14 Kasım 2012 Çarşamba

Aksoy Ardahan’da imama baskıyı Meclis’e taşındı


ANKARA (DİHA) - BDP, Ardahan’da HPG'li İnan Kaymaz’ın cenaze töreninde namaz kıldıracak olan İmam Mahmut Hıncal’ın Alay Komutanı tarafından baskı görmesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sorarak konuyu Meclis’e taşıdı.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, 9 Kasım’da yaşanan çatışmada yaşamının yitiren HPG'li İnan Kaymaz’ın (Baran Serhat) Ardahan’da cenaze namazında yaşanan bazı olayları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazılı soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdı. Aksoy önergede, imam Mahmut Hıncal’ın Alay Komutanı'ndan gördüğü baskı nedeniyle cenaze namazını kılmaktan vazgeçtiğini belirterek, İmam Hıncal’ın köyün tek imamı olmasına rağmen cenazeden sonra taziye evine gitmediğine dikkat çekti. Aksoy, Alay Komutanı'nın ayrıca köylüleri cenaze törenine katılmaması yönünde tehdit ettiğini söyleyerek, ”Ayrıca cenazeye katılan kadınların başına taktığı eşarpları ve omuzlarına attıkları yemenileri çıkarmalarını istemiştir. Aksi halde herkesi gözaltına alacağını ifade etmiştir. Yine törene katılmak isteyen BDP İstanbul Sultanbeyli İlçe Başkanı Remzi Kaymaz’ı da, ki aynı zamanda yaşamını yitiren İnan Kaymaz’ın kuzeni olur onun da töreni derhal terk etmesini istemiş, aksi halde gözaltına alacağı şeklinde tehdit etmiştir. Bunun üzerine Remzi Kaymaz, kuzeninin cenaze törenine katılamayarak, köyden ayrılmıştır. Ayrıca törene katılanların sessizce cenazeyi toprağa vermesini istemiş, slogan atılması halinde ise, herkesi yine gözaltına almakla tehdit etmiştir” dedi.

Aksoy, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti: “Olayda sözü edilen Alay Komutanı hangi hakla, köy imamını tehdit ederek, görevini yapmasını engellemiştir? Alay Komutanı'nın ya da başka birinin böyle bir yetkisi var mıdır? Alay Komutanı'nın kimliği tespit edilmiş midir? Bu komutan hakkında idari ya da adli herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Alay Komutanı hangi hak ve yetkiye dayanarak, kadınların başındaki eşarbı ve omuzlarından yemeniyi çıkarmalarını istemiştir? Alay Komutanı'nın böyle bir şeyi isteme yetkisi var mıdır? Köy imamının cenaze namazını kılmama gibi bir yetkisi var mıdır? İmamın temel görevleri arasında yer alan cenaze namazını kılma işini herhangi bir sebeple ve herhangi bir kişi engelleyebilir mi?”

1 yorum:

  1. Pardon imam mı biz kürtler cenaze namazı kılmayız ki bizler ateşe ve şeytana taparız Müslümünlıkla işimiz olmaz..

    YanıtlaSil