28 Ocak 2013 Pazartesi

Mayınlanan arazilerini geri istiyorlar


Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinin sınır noktasında bulunan 8 köyün arazilerine, askerler tarafından 1992 yılında el konularak mayın döşendi.

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinin sınır noktasında bulunan 8 köyün arazilerine, askerler tarafından 1992 yılında el konularak mayın döşendi.
Yaşadıkları baskılardan dolayı haklarını arayamayan köylülerin 2003 ve 2004 yıllarında yaptıkları başvurular ise kabul edilmedi. Köylüler, arazilerinin mayınlardan temizlenerek kendilerine iade edilmesini talep ediyor.

Doğubeyazıt ilçesinin İran sınırında bulunan Bölücek (Nazuk), Yiğityatağı (Zindo), Ersöz (Ersoz), Üzengi (Meşar), Dağdelen (Qanik), Sarıçavuş (Qılberan), Gürbulak (Gurcibulak) ve Kızılkaya köylerinde, arazilerin büyük bölümü 1992 ile 1994 yılları arasında askerler tarafından güvenlik gerekçesiyle yasak bölge ilan edildi. Yasak bölge ilan edilen binlerce dönümlük arazi daha sonra tel örgülerle çevrilerek, buralara mayın döşendi. Mayınlarla döşenen araziler, yıllardır köylüler tarafından kullanılmadı. Daha önce baskılardan dolayı dava açamayan köylülerin, 2003 yılındaki suç duyurusu ise savcılık tarafından zamanaşımı gerekçe gösterilerek reddedildi. 2004 yılında çıkarılan 5233 sayılı “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun” kapsamında yaptıkları başvuru da, Zarar Ziyan Komisyonu tarafından “köylerin boşaltılmadığı ve zarar görmediği” iddiasıyla reddedildi. Bulundukları bütün yasal girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirten köylüler, arazilerin kendilerine iade edilmesini istiyor.
Arazilere el konulmasından sonra birçok köylü göç ederken, geri kalanlar ise zor şartlarda yaşamayı sürdürüyor. Köylerinde 2 bin dönüm araziye el konulduğunu belirten Bölücek köyü sakinlerinden İbrahim Zengin, arazilerine el konulmasından sonra 70 haneli köylerinin hane sayısının 32’ye düştüğünü söyledi. 1992 yılında tarlalarında otları biçtikleri sırada askerlerin baskın yaparak kendilerini arazilerden çıkardığını dile getiren Zengin, “2 bin dönümlük arazi tel örgülerle çevrilip, buralara mayınlar döşendi. Biz o zaman baskılardan dolayı dava açmadık. Sonra açtığımızda zamanaşımına uğradı. En son 5233 sayılı Kanun kapsamında, zararlarımızın karşılanması için yaptığımız başvurular da olumsuz sonuçlandı” dedi. Hayvanlarını otlatacak alan dahi bulamadıklarını ifade eden Zengin, mayınların temizlenerek arazilerin tekrar kendilerine iade edilmesini istedi.

MAYIN CANA ZARAR VERİYOR

Mayınlı arazilerin ekonomik olarak kendilerini çökerttiğini anlatan Mehmet Temel adlı köylü, şu ana kadar çevre köylerde mayına basan 10’a yakın kişinin sakat kaldığını kaydetti. Mayınlardan dolayı evlerinden dahi çıkamadıklarını ifade eden Temel, mayınların temizlenerek arazilerin kendilerine iade edilmesini istedi. Yiğityatağı köyünden Ahmet Erdoğdu da, 1994’te askerler tarafından sınırda yapılan kaçakçılığı engellemek ve PKK’lilerle bağı kesmek amacıyla bölgeye mayın döşendiğini belirterek, mayınların köylüleri ekonomik olarak bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Bölgenin mayınlanmasından sonra köylerine dahi özel belgelerle girebildiklerine anlatan Bölücek köyü sakinlerinden Ahmet Ezgi, köylerinin tamamen askeri bölge ilan edildiğini söyledi. Özellikle hayvanlarını köyün dışına çıkardıkları zaman Doğubeyazıt Kaymakamlığı’ndan giriş kartı almak zorunda kaldıklarını dile getiren Ezgi, izin belgesi olmadın köyün dışına dahi çıkamadıklarını kaydetti. Bölücek Köyü Muhtarı Savcı Temel ise 17 yıldır bölgede mayınlardan dolayı arazilerini kullanamadıklarını dile getirdi. Mayınlı arazilerin yanı sıra köylerin, etraflarına kurulan termal kamaralarla sürekli gözetlendiğini belirten Temel, mayınların temizlenmesini istedi.

Evrensel Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder