16 Kasım 2012 Cuma

Halil Aksoy; Orhan Yakar'ın Cesedi Nerde


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy 16 Yıl önce yaşamını yitiren Orhan Yakar’ın, cesedinin aradan 16 yıl geçmiş olmasına karşın hala ailesine teslim edilmemiş olmasını, ayrıca cesedin nereye defnedildiği konusunda da ailesine hiçbir bilgi verilmediğini Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN’e sordu.



BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Orhan Yakar’ın, cesedinin aradan 16 yıl geçmiş olmasına karşın hala ailesine teslim edilmemiş olmasını, ayrıca cesedin nereye defnedildiği konusunda da ailesine hiçbir bilgi verilmediğini, TBMM’ye taşıyarak, konuyla ilgili Adalet Bakanı Sadullah ERGİN’e bir soru önergesi verdi.

İşte Aksoy'un Soru Önergesi;
Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından, Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.
Ağrı Doğubeyazıt nüfusuna kayıtlı 1981 doğumlu Orhan YAKAR, PKK’ye katıldıktan sonra, 17.11.1996 tarihinde Bingöl Sancak nahiyesine bağlı Karapınar Köyü’nde yapılan operasyon sonucunda, iddialara ve düzenlenen tutanaklara göre, güvenlik güçlerine teslim olmuştur. Yine askerlerin iddialarına göre, teslim alındıktan sonra yer gösterme sırasında dağlık arazide önde yürüyen Orhan YAKAR, mayına basarak yaşamını yitirmiştir. Orhan YAKAR’ın babası Mehmet YAKAR, 23.12.1996 yılında Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı şikayet başvurusunda, oğlunun mayına basarak yaşamını yitirdiğine inanmadığını belirterek, muhtemelen güvenlik güçleri tarafından infaz edildiğini ifade etmiştir. Baba Mehmet Yakar, oğlunun cesedinin kendisine verilmesini de talep etmiş, ancak bu talebi karşılanmamıştır.
Orhan Yakar’ın, cesedi aradan 16 yıl geçmiş olmasına karşın hala ailesine teslim edilmemiş, ayrıca cesedin nereye defnedildiği konusunda da ailesine hiçbir bilgi verilmemiştir.
Bu bağlamda;
1- Güvenlik güçleri tarafından “mayına basarak yaşamını yitirdiği” iddia edilen Orhan YAKAR’ın cesedine ne yapılmıştır? Ceset ailesine neden teslim edilmemiştir?
2- Orhan YAKAR’ın cesedi toprağa verilmişse, ailesi neden bilgilendirilmemiştir? Mezarı nerededir?
3- Operasyona katılan askerlerin düzenledikleri tutanaklara ve savcılığa verdikleri ifadelere göre, mayına basarak yaşamını yitiren YAKAR’ın cesedin nasıl olur da otopsi ve ölüm raporu gibi resmi işlemler yapılmadan, dini vecibeler yerine getirilmeden ve başta ailesi olmak üzere kimseye haber verilmeden ceset yok edilmiştir?
4- Olayla ilgili Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmanın akıbeti ne olmuştur? Dava AİHM’me taşınmış mıdır? Taşınmışsa sonucu ne olmuştur?
5- Orhan Yakar’ın mayına basarak yaşamını yitirdiği iddiaları doğrulanmış mıdır? Doğrulanmamışsa, ölüm sebebi nedir? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy

Kaynak: Dengê Agirî News Agency

http://dengeagiri.com/haber/4833/aksoy-orhan-yakarin-cesedi-nerde.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder