19 Mayıs 2014 Pazartesi

Kürt sanatçılar Ağrı için seferber oldu

30 Mart yerel seçimde 15 kez oy sayımı yapıldığı Ağrı’da 1 Haziran’a tekrar yapılırken, seçim çalışmaları için binlerce kişi Kürdistan ve farklı yerlerde yaşayan Kürtler BDP’li eş başkanlarına destek vermek için akın ediyor. Ağrı merkez ve köylerinde gece gündüz seçim çalışması yürütülüyor. Bunlar arasında Kürt sanatçılar Ağrı’ya seferberlik ilan etti.


30 Mart yerel seçiminde sistem partilerine “Edi Bese” diyerek iktidarı sandıkta mağlup eden Ağrı halkının iradesine tahammülsüzlük gösterilerek 15 kez seçim tekrarlandı. Ancak her seferinde BDP’li Eş Başkanı Sırrı Sakık ve Mukkades Kubilay sandıkta birinci çıkmasına rağmen AKP’nin itirazları sonucunda 1 Haziran’a ertelenen yerel Seçimi Ağrı halkı “onur meselesi”ne dönüştürmüş. Ağrı halkı ile birlikte Kürt sanatçıların da seferberlik ilan etmesiyle gece gündüz seçim çalışması yapılıyor. AKP Ağrı Adayı kendi poster ve seçim propagandası yerine “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a oy verin” propagandası yapıyor.

KÜRDİSTAN MEFTUNDUR DİYEN SİSTEME CEVAP VERİLMELİ

Başta Amed, Mêrdin, Batman ve Kürdistan’ın birçok kentinden gelen Kürt sanatçıları, Ağrı halkı ile birlikte BDP’li eş başkanları için seçim çalışması yürütüyorlar. Dicle-Fırat Kültür Merkezinden Ağrı’ya gelen Koma Azad Solisti Farqin, Ağrı halkının yanında yer almak için vicdanı sorumluluğunu yerine getirmek için geldiğini belirterek, seçim çalışmalarını şöyle değerlendirdi: “Bugün halkların iradesi tanınmamaktadır. Mevcut sistem Ağrı halkının iradesini resmen tanımamıştır, eğer bir kentte 15 kez seçim oluyorsa orada büyük bir kirlilik vardır ki böylesi tezgahlar kuruluyor. Ağrı haklıda tavır sahibi olmalı ve iradesine sahip çıkmalıdır. Buraya geliş amacımız da budur. Kürdistan tarihinde Ağrı çok önemli bir yere sahiptir, Ağrı Dağında yaşanan katliamda insanların üzerine beton dökülerek Kürdistan burada Meftundur denilmiş ve artık Kürdistan ismi anılmayacaktır. Ancak bu kadar katliamlara rağmen Ağrı halkı kimliğine, kültürüne ve onuruna sahip çıkmalıdır. Ağrı halkı trilyonlara bile kanmamalıdır. Ağrı'yı Kürt kenti olarak görmedikleri için 15 kez seçim yapılmıştır. Ağrı halkı bunu bilmeli biz şarkı söylemeye gelmemişiz biz halkın iradesine sahip çıkmak için gece gündüz çalışmaya gelmişiz” dedi.

Koma Nujiyan solisti Hozan Azad, Kürt halkının dili ve Kültürü yerel yönetimlerle tekrardan hayat bulacağını ifade ederek, BDP’li Eş Başkan adaylara sonuna kadar destek vereceklerini belirterek, “Tayip Erdoğan Ağrı’yı almak için her şeyi yapacağım diyor. Ancak bizde diyoruz Ağrı Kürt şehridir ve Ağrı halkı kendi iradesine sahip çıkacağına inandığımız için buradayız. AKP’nin belediye başkan adayı Cumhurbaşkanlığı tarafından soruşturmaya tabii tutulmuş halk onu istemediğini burada bariz bir şekilde gördük. Bizde halk sanatçıları olarak kültürümüzü yaşatmamız için BDP’ye oy vermelerini istiyoruz. Sistem partileri Kürt halkının diline, kültürüne ve kimliğine düşmanlık yapıyor bunu halkta artık görebiliyor” diye konuştu.

KÜRT SANATÇILAR AĞRI’YA AKIN ETSİN

Ağrı’da seçim çalışmalarına katılmalarının vicdanı ve ahlaki sorumluluk olarak gördüğünü söyleyen sanatçı Seyda Perinçek, Kürt sanatçılarını Ağrı’ya davet ederek BDP’li eş başkanlara destek sunma çağrısında bulunarak, “30 Mart’ta Ağrı’da hukuksuzluk yapılarak Ağrı halkının vicdanını yaralamışlardır. Bizde bu hukuksuzluğa karşı Ağrı’ya seferberlik ilan ettik Kürdistan, Türkiye ve Avrupa’nın dört bir yanından insanlar Ağrı’ya akın etmiştir. Biz sanatçılarda Ağrı’ya seferberlik ilan ettik. Diğer Kürt sanatçı arkadaşlarımıza çağrımız 10 günlük zaman diliminde gelin hep birlikte Ağrı halkı ile birlikte seçim çalışması yürütelim, kültürümüzü ve kimliğimizi hiçe sayanları demokratik yöntemle sandığa gömmek için çalışma yapalım. Vicdani ve ahlaki sorumluluk olarak gördüğümüz için halkımızla birlikte adaylarımızla birlik olmaya geldik” dedi.

AĞRI İRADESİZLİĞİ ARTIK KABUL ETMEYECEK!

Son albüm projesini Ahmedê Xanê’nin Mem u Zin eseri olarak çıkartan sançtı Hivron, Ağrı’nın Kürt halkı için stratejik konuma sahip olduğunu söyleyerek, Ağrı halkı ile birlikte seçim çalışması yürüttüklerini söyledi.

“Ağrı, Kürdistan’da stratejik konuma sahip bir kent olduğu için sistem burada yıllardır asimilasyon politikaları sürdürüyor. Katliamların yaşandığı Kürdistan kentlerinde toplumu iradesizleştirmeye çalışmışlardır fakat bu halk iradesizliği artık kabul etmiyor. Bizde Kürt sanatçıları olarak halkın adaylarını destek sunmak için buradayız. Ev ve esnaf ziyaretlerimiz devam ediyor. Öyle görünüyor artık sistem partileri Ağrı’da asimilasyon politikalarını sürdüremeyecek burada Kürdistan’dır Kürt halkı hırsızlara boyun eğmeyerek sandıkta hesap soracağına inanıyorum. Zaten halk iradesine sahip çıkmıştı fakat AKP, buna tahammül gösterememiştir” dedi.

AĞRI - FERHAT ARSLAN

Fırat Haber Ajansı






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder