6 Temmuz 2012 Cuma

Diyadin'de siyanürlü altın arama çalışmaları tekrar başlatıldı


AĞRI (DİHA) - Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nde Koza Altın A.Ş.'nin maden aramalarında siyanür ile altın aradığı yönünde geçtiğimiz yıl halkın tepkisi üzerine durdurulan çalışmalar tekrar başladı. Askeriye denetiminde yapılan çalışmalara isyan eden köylüler, destek talebinde bulundu.


İzmir Bergama'da, Kaz Dağları'nda ve Niğde'nin Ulukışla İlçesi'ne bağlı Hasangazi Köyü Porsuk Sulama Göleti yakınlarında siyanürle altın arama girişimlerinden sonra Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nde geçtiğimiz yıl başlatılan ve halkın tepkisi üzerine durdurulan altın arama çalışmaları tekrar başlatıldı. Koza Altın A.Ş askeriyenin önlemleri altında çalışmalar başlatılırken, çalışmaların tekrar başlatılmasına köylüler isyan ediyor. İlçeye bağlı Mollakara, Gedik, Karaca ve Kotanci köyleri arasında bulunan dağlık arazide daha önce yapılan çalışmalarda madenin arandığı bölgede otlayan kimi koyunların telef olduğunu belirten köylüler, Murat Nehri'nin Mollakara Köyü'nden geçen bölümünde sudaki balıkların da öldüğünü dikkat çekerek, büyük sorunların yaşanmaması için sivil toplum örgütleri tarafından kendilerine destek olunması talebinde bulundu.

Askerin müdahale edeceği yönünde tehdit edildi

Şirket yetkililerinden önce 16 Mayıs’ta köye giden İlçe Kaymakamı Serdar Aslantaş, İlçe Jandarma Bölük Komutanı yüzbaşı rütbeli Kubilay Ayvaz ve Ulukent Karakol Komutanı Latif Değirmencioğlu köy halkını meydana toplayarak görüşme yaptı. Görüşmede yetkililerin, firmanın tekrar çalışmalarına başlayacağını belirterek, kimsenin müdahale etmemesini istediği belirtildi. Yetkililerin, şirkete karşı bir tepkiye ise, askeriyenin müdahale edeceği tehdidinde bulunduktan sonra köyden ardıldığı belirtildi. Olaydan sonra köylülerin bir bölümü Ağrı Valiliği'ne giderek, yetkililerle görüştü. Ancak bir sonuç alamayan köylüler tekrar geri dönmek zorunda kaldı. Tek isteklerinin yapılan çalışmaların durdurulması olduğunu dile getiren köylüler, yaşanacak doğa katliamına karşı herkesi duyarlı olmaya çağırdı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder