2 Haziran 2014 Pazartesi

Ağrı Zaferi Özgür Gündem'in Manşetinde: 16. ZAFER

30 Mart’ta BDP’nin kazanmasına rağmen 15 kez sayılan ve iptal edilen Agirî ve Norşîn seçimleri, BDP’nin zaferiyle sonuçlandı. AKP hezimete uğradı, Agirî ve Norşîn özerkliğini ilan etti


AKP’YE TARİHİ DERS

30 Mart seçimlerinde AKP’nin hileyle irade gaspına yöneldiği Agirî ve Norşîn, dün sandık başına gitti. Erdoğan’ın “Buraları istiyorum” diyerek tüm devlet imkanlarını kullandığı ve polis ordusuyla kuşattığı Agirî ve Norşîn, AKP’ye tarihi bir ders verdi

ÖZERKLİĞİN ZAFERİ

Demokratik Özerklik iradesini bir daha ortaya koyan Agirî ve Norşîn’de BDP, 30 Mart seçimlerine göre oy oranını artırarak büyük zafer kazandı. BDP Agirî’de %51.4, Norşîn’de %55.7 ile fark atarken, halk sokağa dökülüp kutlama yaptı. Yalova’da ise CHP kazandı
BDP gaspçıları EZDİ GEÇTİ

30 Mart seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edildiği Agirî, Norşîn (Güroymak) ve Yalova belediye başkanlıkları içinde olduğu 13 merkezde dün seçimler tekrarlandı. Oy verme işlemi polis ablukası altında yapılan Agirî ve Norşîn’de BDP gasp edilen belediyelerini yine farkla aldı. Agirî’de BDP oyların yüzde 51.4’ünü alırken AKP yüzde 45.1’de kaldı. BDP’nin seçimi kazanması üzerine binlerce kişi Cumhuriyet alanında kutlamalara katıldı. Gece geç saatlere kadar polis ablukasına aldırış etmeyen kitle, sık sık “Bijî BDP”, “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Kent merkezinde yüzlerce araçla kentte konvoy halinde gezen halk, kornalar çalarak sevinç gösterilerinde bulundu.

Norşîn’de açık ara zafer

AKP’nin hileleri nedeniyle 30 Mart yerel seçimlerinin iptal edildiği Bedlîs’in Norşîn ilçesinde dün tekrarlanan seçimde BDP ezici bir oy farkıyla zaferini ilan etti. Dün yapılan seçimlerde 44 sandıktan elde edilen ve resmi olmayan sonuçlara göre, BDP 5 bin 462 oy alırken, AKP 4 bin 282 oyda kaldı. BDP’nin fark attığı seçimlerde, halk Mûş-Bedlîs karayolunu trafiğe kapatarak kutlamalar yaptı. 30 Mart’ta yapılan ve AKP’nin itirazları sonucu iptal edilen seçimi BDP, 32 oy farkla kazanmıştı. BDP tekrarlanan seçimde de oyların yüzde 55.7’sini alarak bir kez daha zaferini ilan etti. BDP’yi tabela partisi yapacaklarını iddia eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a Norşîn halkı cevap verdi.

‘Kediler’ devrede!

Bu arada sandıkların okullarda sayılmasının ardından torbaların götürüldüğü İlçe Seçim Kurulu’nda tutanaklar kontrol edilirken, bu saatlerde ilçenin büyük bölümünde elektrikler kesildi.


AKP’ye 1178 oy fark

İlçe Seçim Kurulu oy sayma işleminin tamamlanması sonrası resmi sonuçlarını açıkladı. İlçe Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçlara göre partilerin aldığı oy sayıları şöyle: BDP 5 bin 464, AKP 4 bin 286, SP 39, BBP 48, BTP 55, CHP 15, MHP 16 oy aldı. Bu sonuçlara göre BDP’nin en yakın rakibi AKP’ye bin 178 fark attığı seçimlerde 413 oy ise geçersiz sayıldı.
Kazanan barış oldu

Seçim zaferinden sonra konuşan BDP Agirî Belediye Başkanı Sırrı Sakık, bu seçimin galibinin çözüm süreci olduğunu belirterek, “Seçimi halkımızla birlikte kazandık. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından gelip bize destek olan halkımıza teşekkür ediyoruz. Ağrılılara teşekkür ediyoruz. Kazanan Kürdistan ve barış oldu. Seçim boyunca sağduyulu davranışlarından dolayı halkımızı kutluyorum. Bu sonuçları hükümet ve devletin iyi okuması gerekir” dedi.


Polis ve askere özel yetki!

Agirî’de oy verme işlemlerinin yapıldığı okulların önündeki polis ablukası zaman zaman gerginliklere yol açtı. Yurttaşların tepkisi üzerine polisler, Ağrı İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen genelgeyi gerekçe gösterirken, 26 Mayıs’ta gönderilen yazı ile, “Okul içinde birikmenin olması veya herhangi bir olayın çıkması halinde, derhal kolluk kuvvetlerinin olaya müdahale etmesi” yetkisi verilerek, seçim kurulunun görevini adeta polis ve askere devretmesi dikkat çekti.
Vekil yurttaşları yönlendirdi

Agirî’de polis kuşatmasında tekrarlanan seçimlerde, AKP’li milletvekilleri sandıklara müdahale etti. Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet Lisesi’ne giden AKP Milletvekili Sermen Balık’ın sandık başına oturarak yurttaşları yönlendirdiği belirtildi. Balık’ın, Kürtçe konuşan yaşlı yurttaşları sık sık Kürtçe konuşmaması konusunda uyardığı da belirtildi. Torunuyla oy kullanmak için gelen ve okuma yazma bilmeyen bir yaşlı kadına, “Okuma yazma bilmezse de torunuyla oy kullanamaz” şeklinde müdahale eden Balık’ın sözlerinin gerginliğe neden olduğu belirtildi. Bu durum üzerine okula gelen BDP Belediye Başkan Adayı Sırrı Sakık, vekil Balık’a tepki göstererek, “O zaman sandık başkanlarının, müşahitlerin hepsi çıksınlar, siz oturun onların görevini yapın. Her şeye müdahale etme hakkınız yok” dedi. Tartışmalar üzerine yurttaşlar tarafından AKP’liler yuhalanarak protesto edildi.


1 Haziran seçim sonuçları

Aralarında Yalova ve Agirî’nin de bulunduğu 14 yerde tekrarlanan seçimler sona erdi. Agirî ve Norşîn’de BDP resmi olmayan sonuçlara göre kazanırken, diğer bölgelerde kazanan partiler şöyle: Erzîngan’ın (Erzincan) Tercan ilçesine bağlı Çadırkaya belde Belediye Başkanlığını SP adayı İshak Birol kazandı. Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yapılan belediye başkanlığı seçimini ise MHP adayı Haşim Şentürk kazandı. Aydın’ın Buharkent ilçesinde de yenilenen Belediye Başkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre AKP’li aday Mehmet Erol kazandı. Çorum’un Ortaköy İlçesi Aşdağul Beldesi’nde CHP’nin adayı Dursun Uzunca, 6 oy farkla yeniden belediye başkanı seçildi. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Eymir Beldesi’nde belediye başkanlığı seçimini AKP adayı Çetin Mertoğlu kazandı.


Yalova’da CHP kazandı

Seçimlerin tekrarlandığı bir diğer yer olan Yalova’da ise resmi olmayan sonuçlara göre CHP kazandı. CHP kullanılan 75 bin 813 oydan 29 bin 140’ını aldı, AKP ise 28 bin 970 oy aldı. Resmi olmayan bu sonuçlara göre CHP 170 oy farkla seçimi kazandı. Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra CHP ve AKP yetkilileri seçmenlerine Adliye binası önünde toplanma çağrısı yaptı. CHP’liler ise kutlamalara başladı.
CHP AKP kavgası

Yalova’da seçim gergin geçti. CHP ve AKP’liler arasında yer yer kavgalar çıktı. Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki Yalova Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’nde okul bahçesinin dışında AKP ve CHP’liler arasında başlayan tartışma, kısa sürede kavgaya dönüştü. 15-20 kişinin karıştığı kavgaya okulda görevli polisler müdahale etti. Bir kişiyi yere yatırarak kelepçeleyen polis, 2 kişiyi gözaltına aldı.


İki müşahide darp ve gözaltı

Agirî’de sabah saatlerinde BDP müşahitleri Ali Çarboğa ve Mehmet Çarboğa, 100. Yıl Mahallesi’ndeki İsmet Ömer İlköğretim Okulu’na girmek isterken, polisler tarafından engellendi. Engellemeye karşı çıkan BDP müşahitlerini darp eden polis, havaya ateş açtı. Yaralanan Ali Çarboğa, “Orada vekiller vardı. AKP Grup Başkanvekili Süleyman Soylu vardı. Onların hedef göstermesiyle polisler saldırdılar” dedi. İki müşahit hastanedeki tedavilerinin ardından polisler tarafından gözaltına alındı.

Başbakanlık seçim yasağını ihlal etti

Agirî’de oy kullanma işlemlerinin polis baskısı altında sürdüğü saatlerde Başbakanlık Çağrı Merkezi attığı mesajlarla seçim yasağını ihlal etti. “Ağrı huzur ve barış içinde seçimini yapıyor. Başbakan sevdalıları sandığa akıyor. Sen de oyunu kullan” yazılı mesaj ile seçim yasağı Başbakanlık tarafindan açıkça ihlal edildi.

2 Haziran 2014 / Özgür Gündem Gazetesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder