDİYOR

Agirî’de halkın başarısını hazmedemeyerek bir kez daha hırsızlığa başvuran Erdoğan, mitingde kendi kirli siyasetini BDP’ye bulaştırmaya yeltendi. Kenti polis ordusuyla işgal altında tutan hükümet, demokratik seçim zeminini dinamitliyor. Kente yığılan polisler için YİBO’lar boşaltıldı.

ÖZERKLİK BAYRAĞI AGİRÎ’DE

BDP’nin seçim çalışmaları ise seferberlik ruhuyla sürüyor. 1 Haziran Atılımı yapmaya hazırlanan halk, Ağrı Dağı’nda Demokratik Özerklik bayrağını dalgalandıracak. BDP Eşbaşkanı Sakık, “Halk, 30 Mart’ta Başbakan’a ve devlette diz çöktürdü. 1 Haziran’da da diz çöktürecek” dedi.
Halk gasp edilen iradesini geri alacak

BDP, Agirî’de (Ağrı) 1 Haziran’da tekrarlanacak seçim için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Seçimlere ilişkin konuşan BDP Agirî Belediye Eşbaşkan Adayı Sırrı Sakık, AKP’nin devletin tüm imkanlarını kullanarak çalışma yürüttüğünü ve  binlerce polisin kente yığıldığını belirti. Sakık, “AKP sanki seçime değil de bir savaşa hazırlanıyor. Askeriyeyi, polisi dört bir tarafa yaymışlar, seçimden çok bir savaş havası var. Her sokak, her dükkan başında polisler var. Adeta bir savaş alanıymış gibi bir hava var ama buna rağmen biz bu seçimi alacağız” dedi. AKP’nin 30 Mart’ta Agirî’de halktan büyük bir mesaj aldığını, Agirî halkının büyük bir birliktelik örneği gösterdiğini belirten Sakık, “Bu birliktelik 30 Mart’ta Başbakan’a ve devlete diz çöktürdü. 1 Haziran’da da zulmün kalesine bir mesajımız olacak” dedi.

Devletle yarışıyoruz

Her gün Agirî’ye özel uçaklarla bakanların geldiğini dile getiren Sakık, “Buraya her gün bakanlar seferler düzenliyorlar. Biz sadece belediye başkan adayı ya da AKP ile mücadele etmiyoruz. Devletin, iktidarın, bir bütün olarak herkesle yarışıyoruz” dedi.

Özellikle Başbakan’ın gittiği her yerde Agirî için “Ben kefilim” dediği hatırlatmasında bulunan Sakık, “Belediye başkanlarını, milletvekillerini, bakanlarını getiriyor, katrilyonluk vaatlerde bulunuyor. Peki sormazlar mı siz daha önce nerelerdeydiniz? 10 yıldır iktidar değil miydiniz? Ne yaptınız?” diye konuştu. Tekirdağ’dan Gümüşhane’ye, Maraş’tan Malatya’ya birçok ilden AKP’lilerin kente gelerek ellerinde mendil, eşarp, türban, şeker, balon gibi eşyalarla halka gittiğini aktaran Sakık, Kürt kadınlarının AKP’lilere gereken cevabı verdiğini ifade kaydetti.

Mesajımız olacak

“Bizçok yoksul bir kentte talip olduğumuzu biliyoruz, bu yoksul kentin yıllarca nasıl ihmal edildiğini de biliyoruz. Çok büyük bir borçla bir belediyeyi alacağımızı da biliyoruz” diyen Sakık, şöyle devam etti: “Bu hem zulmün kalesine karşı bir duruş, bir mesaj olacak hem de bize tepeden bakan ‘Ahmet’in kibrine’ de buradan bir cevap vereceğiz. Acıların kenti olan bu kenti güçlü bir yönetime, bu halkın hak ettiği yönetime kavuşturacağız”
 

Zorla yemin ettirmek, öldürmekle aynıdır

AKP hükümetinin, Agirî’de oy karşılığı beyaz eşya ve para dağıttığı bunun karşılığında ise yurttaşlara Kuran-ı Kerim’e zorla el bastırarak yemin ettirdiği iddialarını, BDP’ye destek için kente giden DİAY-DER ve MEYA-DER çatısı altında çalışma yürüten din alimleri değerlendirdi. Duruma sert tepki gösteren alimler, “Zalimlerin çıkarları için zorla yemin ettirmesi”nin itibarı olmadığını belirtti. Agirîlilere çağrı yaparan alimler, “Zorla yemin ettiren Ağrılı kardeşlerimiz hiç korkmasınlar çünkü onların zorla yemin ettirmesinin itibarı yok, çünkü verilecek küçük bir kefaret ile o yemin bozulur. Önce onlar bu kadar insanın katledilmesinin kefaretini versinler, ondan sonra yemin ettirsinler” çağrısında bulunuldu. Alimlerin görüşleri şöyle:

Mele Suleymanê Torî: AKP haklıyı ezerek, din üzerinden yurttaşlara zorla yemin ettiriyor. Zalimlerin çıkarları için verilen yeminlerin hiç itibarı olmaz ve küçük bir kefaret ile bozulur. Kefaret verildikten sonra kendi oyunu yani vicdanını istemediğin kişiye verme mecburiyetinde değildir.

Mele Abdulkadir: Agirî’de 30 Mart seçimlerinde, BDP’ye 15 kez hile yapıldı. Hile İslam’da büyük bir günahtır. Bunlar dini kullanarak bu halkın üzerinde zulümlerini sürdürmüşler, bunlar kabul edilemez. Yaptıkları zorla yemin de boş bir yemin olur ve geçerliliği yoktur.

Mele Fahri Doğan: Bir kere Kürt ve Kürdistan üzerinde yürütülen bunca zulüm çok büyük günah. İkincisi de zorla birilerine Kuran üzerine yemin ettirerek dini kullanmak, çok daha büyük bir günah. Kendi başına bir zulümdür. Nasıl ki zorla elini Kuran’a vurdurarak, insan öldürmeye mecbur değilsen, zalimlerin çıkarları için de zorla Kuran’a elini vurdurup yemin ettirerek onlara oy vermeye mecbur değilsin.

Mele Zahit Çiftkuran: Halka yapılan bu zulmün din ile hiçbir alakası yok. Halk bu zalimlere karşı uyanık olsun ve onların oyunlarına gelmesinler. Eşyalarını alıp yemin ederek onlara oy vermesinler çünkü bunları alıp size karşı kullanacaklar.

Halkımızın yanındayız

BDP’ye destek için Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen 46 Agirîli işveren, BDP’nin seçim bürosunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda işverenler adına açıklama yapan Selman Cigci, “30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Ağrı halkının onurlu mücadelesini zaferle taçlandırmıştır. Fakat bunu içine sindiremeyen AKP hükümeti, BDP’nin kazandığı seçimleri halkın iradesini hiçe sayarak iptal etmiştir” dedi. Cigci, Avrupa’da yaşayan yurtseverler olarak onurlu halkın yanında olacaklarını ifade etti.
 
Devlet provokasyon peşinde

Agirî’de seçime yönelik yapılan baskılar ve polis yığınağına ilişkin BDP tarafından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan, “Ağrı’da artık her sokak başı değil her adım başında polis konumlandırılmış durumda. Bunlar insanları fişlemekte, provokatif girişimlerde bulunmakta” dedi. Tarhan, “Polisler sandığa müdahale etmesi, bazı duyumlarımız var. Sivil toplum örgütlerini 1 Haziran’da seçimi gözlemlemek için çağırıyoruz” diye konuştu.

1 Haziran ders verme tarihi

Çalışmalara destek vermek için kentte buluna HDP Grup Başkanvekilli Pervin Buldan, BDP Agirî Belediye Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay ile birlikte Bahçelievler ve Hürriyet mahallelerinde düzenlenen halk toplantılarına katıldı.Yüzlerce yurttaş katıldığı toplantıda konuşan Buldan, AKP’nin en iyi yaptığı şeyin hırsızlık olduğunu ve bunun somut örneğinin 30 Mart’ta Agirî’de yaşandığını kaydetti. 1 Haziran’ın “AKP’ye ders verme tarihi” olduğunu ifade eden Buldan, “1 Haziran tarihi, Ağrı halkının gasp edilen iradesini geri alaceğı tarihtir” dedi.-

Özgür Gündem Gazetesi / 29 Mayıs 2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder