29 Ocak 2013 Salı

Aksoy Patnos'daki Mağdur Öğretmenleri Meclis'e Taşıdı


Van’daki depremin ardından 7.2 büyüklüğündeki depremden Erciş'e yakın olan Ağrı’nın ilçesi Patnos’ta da etkilendi. İlçede görevli öğretmenler, hem izin hem de çadır isteyince Emniyet tarafından fişlendi. BDP Milletvekili Aksoy, öğretmenlerin fişlenmesini soru önergesiyle Meclis'e taşıdı.


Van'da yaşanan depremden etkilenen Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde görev yapan öğretmenler, çadır istedikleri için Patnos Emniyeti tarafından sorgulandı ve fişlendi.

Kaldıkları Öğretmen Evi’nde çatlaklar olduğu için İl Milli Eğitim Müdürü ve Vali’den randevu istediklerini belirten öğretmenler, "Erciş’e çok yakın olduğumuz için aslında 10 gün izin istedik verilmeyince en azından pansiyona giremiyoruz, daha güvenli yerlerde kalalım istedik. Olmazsa en azından toplanabileceğimiz büyükçe bir çadır kuralım istedik” dediler.

25 Ekim’de yapılan bu görüşmenin ardından 150’ye yakın bölge öğretmen Emniyet’e çağrıldı ve ifadeleri alındı. Konuya ilişkin bilgi veren öğretmen Fatih Taşdemir, "Sendika üyesi misiniz? Ailenizde cezaevinde kimse var mı? Daha önce hapse girdiniz mi?" gibi sorular soruldu" dedi.

Emniyette, karşıdan, cehpeden ve profilden fotoğraflarının çekildiğini belirten Taşdemir, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet suçundan" fişlendiklerini aktardı.

Öte yandan bölgede çalışan ancak Mili Eğitim Bakanlığı kadrosuna alınmayan ve bölgede yaşanan "ücretli" statüsündeki çok sayıda öğretmenin de işine son verildiğini öğrenildi.

Emniyet tarafından fişleneh öğretmenlerin idari ve adli bir soruşturmaya tabi tutulup tutulmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

BDP'Lİ AKSOY'DAN SORU ÖNERGESİ

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, çadır talebinde bulunan Patnoslu öğretmenlerin Emniyet tarafından fişlenmesine ilişkin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

23 Ekim 2011 tarihinde Van’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremden Erciş'e 30-40 km uzaklıkta bulunan Ağrı’nın Patnos ilçesininde ciddi oranda etkilendiğini belirten Aksoy, çok sayıda kamu ve özel binanın kullanılamaz hale geldiğini, halkın büyük bir korku yaşadığını belirtti.

'BASIN AÇIKLAMASI DAHİ YAPMADILAR'

Çok sayıda öğretmenin konakladığı Patnos Öğretmenevi ve özel pansiyonlar da kullanılamaz hale geldiği için, öğretmenlerin eğitim ve öğretim görevlerini yapamaz duruma geldiğine dikkat çeken Aksoy, "Kendilerine çadır yardımı yapılmadığı gerekçesiyle, Patnos Kaymakamı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne durumu bildirmek üzere Hükümet Konağı’nın önünde toplanmış ve görüşme talep etmişlerdir. Bu arada öğretmenler, hiçbir şekilde protesto eylemi yapmamış sadece yetkililerle kendilerine çadır tahsis edilmesi konusunda görüşme talep etmişlerdir. Basın açıklaması dahi yapılmamıştır." dedi.

Ancak suçluymuş gibi öğretmenlerin Patnos Emniyet Müdürülüğü'ne çağırıldığını hatırlatan Aksoy, yaklaşık 150 öğretmenin ifadelerinin alındığını, fotoğraflarının çekildiğini kaydetti. Aksoy, ek ders karşılığı ücretli çalışan çok sayıda öğretmenin de görevine son verildiğini kaydederek, öğretmenlerin adeta bir deprem daha yaşadığını belirtti.

'HİÇBİR DEMOKRATİK HUKUK ÜLKESİNDE RASTLANMAYACAK BİRŞEY'

"Hiçbir demokratik hukuk ülkesinde rastlanmayacak şekilde, depremzede olan ve sadece çadır talebinde bulunan öğretmenlere yapılan bu uygulamalar kabul edilemezdir" diyen Aksoy, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

1.Patnos’ta depremin ardında çadır talep eden öğretmenler, hangi gerekçeyle emniyet müdürlüğüne çağırılıp ifadeleri alınmıştır?

2. Kaç tane öğretmenin ifadesi alınmıştır?

3.Bu öğretmenler yasa dışı herhangi bir faaliyet ya da davranışta bulunmuşlar mıdır? Bununla ilgili kayıtlar mevcut mudur?

4.Ek ders karşılığı ücretli çalışan öğretmenlerin görevlerine neden son verilmiştir?

5.Büyük bir depremin ardından evsiz ve yurtsuz kalan bilim ve eğitim insanlarının sırf çadır istediler diye yapılan hukuksuz uygulamayı nasıl açıklıyorsunuz?

6.Bakanlık ve hükümet olarak deprem felaketini yaşayan yurttaşların sorunlarına çözüm bulmak gerekirken, onları adeta suçluymuş gibi onur kırıcı muamelelere tabi tutmayı nasıl değerleniyorsunuz?

7.Başta Patnos Kaymakamı olmak üzere diğer sorumlular hakkında bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder