28 Ocak 2013 Pazartesi

Aksoy Göç Sorununu Meclis'e Taşıdı


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bölge illerinde 1990'lı yıllardan sonra yaşanan zorunlu göçün toplumda yarattığı sosyal, ekonomik ve kültürel sorunların araştırılması amacıyla Meclis'e önerge verdi.


 Milletvekili Halil Aksoy, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergenin gerekçesinde, dünyada her yıl milyonlarca insanın ekonomik, sosyal, güvenlik, sağlık, doğal afetler veya daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak gibi birçok nedenle göç etmek zorunda kaldığını belirterek, "Türkiye'deki göç hareketlerine bakıldığında oluş biçimi itibariyle bazen sosyo-ekonomik bazen de siyasal koşullar; Cumhuriyet tarihinde genel anlamda dört büyük nüfus hareketine sebebiyet vermiştir. Cumhuriyetin ilk dönemlerindeki ulus devlet kurma projesi çerçevesinde Türkiye'nin komşuları ile ilişkileri yeniden düzenlenirken gerçekleştirilen nüfus mübadeleleri.1920 ve 1930'larda ve özellikle de 1934 tarihli İskan Kanunu bağlamında Doğu ve Güneydoğu'daki isyanlar sonrasında uygulanan zorunlu göç politikalarıdır" denildi.

'Göçün ağır sonuçları oldu'

Aksoy, 1984-1999 yılları arasında bölge illerinde Kürt sorunu bağlamında yaşanan çatışmalı ortamda sayıları 4 milyonu bulan Kürtlere uygulanan zorunlu göç politikasının bölge illeri açısından çok ağır sonuçları olduğunu belirterek, "Zorunlu göç esnasında ve sonrasında birçok can kaybı yaşanmıştır. İnsanların mal ve mülkleri yok olmuş, birçok durumda geride kalan mal ve mülke korucular tarafından el konulmuş, kırsal ekonomi içerisinde faal olan insanlar üretimden koparak kitleler halinde tüketici konuma düşmüşlerdir" ifadesini kullandı.

Travmatik etkileri sürüyor

Aksoy, yaşanan göçler soruncunda oluşan travmatik etkilerin halen devam ettiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: "Zorunlu göç siyasal, kültürel, sosyal, ekonomik, çevresel ve kentsel hayat ve altyapı açılarından radikal bir altüst oluş ve kapsamlı bir tahribata neden olmuş; yoğun göç alan şehirlerin üzerindeki sosyo-ekonomik baskılar katmerleşmiştir. Bu nedenle, yaşanan zorunlu göçün sonuçlarının ve toplumda yaratmış olduğu etkinin araştırılarak, çözüm bulunması amacıyla bir meclis araştırma komisyonunun kurulması kaçınılmaz olmuştur."

Bakan Ergin'e yargılanan çocuklar sorusu

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e yargılanan çocukların durumuna ilişkin de yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede, polise taş attı diye binlerce çocuk hakkında soruşturma açıldığını bir o kadarının tutuklandığını belirten Aksoy, "Gözaltı ve tutuklamalar yetmiyormuş gibi, bazı valilerin 'şiddete bulaşmış çocukların devlet yetiştirme yurtlarına yerleştirilecek"'şeklindeki hukuken ve de insani olarak asla kabul edilemeyecek açıklamalarına tanık oluyoruz. Öyle anlaşılıyor ki, hükümetin toplumsal olaylara katılan çocuklara yönelik bazı tasarı ve projeleri var" dedi.
Aksoy, Bakan Ergin'e yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: "Bu tür açıklamalar yapan valiler, hangi hukuki düzenlemeye ya da yetkiye dayanarak medyaya böyle beyanlarda bulunuyorlar? Toplumsal olaylara karışmış olup da, gözaltına alındıktan sonra bu tür yurtlara ya da ıslah merkezlerine yerleştirilen çocuk var mıdır? Varsa kaç tane ve nerede? Son olarak Terörle Mücadele Yasası'nda çocuklara yönelik yapılan değişikliklerden sonra, sadece 2011 yılı içinde kaç çocuk gözaltına alımıştır? Kaç çocuk tutuklanmıştır? Yargılanan çocuklar hangi suçlamalar ile isnat edilmişlerdir?"

Aksoy, ayrıca Ergin'in yanıtlaması istemiyle verdiği bir başka yazılı soru önergesinde ise yargının geç işlemesine dikkat çekerek, olası alınabilecek önlemleri sordu.

Kaynak: Yüksekovahaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder