22 Kasım 2012 Perşembe

Doğubayazıt'ta 'kadın sağlığı' eğitimi verilecek

 AĞRI (DİHA) - Doğubayazıt Belediyesi bünyesinde çalışmalar yürüten Arjin Kadın Danışma Merkezi'nin kadınlara yönelik çalışmaları devam ediyor. Türkiye Aile Planlaması Vakfı (TAPV) ve Doğubayazıt Belediyesi'nin işbirliğiyle Kadın Dayanışma Merkezi tarafından "kadın sağlığı" konusunda 13 haftalık eğitimler verilecek.


Doğubayazıt Belediyesi bünyesinde açılan Arjin Kadın Danışma Merkezi'nin kadınlara yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar devam ediyor. Kadınlara yönelik eğitim çalışmalarının yanı sıra Arjin Kadın Danışma Merkezi, kadınlar için sosyal aktivitelerde gerçekleştiriyor. Danışma Merkezi tarafından Türkiye Aile Planlaması Vakfı (TAPV) ve Doğubayazıt Belediyesi işbirliği ile 13 hafta sürecek olan "kadın sağlığı" eğitimleri gerçekleştirilecek. Eğitim kapsamından kadınların bedenlerini tanıma, kadın haklarını öğrenme ve kamu hizmetlerinde yararlanma, gebelik, doğum süreçleri gibi konular üzerinde durulacak. Ayşenur Zarakolu Tıp Merkezi'nde verilecek olan eğitimler, kadınlar için ücretsiz olacak.

'Amacımız savaşın yarattığı olumsuz tahribatı kaldırmak'

Kadınların yaşanan savaş ortamında geçirdiği travmanın etkilerinin devam ettiğini belirten Arjin Kadın Danışma Merkezi Sorumlusu Sosyolog Özlem Arıcı, "Kentte savaştan dolayı göç etmiş ve savaşın yarattığı olumsuz tahribatı kaldırmak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Kadınlarımızın üzerinde hem psikolojik olarak hem de aile içine yansıyan sorunlar var. Bunları eğitim seminerleri ile gidererek, sosyal yaşamda kadınları hak ettiği yere getireceğiz" dedi.

'Kadınlar az olan haklarını da bilmiyor'

Kadınlara yönelik gerçekleştirdikleri çalışmaları anket yöntemi ile belirlediklerini ifade eden Arıcı, "İstenilen talepler doğrultusunda hizmet veriyoruz. Bu şekilde hem kadınları daha yakından tanıyoruz hem de eğitim programlarımızı onlara göre hazırlıyoruz. Sağlık ve hukuk dalında eğitimlerimiz ağırlıklı olacak. Çünkü Türkiye'de kadınların yasal anlamda güvence altında olabilecek hakları yok denecek kadar az ve bu hakları kadınlarımız bilmemekte. Bizler kadınların var olan haklarının farkında olması ve gerektiği yerde bu haklarını kullanması açısından bilgi paylaşımında bulunacağız. Sağlık konusunda da cinsellik, kendi bedenini tanıma, lohusallık gibi konularla aydınlatacağız" diye konuştu. Temel şartlarının kadınların sosyal yaşamdaki haklarını öğrenme olduğunu belirten Arıcı, kendi haklarını bilen ve kendini tanıyan kadınlar daha özgüvenli olduğunu söyledi. Arıcı, "Erkek egemen zihniyetin kadın üzerindeki hâkimiyetini kırmak, toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak birincil görevimizdir" diye belirtti.

ERCAN ÖZHAN (DİHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder