27 Mayıs 2014 Salı

AKP Ağrı’da Ahmedê Xanî yerine Yavuz Sultanı tercih ediyor!

Ağrı belediyesini 10 yıldır elinde bulunduran AKP, Kürt kültür ve sanatını asimile etmek için her türlü yönteme başvuruyor. Ahmedê Xanê’nin şehrinde Mem u Zin tiyatroları yerine Hacivat Karagöz oyunları sahnelenirken, cadde ve parklara Ahmedê Xane, Evdalê Zeynikê yerine de ‘Yavuz Sultan’ ve ‘Yavuz Murat ‘isimleri verilmiş. AKP’li Ağrı Belediyesinin Kürt kültüründen utanır duruma geldiğini ifade eden Ağrı Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet İzgi, Ağrı’nın kültürel ve sosyal dokusunu yerel yönetimler eliyle değiştirilmek istendiğini söyledi.



Ağrı’da 30 Mart’ta yerel seçimi BDP’nin kazanmasına tahammül edemeyen AKP’li Ağrı Belediyesi, Kürt kültürünü ortadan kaldırmak için bilinçli ve sistematik asimilasyon politikasını sürdürüyor. İlim insanları ve dengbejlerin diyarı olarak bilinen Ağrı’da, AKP’li yerel yönetimler kültürel asimilasyon politikası uyguluyor. Ağrı Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet İzgi, Kürt kenti olan Ağrı’nın AKP politikaları çerçevesinde yerel yönetimleri tarafından bilinçli Türkleştirme politikasına tabi tutulduğunu söyledi. Kişisel çıkar, rant ve mevkiinin bir halkın değerleri önüne geçmemesi gerektiğini söyleyen Ezgi, Ahmedê Xanê kenti olan Ağrı’da Yavuz Sultan ve Yavuz Selimlerin hakim olduğuna işaret etti.

Ağrı’da her yıl Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesinde bir araya gelen ve topumun akil insanlarından oluşan ‘Barış Komitesi’ aracılığıyla yılda ortalama 150 küskün ve kan davalı aileleri barıştırdıklarını ifade eden Ezgi,  dernek çalışmalarını şöyle anlattı: “Dernek olarak tarihimize ve kültürümüze sahip çıkma şiarıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bilge Ahmedê Xane’nin ve Evdalê Zeynikê hayatı ve eserleri üzerinde çalışmalarımız oldu. İki Kürt bilgenin kitabını okuyucu ile buluşturduk. Ayrıca dernek olarak her yıl Evdalê Zenikê Festivali düzenliyoruz. Sosyal ve siyasal gelişmeler üzerinde de çeşitli aktivitelerimiz oluyor. Dernek bünyesinde toplumun akil insanlarından oluşan ‘Barış Komitesi’ vasıtasıyla yılda en az 150 ayrı barış girişimlerimiz başarı ile sonuçlanıyor. Halkımızın barışı ve kardeşliği çabalarımız devam ediyor. Ağrı kültür ve sanat noktasında çok önemli bir yere sahiptir. Onlarca Kürt yazar ve bilge yetiştirmiş kadim bir coğrafyadır.”

YAVUZ SULTAN MI YOKSA AHMEDÊ XANE Mİ AĞRILI?

AKP’li Ağrı Belediyesi’nin Ağrı Kültürü yerine farklı bir kültür yaratma çabası içerisinde olduğuna dikkat çeken Ezgi, Ahmedê Xane’nin anısının kentte yaşatılmasının engellendiğini belirtti. Ezgi, “Ağrı Belediyesi 10 yıldır AKP’nin elinde. Biz kültür kurumu olarak belediyeye şöyle bir talebimiz oldu; Kültür ve sanat noktasında dünya Ağrı’yı tanıyor, Ahmedê Xanê’yi, Evdalê Zeynikê’yi kim tanımıyor? Onlar bu toprakların birer parçasıdır. Bu insanların adına neden hiçbir aktivite yoktur? Bu kentte Kürtler yaşıyor, elbette diğer etnik inanç ve kültürlerde bizimle yaşıyor onlarda bizim kardeşlerimiz, onların da kültürü ve kimliği korunmalıdır. Ama bu kadim kent Kürt şehridir. Bu nedenle caddelere, yollara parklara Sultan Murat, Sultan Selim ismini veriyorsunuz ama neden Ahmedê Xanê, Evdalê Zeynikê, Melle Mahmudê Bazidi ismini koymuyorsunuz? Kürdewari ve Kürt ulusunu savunan hiçbir bilgenin ismini kabul etmiyorlar. Amaç Ağrı kültürünü değiştirmektir” diye konuştu.

OYSA DENGBÊJ ORTAMLARINDA BÜYÜMÜŞLER!

Ağrı halkının bin yıllardır bugüne taşıdığı kültürü AKP’li belediyenin haberdar olduğuna işaret eden Ezgi,  kendi kültüründen utanır durumda olan yerel yöneticilerin asimilasyon politikalarının tutmadığını söyledi. Ezgi, “Envanterler üzerinde bilimsel tespitlerimiz var. Bu kentte yüzlerce dengbej var ama Ağrı Belediyesi bu dengbejlerin varlığından bile rahatsız. Oysa Dengbej kültürü tüm Kürdistan bilir bizim yaşam tarzımızdır. Onlara göre modern ve kapsayıcılık yerine marjinalliği savunuyoruz. Ağrı Belediyesi Kürt kültürünü bir bütün ret ettiği için elinden geldiğince Kürt kültürünü bu coğrafyadan silmek istiyor. 10 yıldır Ağrı halkının öz kültürünü nasıl ortadan kaldırmak istediğine tanık olduğumuz için çok zorlandık. Çünkü AKP’li Belediye yöneticileri en az bizim kadar kendi kültürlerinin farkındalar ama bilinçli kendi öz kültürünü yok etmek için her türlü yönteme başvuruyorlar. Onlarda Dengbej ortamlarında büyümüş insanlardır” diye konuştu.

HACIVAT’I DEĞİL MEM U ZİN’İ İSTİYORUZ!

“Ağrı Belediyesi Ramazan ayında Hacivat Karagöz tiyatrosunu Ağrı’ya getiriyorlar” diyen Ezgi, Ahmedê Xane’nin eserinden derlenen Mem u Zin tiyatrosu taleplerine karşılık verilmediğine dikkat çekti:

“Hiç bilmediğimiz tanımadığımız kültürlere ait bu oyunları kendilerinden başka izleyen de olmuyor. Ahmedê Xanê Ağrılı değil mi? Mem u Zin tiyatrosu var neden Kürt kültürünü anlatan bir tiyatro getirilmiyor? Bunu söylerken direk hazır cevapları var ‘siz bölücülük yapıyorsunuz’ peki Kürt şehrine zorla farklı bir kültür dayatmak bölücülük, inkar ve kültür katliamı değimlidir? Siz bu halkın kültürünü göz göre göre kendi çıkarlarınız uğruna katlediyorsunuz. Kim o hakkı size veriyor?  AKP Ağrı Belediyesi, bu halkın kültürüne, alimlerine, kardeşliğine, sanatına, örf ve adetlerine sahip çıkanlara farklı bir gözle bakmasına bu halk artık izin vermeyecektir.”

MEVLANAYA SAYGIMIZ VAR AMA AHMEDÊ XANE’Yİ TANIMIYORLAR!

Ahmedê Xanê’nin Mem u Zin eserinin 62 ülkede yayınlandığını söyleyen Ezgi, ancak Türkiye’de tanınmasına tahammül edilmediği ve Kürt ulusal kimliğinden dolayı devletin resmi kurumları tarafından dışlandığını kaydetti. Ezgi, “Resmi olarak 37 dilde gayri resmi rakamlara göre 62 dilde eserleri yayınlayan Ahmedê Xanê’yi bir tek Türkiye ismini anmaktan rahatsızlığını gizleyemedi. Sayısız üniversitelerde eserleri ders konusu olan Kürt Bilge Ahmedê Xanê’yi tanıyan 62 ülke var iken, neden yanı başımızda ve kentimizin yerel yönetimi olan belediye tanımamazlıktan geliyor? Madem biz Yunus Emre’yi tanıyoruz. Bizim için Mevlana Celalettin Rumi bir bilge ise, siz de Ahmedê Xane’yi öyle görmelisiniz ve saygı duymalıyız. Kardeşsek her konuda kardeşliğimizi göstermeliyiz” dedi.

AHMEDÊ XANÊ KÜLTÜR MERKEZİ AÇILMALI

BDP eş başkanları yerel yönetimi kazandıkları takdirde Kürt kültürünün korunması için bir dizi taleplerinin olacağının altını çizen Ezgi, taleplerine ilişkin şunları belirtti:

“Eğer Belediyeyi BDP kazanırsa bizim ilk talebimiz Ahmedê Xanê’nin el yazması olan Mem u Zin eserini Mele Mahmudê Bazi Alexandir jale’ye vermiş ve Fransa’ya götürmüş. Fransızca yayınlan Mem u Zin eseri Moskova Müzesine gönderilmiş. O eserin getirme girişimi başlatılması ve Ağrı’da Ahmedê Xanê’ye yakışır bir Kültür Merkezi açılma talebimiz olacaktır. Orada Kürt bilgemizi anlatan müzik, tiyatro ve birçok sanatsal aktivite çalışması başlatılmalıdır. Hacivat Karagöz yerine Mem u Zin tiyatroları sahnelenmelidir.”

FERHAT ARSLAN - AĞRI 27.05.2014 14:08:33

Fırat Haber Ajansı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder