1 Kasım 2012 Perşembe

Kimlikleri belli fakat cenazeleri kimsesizler mezarlığına defnedildi


AĞRI (DİHA) - Hakkari'nin Şemdinli ilçesi ile Şırnak'ta çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren İran Kürtlerin'den HPG'li Şirin Şems (Newal Sidar) ve Bekir Şems'in (Rubar Ahmet) ailelerinden DNA testi için örnekler alınmasına rağmen cenazeleri, kimsesizler mezarlığına defnedildi.


Şırnak ve Şemdinli'de 14 Eylül ile 2 Ekim'de çıkan çatışmalarda yaşamlarını yitiren HPG'li Şirin Şems (Newal Sidar) ve Bekir Şems'in (Rubar Ahmet) Malatya'da bulunan cenazelerinin tespiti için ailelerinden DNA testi alınmasına rağmen cenazelerinin ailelerinden habersiz olarak kimsesizler mezarlığına defnedildiği ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkmasından sonra İran'dan Doğubayazıt'a gelen aileler, BDP ve TUHAYD-DER'den hukuksal destek istedi. BDP Doğubayazıt İlçe binasında BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ile birlikte basın açıklaması yapan aileler, duyarlılık çağrısında bulundu. Cenazelerin ailelerine verilmemesine tepki gösteren BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, ailelere gereken bütün desteğin verileceğini söyledi. Aksoy, "Ailelerin kendi evlatlarını görmek istemesi ve cenazelerini istediği yere defetmesi gerekirken, cenazelerin kimsizler mezarlığına defedilmesi insanlık dışıdır " dedi.

Uluslararası anlaşmalarda cenazenin bütünlüğünün korunması ve aileye teslim edilmesi maddesinin olduğuna belirten Aksoy, "Bunu yapan bir hükümetin insanlığından, Müslümanlığı'ndan şüphe edilir. AKP hükümeti uluslararası anlaşmaların gereğini yerine getirmeli" dedi. Cenazelerinin yakın bir yere defnedilmesini isteyen Şirin Şems'in (Newal Sidar) babası İsmail Şems ise, "Bizler cenazemizi almak istiyoruz. 47 gündür kimse bize yardımcı olmadı. Cenazelerimizi habersiz defnetmişler. Biz bunun sıkıntısını yaşıyoruz" dedi. Şirin Şems'in annesi Şöhret Şems de, "Oğlumu görseydim artık bir şey istemezdim. Oğlumun Doğubayazıt'a defedilmesini istiyorum. Hakkımı helal etseydim yeter" diye konuştu. Bekir Şems'in (Rubar Ahmet) ağabeyi ise, "Kardeşimin cenazesi yakın yere defedilsin, bayramlarda gidip mezarını ziyaret etmek istiyoruz" diye belirtti.

Ailelerin tekrar Malatya'ya giderek, çocuklarının cenazelerinin verilmesi için girişimlerde bulunacak.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder