17 Ocak 2013 Perşembe

32 yıl önce cezaevinde şimdi Meclis?te aynı çatı altındalar


32 yılın ardından yapılan 12 Eylül yargılaması, ilginç rastlantıları da beraberinde getirdi. 12 Eylül askeri darbesi yapılırken o dönemde aynı koğuşlarda, aynı cezaevinde işkence gören, haklarında verilen ölüm cezası kararını birlikte göğüsleyen 4 isim şimdi Meclis’te farklı partilerde aynı çatı altında milletvekili olarak hizmet veriyor.
 MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya ile BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy 12 Eylül sonrası Erzurum Cezaevi’nde kaldılar. Karşılıklı işkence gördüler. Şimdi davada müdahiller. Yine Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise Gaziantep Özel Tip Cezaevi’nde aynı kaderi paylaştılar.

Ölüm cezasıyla cezalandırıldılar

MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, 12 Eylül döneminde yargılanarak idam cezasına çarptırıldı. Erzurum Cezaevi’ne konuldu 10 yıla yakın cezaevinde kaldı. Yine şu anda BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da aynı dönem aynı cezaevinde 10 yıl yattı. Kaya ve Aksoy, karşılıklı koğuşlarda kaldılar farklı görüşte olmalarına karşın işkencelere muhatap oldular, sohbetlere katıldılar. Aksoy, “Karşılıklı koğuşta kaldık. Sohbetlerimiz oldu o dönemde, şimdi de tabii ki hal hatır soruyoruz. Farklı görüşteydik ama hücrede soğuk ölümlere tanık olduk. Aynı işkenceleri gördük” dedi. O dönemde MHP’lilerin yaptığı pek çok olayın sol görüşlülere yüklendiğini anlatan Halil Aksoy, “Sırtımı yaslayarak uyuduğum ve sonra ölmüş olduğunu anladığım kişinin Ahmet Kırlangıç isimli kişi olduğunu sonradan öğrendim.Kardeşim cezaevinde öldü. Ben cezaevindeyken babamın mezarını açtılar. Elektrik verdiler vücuduma, tırnaklarımı çektiler. Filistin askısı, kaburgalarım kırıldı. İşkence yapanlar şiltle ödüllendirildi. MHP’li Atilla Kaya ile de Erzurum Cezaevi’nde kaldık. Şimdi Meclis’te aynı çatı altındayız. 

İşkenceciler de yargılansın

İstanbul Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de o dönemde Gaziantep Özel Tip Cezaevi’nde kalan iki isim. MHP’li Barutçu da darbe döneminde yargılaması yapılan MHP ve ülkücüler davası nedeniyle Kürkçü ile aynı cezaevindeydi. Barutçu, “Kürkçü ile aynı cezaevinde kaldık. Aynı koğuşta değildik. Tabii o dönemde sohbetlerimiz oldu. Aynı kötü olaylara muhatap olduk. 12 Eylül davasına müdahil oldum. Yargılama elbette önemli. Dönemin bakanlarının, emniyet müdürlerinin, jandarma komutanlarının da yargılamaya dahil edilmesi ve somut sonuç alınacak adımlar atılmasını istiyorum” dedi.

Star Gazetesi / NEVİN?BİLGİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder