30 Mayıs 2014 Cuma

Demirtaş: AKP'yi Ağrı'da ikinci kez yenilgiye uğratacağız

Ağrı'da on binlerin katıldığı seçim mitinginde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın 30 Mart'ta her türlü oyuna rağmen iradesini ortaya koyduğuna vurgu yaparak, "AKP'yi Ağrı'da iki defa yenilgiye uğratacağız. Artık kendileri bilirler, yenilen güreşçi misali güreşe doymuyor, o zaman biz bir kere daha Ağrı ve Norşin'de sandığa gömelim" dedi. Başbakan Erdoğan'ın anneleri BDP ve HDP'ye karşı kışkırttığına da değinen Demirtaş, "Senin B planın İmralı'ya gidip Sayın Öcalan'a yalvarmak, C planın da olmadı bir daha Sayın Öcalan'a yalvaracaksın" dedi.


Ağrı'da, Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçim için BDP'nin Dörtyol Kavşağı'nda düzenlediği ve onbinlerin katıldığı mitingde sahne alan Koma Çarnewa ve rap gruplarının ardından ilk sözü alan BDP Belediye Eş Başkan Adayı Mukaddes Kubilay aldı. Ağrı'da hilelerle halkın iradesini yok sayıldığını belirten Kubilay, "Biz yönetimi halkın iradesinin yansıyacağı bir şekilde sürdüreceğiz, kadınların iradesi yansıyacak. İşte bunun için bizden o kadar korkuyorlar. Çünkü hemen yanı başımızda bulunan Van, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin belediyelerin yönetim şeklini görüyorlar. Bu halkın iradesinden korkuyorlar. Biz tüm çalışmaları ve projeleri halkımıza sorduktan sonra, halk karar verdikten sonra hayata geçireceğiz" dedi.

AĞRI'YI KUŞATMANIZIN SEBEBİ NEDİR?

Ardından konuşan BDP Ağrı Belediye Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık da halkı selamladıktan sonra aylardır beraber seçim çalışması yürüttüklerini, 30 Mart'ta halkın, "Ağrı'da Kürtler yaşıyor" dediğini söyledi.

Hilelerle, gasplarla, Ağrı halkının iradesinin çalınmaya çalışıldığını dile getiren Sakık, "Biz de buraya yığdırılan binlerce polisin halkın iradesine müdahale edeceğini, Ağrı'yı kanamaya çalıştıklarını gördüğümüz için biz seçimi size armağan ettik. Sizin bir damla kanınız için her şeye feda etmeye hazırız. Siz ey devlet irademe dokunma, ben Ağrı'da BDP'den yana irademi koydum, burası Kürt kentidir. Siz bu kentte özel uçaklarla polisleri getirdiniz ve kentti kuşattınız. İki gün önce Ağrı'ya gelen ve bu meydanda konuşan Başbakan, 'BDP'liler doğru söylemiyor, güya polis getirmişiz' dedi. O zaman bu kenti kuşatan, her adım başı bir grup polisi konumlandırmasına ne diyeceksiniz. Zulüm uyguluyorsunuz ama bu halk size pabuç bırakmaz" dedi.

Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise gerçek gücün halkın iradesi olduğuna vurgu yaparak, "30 Mart'ta sizlerin haklarınızı gasp edenler bu iradenin karşısında eminim ki 1 Haziran'da sandıklar kurulduğunda onlar da mahcup olacaktır. Onlar hırsızlık yaparak, hakkınızı gasp ettiler, halkımızın zaferini kutlayacağız. Amed Büyükşehir, Van Büyükşehir, Mardin Büyükşehir Ağrı'yı kardeş belediye ilan etmek için burada bulunuyoruz. Biz her üç belediyemiz de halkımızın yanında, hizmetinde olacağız, arkadaşlarımızın yanında olacağız. Yine GAP Belediyeler Birliği var, 100 belediyemizin bir arada bulunduğu bu birlik, Ağrı halkının arkasında olacak" dedi.
Kışanak Ağrılı kadınlara da seslendi. Kışanak, "Ağrı kadınlarına çağrımız, kadının gücünü ortaya koymaya çağırıyoruz. Çünkü belediye yönetiminde en çok sizin iradeniz yansıyacak" dedi.

'ARTIK EV SAHİBİ VE HIRSIZ BİRBİRİNİ GÖRDÜ'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir ise konuşmasına "Kürt ve Kürdistan'ın tarihi, Mezopotamya tarihinin şahidi, ey Agirî, artık anaların ağlamasına, çocukların anneleri için ağlamasına izin vermeyeceğiz. Bu kent Şeyh Ehmedê Xanî'nin şehri, Bediuzzeman'in feqilik yaptığı şehir, bir daha feleğin çarkı, bir daha zulüm ve inkar bu topraklardan göç edecek, onların yerine barış, eşitlik ve özgürlük gelecektir. Bu şehitler sayesinde bugünlere geldik, onları sizin huzurunuzda selamlıyorum" sözleriyle başladı.

Kendileri için belediye başkanlığı, parti başkanlığı, her türlü yetkinin ateşten gölek olduğunu vurgulayan Baydemir, Ağrılılara şu sözlerle seslendi: "Size şunları söylüyorum; tüm dünya malı AKP'lilere olsun, zaten doymuyorlar da. Artık ev sahibi ile hırsız birbirlerini gördüler. Ev sahibi siz Ağrı halkısınız, hırsızlar da zaten siz benden daha iyi biliyorsunuz. Hem hırsızlar, hem de kamyonlarca da yalan söylüyorlar."

Başbakan Erdoğan'ın "BDP'liler Ağrılı kadınları bize oy vermemeleri için eve kapatıyorlar" iddiasına karşın ise sahnede bulunan BDP'li kadın belediye eş başkanları göstererek yanıt veren Baydemir, "Biz öyle bir siyaset geleneğinden geliyoruz ki bedeli ne olursa olsun, kadına yöneltilen şiddet alçaklıktır. Bu kadınlar, 12 Eylül darbesinde, saçlarından tutularak yerlerden sürüklendi, aklınıza alamayacağınız işkenceler yapıldı. Daha dün Rojava'da çocuklar ve kadınlar katledildiler, kimin tarafından Başbakan ve AKP hükümetinin desteklediği çeteciler tarafından" diye konuştu.

Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise "İnanın ki Ağrı seçimleri, Norşin seçimleri iptal edildiğinde biz pek üzülmedik. Birincisi kısa bir aradan sonra Ağrı'ya gelme şerefini tadıyoruz. İkinci nedeni de AKP'yi Ağrı'da iki defa yenilgiye uğratacağız. Artık kendileri bilirler, yenilen güreşçi misali güreşe doymuyor, o zaman biz bir kere daha Ağrı ve Norşin'de sandığa gömelim. Ve bu kez çok büyük bir farkla yenilgiye uğratalım" dedi.

Halkın onurlu duruşu karşısında parti olarak her zaman Ağrılıların hizmetinde olacaklarını dile getiren Demirtaş, "Biz Ağrı'nın bu görkemli duruşuna layık olacağız. Ağrı'yı sizlere layık olma bir şehir yapmaya gece gündüz demeden çalışacağız. Madem siz bu kadar baskıya rağmen geri adım atmadan BDP'nin bayrağını Ağrı meydanına dikiyorsunuz, biz de hizmetkar olacağız. En az sizin kadar cesur olacağız" ifadelerini kullandı.

'ONLARIN ZİHNİYETİ HALA KADINLARI KÖLE ZANNEDİYOR'

Baydemir gibi Demirtaş da Başbakan'ın 'BDP'liler Ağrı kadınlarını eve hapsediyor' sözlerine yanıt verdi.

"Başbakan gerekli konuşmayı yaptı. Yaptığı bütün konuşmaya cevap vermeye gerek yok. Çünkü söylediği her şey, neden BDP'ye oy vermeniz gerektiğini belirtiyor. Biz Ağrılı kadınları eve kilitliyormuşuz. Bunlarda nasıl bir utanmazlık var. Ey Başbakan hangi siyasi güç, Kürt kadınlarını eve kilitleyebilir. Sen daha Kürt kadınların gücünü anlayamamışsın" diyen Demirtaş, BDP'nin 77 kadın eş belediye başkanına karşılık AKP'nin sadece 7 kadın belediye başkanı olmasını gösterdi.

AKP zihniyetinin kadınları köle zannettiğini ifade eden Demirtaş, "Kürt kadınları yıllardır her alanda özgürlükleri, kimlikleri için mücadele veriyor. Bunun için özellikle siz Kürt kadınlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu partiyi var eden siz kadınların mücadelesi Ağrılı kadınların saflığıyla yönetilecek. Artık kadınların özgürlüğüne yönelik hiç bir argümanları kalmadı. Biz bu baskı altında en küçük bir gerilim yaşanmasın diye çalıştık. Şimdi de kalkmışlar sizlere en büyük hakareti etmeye çalışıyorlar, neymiş Ağrılılar korktukları için BDP'ye oy vermiş. Yani diyor ki Ağrılılar siz o kadar korkak mısınız? O zaman size korkak diyenlere 1 Haziran'da gösterelim. Onlara, diyelim ki Zilan'da katledilirken, boyun eğmedik, köylerimiz yakılırken gözlerimizde en ufak korku yoktu, bizim Allah'tan başka korkumuz yoktur deyin onlara" diye kaydetti.

Konuşmasının devamında Ağrı'nın Cumhuriyet tarihinden bu yana en yoksul şehir olmasına dikkat çeken Demirtaş, bu konuda da şunları söyledi: "Ağrı'da işsizlik en üst seviyeye çıktı, gençler lüks otellerin inşaatlarında çalışmak zorunda kaldı, yaylaları yasakladınız, çiftçiler, hayvan sahipleri hayvanlarını yok pahasına satmak zorunda kaldı ve göç etti. Ağrılı yurttaşlarımız bir lokma ekmeğe muhtaç ettiler. Niye Ağrı'yı bir lokmaya muhtaç ediyorlar, onlar köle istiyorlar köle. Eğer bu politikanın değişmesini istiyorlarsa, Ağrılı gençler Ağrı'da ekmek, iş aş bulsun, Kürt halkı kendi anavatanında kimseye muhtaç olmasın. Kendi iradesini bir torba makarna bir torba kömüre satmaz. Eğer yaptığı yatırımları İstanbul'daki, Karaman, Konya'daki yatırımları anlatıyor. Ağrı'daki yatırımını anlatamıyor çünkü hiç bir şey yok. Sadece bir hastane yapacaktık, ama kusura bakma daha bitiremedi, doğalgaz burnumuzun önünde geçiyor, ama başbakan 'sabredin' diyor. 'Hele biraz daha sizleri kandırayım, hele Cumhurbaşkanı olayım sonra bakarız' diyor. Çankaya'nın yolları buradan geçer Sayın Başbakan. Çamurlu yollardan geçer, kendi kendinize yolları tıkadınız."

AKP'lilerin halka yalan söylediğini söyleyen Demirtaş, "Bir de bize oy vermezseniz sosyal yardımları keserim tehditleri savuruyorlar, siz kimin hakkını kimden kesiyorsunuz. Hiçbir şey yapamazsınız. Biz yoksullukla mücadele edeceğiz, köylüyü, çiftçiyi kalkındırmak için tüm Ağrılı işverenleri ve yönetimimizle Ağrı'yı kalkındırmak için sizlerin hizmetine sokacağız" dedi.

'GÖTÜRME İŞİNİN PİRİSİN'

Başbakan'ın kendi adayının ismini bile ağzına alamadığını belirten Demirtaş, "Burada adayının ismini de ağzına alamadı, çünkü biliyordu herkes yuhalayacak. Şöyle adayını yanına alıp 'Gurur duyuyoruz' diyemedi. Gören oldu mu, olmadı, Ama biz eş başkanlarımıza güveniyoruz. Şimdi belediye başkanı hırsızlık yaptı da diyemiyor, 'Gözümün önünde olacak' diyor. E sen bu işlerin pirisin zaten, Allah aşkına söyleyin gözün üzerinde olmasın. Götürme işinin pirisin. Burada belediye başkanına sahip çıkmıyorsun. Yoksa Ağrı halkını böyle bir belediye başkanına biz teslim edemeyiz. Yol, su yok, gururla şunları yaptık diyemiyor, biz Marmaray'ı yaptık biz boğazın o tünelden geçecek ya, gözünüz aydın Ağrı. Başbakan İstanbul'da Marmaray'ı açmış. Sizler yeter ki politik örgütlü bilinçli bir halk olduğunuzu gösterin, biz burada barış adına refah adına el birliğiyle inşa edeceğiz. Siz başaracaksınız, siz Tayip Erdoğan'dan daha güçlü olduğunuzu göstereceksiniz. Bizler ise sadece sizlerin emrinde olacağız" diye konuştu.

'B VE C PLANIN GİDİP ÖCALAN'A YALVARMAK'

Demirtaş, Başbakan'ın çocukları PKK'ye katılan anneleri BDP ve HDP'ye karşı kışkırtması üzerinde durdu.

Demirtaş, PKK lideri Öcakan'ın kendisi ile görüşen devlet yetkililerine Geri Dönüş Yasası için acil adım atılması yönünde öneride bulunmasına rağmen şu ana kadar bunları düzenlemeyen Başbakan'ın anneleri kendilerine karşı kışkırttığını söyledi.

Çocuklarını dağlardan indirecek olanın analar değil, Erdoğan'ın barış süreci için atacağı adımlar olacağını vurgulayan Demirtaş, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

"Kürtleri kendi içerisinde bölmeye çalışıyor. Buradan kardeşlik çıkmaz, aklını başına al. Sen Lice'de halkın üzerine kurşun sıkacaksın, Rojava'da çocuk kadınları katleden çetelere destek vereceksin, Kürt anaları Kürt analarına kışkırtacaksın, sonra 'Ben barışı getireceğim' diyeceksin. Bu analar seni affetmeyecek. Bir de B ve C planından söz ediyorsun. Senin B planın İmralı'ya gidip Sayın Öcalan'a yalvarmak, C planın da olmadı bir daha Sayın Öcalan'a yalvaracaksın. Ama biz her şeye rağmen savaşa karşı olduğumuzu, barış yolunda mücadele edeceğiz. Başbakan planlarla bizi tehdit edemez ederse, biz de kurbanlık koyun değiliz, o zaman görürsün el mi yaman bey mi yaman. İşte bunlara cevap olmak için 1 Haziran'da cevap verelim. Sizin başarınız hazmedemeyenler olabilir bu konuda da Ağrı halkının, Ağrı gençliğinin örgütlü olduğunu biliyorum, onların provokasyonlarına gelmeyeceklerini biliyoruz. Biz örgütlülüğümüzle hareket edeceğiz."

Konuşmaların ardından miting, Sanatçı Diyar'ın söylediği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

 (Ağrı/DİHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder