21 Ocak 2013 Pazartesi

Ağrı'da Meme Kanserini Kürtçe Anlatılıyorlar


Ağrı Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) Türkçe bilmeyen kadınlara tercüman aracılığıyla ''meme kanseri'' Kürtçe anlatılıyor.


KETEM Sorumlu Hekimi Deniz Didem Savcı, yaptığı açıklamada, haftanın 5 Günü kadınlara meme kanseri eğitimi verdiklerini söyledi.

Bölgedeki kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendirmek için çalıştıklarını ifade eden Savcı, bu eğitimlerde merkez ve çevre köylerden gelen kadınlara erken teşhisin önemini anlattıklarını söyledi.

Savcı, kentte Türkçe bilmeyen kadınlar bulunduğunu, onlara da Kürtçe olarak meme kanserini anlattıklarını belirterek, ''Burada dil sorunu olduğu için Türkçe bilmeyen kadınlara tercüman aracılığıyla Kürtçe eğitim veriyoruz'' dedi.

Merkezde görev yapan bir doktor arkadaşlarının anlattıklarını Kürtçe'ye çevirdiğini ifade eden Savcı, kadınlardan gelen soruları da bu arkadaşları aracılığıyla cevaplandırdığını söyledi.

Savcı, eğitime katılan kadınları rahim ağzı kanseri ve diğer kanser türleri hakkında da bilgilendirdiklerini belirterek, kanser taraması için 30-69 yaş arası kadınlara yönelik çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

Kadınların en sık rastladıkları hastalıklardan biri haline gelen meme kanserinin erken teşhis edilmesi halinde hastalığın tedavisinde çok daha olumlu sonuçlar elde edildiğini anlatan Savcı, şunları kaydetti:

''Ağrı'da bulunan kadınlarımız erken teşhisin önemi hakkında oldukça bilinçsizler. Zaten meme kanseri öyle bir hastalık ki hiçbir bulgu vermeden ilerler. Hastalık iyice ilerledikten sonra şiddetli ağrılarla bulgu verir. Tabi bu aşamada da hastalığın tedavisi zorlaşır. Burada bulunan kadınlara meme kanserinde erken teşhisin önemi bilincini aşılamak için elimizden gelen tüm imkanları seferber ettik. Bölgedeki Türkçe bilmeyen kadınlara yönelik Kürtçe eğitimlerimiz bundan sonra da devam edecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder