31 Temmuz 2012 Salı

DOĞUBAYAZIT'TA XANÎ SEVGİSİ SEL OLUP TAŞTI


Xani sevenler Doğubayazıt Ehmedê Xani Kültür Derneğinin Doğubayazıt Kuba Düğün ve Toplantı Salonunda Xani adına verdiği mevlit ve iftar yemeğinde buluştular.


Ehmedê Xani Kültür Derneğinin kuruluşunun hemen akabinde bölgemizin ünlü düşünürü Filozof Ehmedê Xani adına vermiş olduğu mevlit ve iftar yemeğine ilgi çok yoğun olup katılım hayli yüksekti.

Mevlide ve iftar yemeğine katılanlar Ehmedê Xani Kültür Derneğinin Yönetim Kurulu üyeleri ile Dernek üyelerince Kuba Düğün ve Toplantı Salonunun kapısında karşılandı. Yine yemek sonrası mevlide ve yemeğe katılanlar aynı şekilde uğurlandılar.

İftar yemeğinden önce Ehmedê Xani’nin ruhuna hocalarca mevlit okundu. Daha sonra Ehmedê Xani Kültür Derneği üyesi Murat Can Derneğin sunuculuğunu yaparak Ehmedê Xani Kültür Derneğinin kuruluş amacını açıklayarak, katılıcımlara bu anlamlı mevlide katılımlarından dolayı teşekkür ederek,  Dernek Başkanı Cevdet Baycan’ın konuşmasını yapması için kürsüye davet etti.

Dernek Başkanı Baycan yaptığı konuşmada Ehmedê Xani’nin sevgi, güzellik ve aşka bakış açılarını özetle vurgulayarak “Nasıl ki kâinatın ve evrenin yaratılış amacı insansa yaşamın özü de sevgidir. Sevgi tek taraflı olmayıp karşılıklıdır. Bu karşılaştırmayı yapan Ehmedê Xani yaratıcıya şöyle seslenir.

Gönüllere dolan şu aşkı, şu sevgiyi
Ve kollara zincir olan, şu zülfü, şu örgüyü

Sen değil misin, yaratıp karşı karşıya getiren
Ve sen değil misin, bir birine denkleştiren

Ehmedê Xani’ye göre güzellik ise sevginin ana temelini oluşturur. Herkesin sevgiye gereksinimi vardır. Xani Mem û Zin eserinin 8. bölümünde bu gereksinimi şöyle açıklar.

İster Şeyhler ister, Beyler ister, Ağalar olsun
Yada dervişler, zenginler, yoksullar olsun

Yoktur güzelliğe istekli olmayan kimse
Ve yoktur kavuşmayı arzulamayan kimse

Xani’nin görüşüne göre aşk ise insanın içerisini tertemiz yapar. Bir ayna gibi durulaştırır o aşamada insan kin ve adavet duymaz. İnsanın içi iyilik ve iyiliksever ile dolar ve insan düşmanını bile affeder.

Xani aşka niçin bu kadar önem vermiştir?
Çünkü aşk bir aynadır, Tanrıyı gösterir
Ve güneş gibidir, öylesine ışık verir,
Yalnız bu kadarla değil.

Xani’nin görüşüne göre aşk kimyasal bir cevher gibidir. Sahte gönülleri bakır gibi kötü alışkanlıkları nitelikleri temizler, altın suyuyla cilalayıp, parlatır.

Xani bu görüşünü şöyle ifade eder.

Ey! En yakın yolun yolcusu, yol alanı
Gafil olma, aşkın gerçek olanı

Güzel bir cevherdir, kimyadır türü
Kadrini bil onun, yücedir değeri” dedi.

Başkan Baycan’ın konuşmasından sonra iftar yemeğine geçildi. Menüde kavurma, pilav, çorba, salata, tatlı ve içecekler yer aldı. İftar sonrası iftara katılanlar yine Dernek üyelerince tek tek yolcu edildi. Halkın Sesi Haber












































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder