14 Kasım 2012 Çarşamba

Skandal; İmam Gerilla Cenazesinde, Cenaze Namazı Kılamadı


Skandal; İmam Gerilla Cenazesinde, Cenaze Namazı Kılamadı

“Resmi” İmam Mahmut Hıncal, Alay Komutanı’ndan gördüğü baskı ve aldığı emir üzerine cenaze namazını kılmamıştır.

Ağrı Doğubeyazıt’ta 09.11.2012 tarihinde yaşanan çatışmada yaşamını yitiren “Baran Serhat” kod adlı PKK’li İnan KAYMAZ için köyünde düzenlenen cenaze töreninde, demokrasi, insan hakları ve inanç özgürlüğü açısından büyük bir ayıp ve skandal yaşanmıştır.
Kaymaz için memleketi Ardahan’a bağlı Hacı Ali Köyü’nde 13.11.2012 tarihinde düzenlenen cenaze töreni esnasında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından köye atanan “Resmi” İmam Mahmut Hıncal, Alay Komutanı’ndan gördüğü baskı ve aldığı emir üzerine cenaze namazını kılmamıştır.

Konuyla ilgili BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması için bir soru önergesi verdi, Halil Aksoy'un soru önergesinde şunlar yer alıyor; "Resmi görevi olmasına karşın, yaşamını yitiren bir kişinin dini vecibeleri yerine getirmeyerek, “görevi ihmal” suçunu işlemiş, aynı zamanda İslam dini gereği de büyük bir günah işlemiştir. Bir din adamının, yaşamını yitirmiş bir kişinin, etnik kimliği, dünya görüşü veya yasalar önünde suçlu ya da suçsuz kim olursa olsun, toprağa verilmeden önce dini vecibelerini yerine getirmek zorundadır. Bu zorunluluk, dini, ahlaki ve yasal olduğu kadar, insanidir de… Köyün tek imamı olmasın karşın, daha sonra, taziye evine de gitmemiştir.

Ancak İmam Mahmut Hıncal, Allah’ın buyurduğu emri uygulamak yerine, Alay Komutanının emrini uygulamıştır. Köylülere yaptığı açıklamada, Alay Komutanı’nın kendisini tehdit ettiğini, cenaze namazını kılması halinde işine son vereceğini söylediğini ifade etmiştir.

Aynı Alay Komutanı, köylülerin cenaze törenine katılmaması yönünde herkesi tehdit etmiştir. Ayrıca cenazeye katılan kadınların başına taktığı eşarpları ve omuzlarına attıkları yemenileri çıkarmalarını istemiştir. Aksi halde herkesi gözaltına alacağını ifade etmiştir. Yine törene katılmak isteyen BDP İstanbul Sultanbeyli İlçe Başkanı Remzi Kaymaz’ı da, -ki aynı zamanda yaşamını yitiren İnan Kaymaz’ın kuzeni olur- töreni derhal terk etmesini istemiş, aksi halde gözaltına alacağı şeklinde tehdit etmiştir. Bunun üzerine Remzi Kaymaz, kuzeninin cenaze törenine katılamayarak, köyden ayrılmıştır. Ayrıca törene katılanların sessizce cenazeyi toprağa vermesini istemiş, slogan atılması halinde ise, herkesi yine gözaltına almakla tehdit etmiştir.
Kişilerin ölülerine sahip çıkmasını engelleyen, onları toprağa verirken dahi saygı göstermeyen, dini vecibelerini yerine getirilmesini engelleyen asker ya da sivil, kim olursa olsun derhal görevinden alınmalıdır. Ardahan Hacı Ali Köyü’nde meydana gelen ahlakdışı ve gayrı insani ve hukuki olayların sorumluları hakkında mutlak suretle gereği yapılmalıdır".

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından, Anayasa ve İçtüzük gereği yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim. Halil AKSOY

Bu bağlamda;

1- Olayda sözü edilen Alay Komutanı hangi hakla, köy imamını tehdit ederek, görevini yapmasını engellemiştir? Alay komutanının ya da başka birinin böyle bir yetkisi var mıdır?

2- Alay Komutanının kimliği tespit edilmiş midir? Bu komutan hakkında idari ya da adli herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

3- Alay komutanı hangi hak ve yetkiye dayanarak, kadınların başındaki eşarbı ve omuzlarından yemeniyi çıkarmalarını istemiştir? Alay komutanının böyle bir şeyi isteme yetkisi var mıdır?

4- Köy imamının cenaze namazını kılmama gibi bir yetkisi var mıdır? İmamın temel görevleri arasında yer alan cenaze namazını kılma işini herhangi bir sebeple ve herhangi bir kişi engelleyebilir mİ?

5- Görevini ihmal eden imam hakkında idari ya da adli bir işlem başlatılmış mıdır?

6- Cenaze törenine katılanlar hakkında hangi gerekçeyle soruşturma başlatılmıştır? Cenaze törenine katılan kaç kişi daha sonra gözaltına alınmıştır?

BDP AĞR MİLLETVEKİLİ HALİL AKSOY

Kaynak: Dengê Agirî News Agency

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder