19 Ocak 2013 Cumartesi

Sanatçılar Roboskî’yi unutmamalı


Heykeltıraş Musa Teymur, Roboskî Katliamı’nın unutulmaması için anıt heykeller yapacak. Heykeller, Kürdistan’da birçok il ve ilçeye dikilecek.

Agirî’nin Bazîd ilçesinde yaşayan heykeltıraş Musa Teymur, Roboskî Katliamı’nın unutulmaması için anıt heykeller yapacağını ifade etti. Heykeltıraş Teymur, Roboskî Katliamı’nın sembolü olan “katır sırtında insan cesetlerini” anlatan heykelleri Kürdistan’da birçok il ve ilçeye dikeceklerini kaydetti. Kürt halkının katliamlarla geçmiş tarihini hatırlatan Teymur, sanatçıların katliamın hafızalarda canlı tutulması için üzerine düşen görevi yapması gerektiğini ifade etti.


Sessizliğe tepki

Yapacağı anıtları, katliam üzerinden geçen zamana ve hükümetin sessizliğine tepki olarak yapacağını belirten Teymur, “Anıt, kırmızı zemin üzerinde sırtında insan cenazesi olan katır olacak. Bu renk katledilen sivillerin kanını simgeliyor” dedi. Teymur, Roboskî gibi katliamların unutulmaması için sanata dökülmesi gerektiğini söyledi. Anıtların gelecek yaz alanlara dikileceğini belirten Teymur, “Roboskîlerin yaşanmaması için sanatçılar katliamı sanatına yansıtmalıdır. Sanatçılar şarkılarına, ressamlar tuvaline yansıtarak bu katliamları bizden sonraki nesillere bırakmalı ki, ders çıkarılsın” diye konuştu. Kürt halkının katledilerek, kan, gözyaşı ve zulümle büyüyen bir halk olduğunu ifade eden Teymur, “Halepçe katliamı söze dökülerek nasıl unutulmadıysa Roboskî’yi de bu şekilde unutturmayacağız” dedi.

Yeni kuşak unutmayacak
Katliamın her karesinin ayrı bir acı ve dramı gözler önüne serdiğini belirten Teymur, katliam günü katır sırtında parçalanmış battaniyelere sarılmış cenazelerin oluşturduğu kareyi hatırlattı. Teymur, şunları söyledi: “Roboskî’de insanların katır sırtında taşınmasının tek nedeni Kürt olmalarıdır. Eğer bir Trakya bölgesinde böyle bir katliam yaşansaydı, hem Türkiye yetkilileri hem de uluslararası alanda kıyamet kopardı. Fakat ölenler Kürt bölgesinde ve Kürt olduğu için medyasından siyasi kanadına Fırat’ın batısında yaşayanlar üç maymunu oynadı. Kürtlerin hafızalarına katliamlar yoğun bir şekilde kaydedilmiş. Ağrı’da, Dêrsim’de, Zilan’da, Halepçe ve son olarak da Roboskî’de gördük. Yeni kuşak sanatın verdiği yaratıcı güçle bunu unutmayacak ve tarihe unutulmayacak bir şekilde not düşecektir.”

ERCAN ÖZHAN /AGIRÎ


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder