18 Kasım 2012 Pazar

Avkevır Halkı: Biz Aşiret Değiliz, Kürdüz

Ağrı ilinin Avkevır (Taşlıçay) ilçesi halkı, yıllarca Kürt halkının özgürlüğüne kavuşmasını engelleyen aşiretçiliği protesto etti. Biz aşiret değiliz milletiz, Kürdüz diye bağıran gençler, aşiretçiliğin Kürt halkına ne kadar büyük zararlar verdiğini özetlemiş oldular. Avkevır halkı aşiretçiliğie "Êdî bese" dedi.


Eğitim – Sen Avkevır ilçe Başkanlığı adına basın açıklama yapan Kürkçü, “Bizim için feodalite bitmiştir. Feodal mantık ve aşiret mantığı ayaklarımızın altındadır. Aşiretçiliğe artık bir dur demek için burada toplanmış bulunmaktayız.

EĞİTİM-SEN, Ağrı ili Avkevır ilçesi Şube Başkanlığı aşiretçililiği protesto amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Avkevır ilçesi Mareşal Fevzi Çakmak caddesi üzerinde bulunan Atatürk büstünün önünde açıklama yapmaya gelen grup saat 12:00 ‘da ellerine “Feodalizme, şiddete, kavgaya son”, “Aşiretçiliğe Son”, “Gençler Değişim, Sizinle” , “Cehalete Hayır”,  “Em Gel’in, ne Eşîret in (Biz halkız, Aşiret değiliz” yazılı pankartlarla geldiler. Düzenlenen açıklamaya Eğitim-Sen Taşlıçay Şube Başkanı Kemal Kürkçü, üyeler ve vatandaşlar katıldı.
Eğitim – Sen Avkevır ilçe Başkanlığı adına basın açıklama yapan Kürkçü, “Bizim için feodalite bitmiştir. Feodal mantık ve aşiret mantığı ayaklarımızın altındadır. Aşiretçiliğe artık bir dur demek için burada toplanmış bulunmaktayız, dedi.

EĞİTİM SADECE SINFTA YA DA OKULDA YAPILMAZ

“Biz bir sivil toplum kuruluşu olarak ilçemizde yaşanan tüm sorunlara duyarlıyız. Çünkü bizler eğitimciyiz. Ve eğitimin sadece sınıfta ve okulda yapılamayacağına inanıyoruz.   Ayrıca biz eğitimciden de öte sizlerin çocuklarıyız”

İNSANLARIMIZ SAKAT KALIYOR, ESNAFIMIZ MAĞDUR OLUYOR

“Maalesef ilçemizde çok basit sebeplerden dolayı son iki yılda şiddetli kavgalar yaşandı. İnsanlarımız sakat kaldı. Esnafımız mağdur oldu. Ve insanlarımız arasında düşmanlık tohumları ekildi. Ve yaşanan bu sorunlardan dolayı ölümler yaşandı. Bir iki kişinin ve ya bir ailenin şahsi meseleleri neden koca bir ilçenin sorunu oluyor?  Dışarıdan bakıldığında bu kadar misafir-perver ve insan sevgisi ile dolu bir toplumun bireyleri olarak bize ne oluyor da 20 kişi bir kişiye şiddet uygulayabiliyoruz? Daha sonra da kahve köşelerinde bununla övünüyoruz. Ey Ahmedê Xanî’nin torunları bize ne oluyor? Êdî bese,  Yeter artık!”

İYİLİĞİN DE KÖTÜLÜĞÜN DE SORUMLUSU BİZİZ

Avkevır'lı öğretmenler, üstü kapalı devletin aşiretçiliği desteklemesini eleştirdiler.

“Gelin artık kötülükte, kavgada, şiddet de değil iyilikte kardeşlikte yarışalım. Bu sorumluluk hepimizin. Çünkü burada biz yaşıyoruz. Burada iyiliğin de kötülüğünde sorumlusu biziz. Bazı siyasi kesimler aşiretçiliği basit çıkarlarına alet edip körükleyerek siyasi, ekonomik ve sosyal ranta çevirerek zinde tutmaya çalışmaktadırlar. Çünkü onlar aşiretleri oy deposu, rant aracı olarak görüyorlar. Onların varlık sebebi budur”.

SİYASİ PARTİ YETKİLİLERİNE VE AİLE BÜYÜKLERİMİZE SESLENİYORUM

Tabi ki bu sorun burada yaşayan tüm insanların sorunudur. Herkes bu konuda elini taşın altına koymalıdır. Buradan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, siyasi parti yetkililerine ve tüm aile büyüklerimize seslenmek istiyoruz. Artık yeter, Êdî bese,
Toplumumuz karanlıktan çıkmalı, kendini bilen, araştıran, sorgulayan, nesiller yetiştirmeliyiz. Gelin hep beraber bu bataklığı kurutalım. Bu kadim coğrafyayı ölümle değil, yaşamla süsleyelim. İnsanı yaşatalım, İnsanlarımıza sahip çıkalım. Büyük Kürt düşünür Ahmedê Xanî der ki;
“Herkes kekliğe düşman, keklik de kendine düşman.” Dedi. Kürkçü’ konuşmasında bütün dünyanın Kürde düşman olduğunu ve Kürdün de Kürde düşman olduğunu belirtmek istedi. Kürtçü'nün  konuşmasını tamamlamasının ardından  grup üyeleri ve vatandaşlar sessizce dağıldılar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder