6 Temmuz 2012 Cuma

Su çilesi bitmeyen köy: Mîrzecan


AĞRI (DİHA) - Diyadin (Giyadîn) İlçesi'ne bağlı Taşbasamak (Mîrzecan) Köyü'nde yaşanan su çilesi yurttaşları canından bezdirdi. İçme suyunu köy girişindeki tek çeşmeden sağlayan yurttaşlar, bidonlara doldurdukları suyu eşeklerle evlerine taşıyor.


Ağrı'nın Diyadin İlçesi'ne bağlı Taşbasamak (Mîrzecan) Köyü sakinleri, içme suyu ihtiyacı için her gün eşekler ve el arabaları ile birlikte çevre köylere veya köyün girişindeki tek çeşmeye yürümek zorunda kalıyor. Köy girişindeki tek kuyu üzerinde yapılan çeşmeden içme suyu sağlayan yurttaşlar, bidonlara doldurdukları suyu eşeklere veya el arabalarına yükleyerek evlerinin yolunu tutuyor. Bin 500'e yakın nüfusu ile yıllardır içme suyu ihtiyacını tek bir çeşmeden karşılayan köy sakinleri, yetkililerin sorunlarını çözmesini bekliyor. Müracaatları doğrultusunda 2 yıl önce su şebekesi döşeme çalışmalarının başladığını, ancak bu çalışmanın açıklama yapılmadan durdurulduğunu belirten yurttaşlar, çalışmaların başlatılıp kış gelmeden su çilesinden kurtulmayı istiyor. Her gün eşek sırtında evlere suyun taşıdığı köyde yaşayan kadınlar; susuzluğun acısını en çok kendilerinin çektiğini dile getiriyor.

'Zamanımın büyük bölümünü eşeklerin peşinde geçiriyorum'

Yıllardır yaz, kış, yağmur, çamur demeden her gün bidonları alıp çeşmeye giden, suları eşeklerle eve taşıyan kadınlardan Koçer Alparslan, "Bu çilemiz ne zaman bitecek hiç bilemiyoruz. Zamanımızın çoğu eşeklerin peşinden koşarak geçiyor. Saatlerce su sırasında bekliyoruz. Bazen temizlik gibi ihtiyaçlarımız için günde birkaç kez çeşmeden eve su taşıyoruz. Su için çocuklarımızı ihmal ediyoruz. Onlarla yeterince ilgilenemiyoruz. Yetkililerden bu duruma çare bekliyoruz" dedi. İçecek su için kilometrelerce uzakta olan Altınkilit (Kurt) ve Dibekli (Dîbeklî) köylerine gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen Alparslan, şimdiden yaklaşan kışı nasıl atlatacaklarını düşünmeye başladıklarını aktarıyor.

'Yollarda perişan olduk'

150 haneli köyün tek bir çeşmeden içme suyu aldığını belirten yurttaşlardan Burhan Çiftçi, "Kadın, çoluk, çocuk perişan bir vaziyetteyiz. Yıllardır bu sorunumuza bir çözüm bulunamadı. Kış aylarında fırtına çıkınca günlerce susuz kalıyoruz. Ne yapacağız bilemiyoruz" ifadesinde bulundu. Siyasilere tepki gösteren Zeydin Çiftçi ise, BDP'ye oy verdikleri için yetkililer tarafından cezalandırıldıklarını ifade etti. Çiftçi, "Eşlerimiz ve çocuklarımız yollarda perişan oluyor. Biz BDP'ye oy verdiğimiz için devlet el uzatmıyor. Önümüz yine kış, ne yapacağız nereye gideceğiz. Artık buna çözüm bulunmalıdır" diye konuştu.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder