14 Temmuz 2012 Cumartesi

Rojhat Agirî'nin Tutak Şemê Köyündeki Cenaze Töreni

6 Temmuz'da Tendürek dağında çıkan çatışmada yaşamını yitiren Rojhat Agıri kod adlı HPG Gerillası Mehmet Cemil Öztürk'ün naaşı Agıri'nin Dutax ilçesinde kalabalık bir kitle tarafından toprağa verildi.


HPG'li Öztürk'ü binler uğurladı

AĞRI (DİHA) - Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Mehmet Cemil Öztürk (Rojhat Agiri) Ağrı'nın Tutak İlçesi'nde binlerce kişi tarafından sloganlar eşliğinde toprağa verildi.

Van'ın Çaldıran ile Ağrı'nın Doğubayazıt ilçeleri arasında bulunan Tendürek Dağı'nda düzenlenen askeri operasyon sonucu çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Mehmet Cemil Öztürk’ün (Rojhat Agiri) cenazesi Ağrı'nın Tutak İlçesi'ne bağlı Geçimli (Şemî) Köyü'nde binlerce kişi tarafından toprağa verildi. Yüzlerce araçlık konvoyun katıldığı cenaze törenine BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, Konakuran Belde Belediye Başkanı Kemal Çetin, Kağızman Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Özlü, çevre il ve ilçe teşkilatlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Cenazede sık sık, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “İntikam”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. HPG’li Öztürk’ün posterinin taşındığı törende Konfederalizm bayrakları taşındı. HPG’li Öztürk, köy mezarlığında toprağa verildikten sonra bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

‘AKP’nin Kürt sorununda samimiyeti kalmadı’

Cenaze töreninde konuşan Ağrı Milletvekili Aksoy, AKP’nin Kürt sorununda hiçbir samimiyetinin kalmadığına dikkat çekti. Son 10 yılda binlerce gencin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Aksoy, demokratik çözüm isteyen Kürt halkının demokraside ısrarını sürdüreceğini söyledi. Aksoy’un ardından konuşan Kars Milletvekili Birtane, Kürt halkının yaşanan zulme karşı 14 Temmuz tarihinde Diyarbakır’da düzenlenecek mitingde gerekli tepkisini göstereceğini söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan ile bir yıla yakın bir süredir görüşmelere izin verilmediğini sözlerine ekleyen Birtane, uygulanan tecridin barışın önünü tıkadığını belirtti. “Müzakereler başlamazsa daha çok genç yaşamını yitirecek” diyen Birtane, “Kürt halkı olarak artık cenazelerin gelmesini istemiyoruz. Artık barışın önünü açılması gerekiyor. Barışın sağlanması için Kürt halkı alanlarda olacaktır” dedi. Öcalan ile bir an önce görüşmelerin devam etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Birtane, konuşmasının sonunda barışı isteyen herkesi 14 Temmuz tarihinde düzenlenecek mitinge katılmaya çağırdı.

Konuşmaların ardından kitle HPG’li Öztürk için köyde açılan taziye çadırını ziyaret etti.


















































2010 yılında yine bu köyden olan Şoreş Agirî kod isimli Ulaş Bozan, çatışmada hataını kaybetmişti. Şoreş Agirî ile ilgili bulduğumuz bilgileri- haberleri sizlerle paylaşıyoruz:

Kod adı: Şoreş Agirî
Adı ve soyadı: Ulaş Bozan
Doğum yılı ve yeri: 1987 / Tutak, Ağrı
Katılım yılı ve yeri: 2009 / Hakkari
Ana ve baba adı: Seher / Giyasettin
Şahadet tarihi ve yeri: 6 Eylül 2010 / Hakkari

Cenaze Töreni Haberi:

Bozan toprağa verildi

Hakkari kırsalında yaşanan çatışmada yaşamını getiren 9 PKK'liden biri olan Ulaş Bozan'ın (Şoreş Agirî) cenazesi Ağrı'nın Tutak İlçesi'ne bağlı Geçimli (Şemî) köyünde 10 bin kişi tarafından toprağa verildi.

14 Eylül 2010 Salı 11:24

Hakkari'nin Bileh, Binevşan bölgesinde 6 Eylül'de yürütülen geniş çaplı operasyon sonucu çıkan çatışmada yaşamını yitiren 9 PKK'liden biri olan Ulaş Bozan'ın (Şoreş Agirî) cenazesi Malatya Adli Tıp Kurumu'ndan alındıktan sonra, Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Geçimli (Şemî) köyünde 10 bin kişinin katılımıyla toprağa verildi. 500 araçlık konvoyun katıldığı cenaze törenine BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Ağrı İl Başkanı Necati Aslan, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Diyadin Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi, Malazgirt Belediye Başkanı Nuri Balcı, Konakuran Belde Belediye Başkanı Kemal Çetin, BDP Tutak İlçe Başkanı Ayhan Demirel'in de aralarında bulunduğu 10 bin kişi katıldı. Cenazeye katılanlar PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ve PKK'li Ulaş'ın posterleri ile Demokratik Konfederalizm bayrakları taşıdı. 

'Sivil toplum örgütlerinin sessizliğine anlam veremiyoruz'

PKK'li Bozan'ın cenazesinin toprağa verilmesinin ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kitle, marşlar okudu. Daha sonra bir konuşma yapan BDP Ağrı İl Başkanı Necati Aslan, PKK'nin aldığı eylemsizlik kararın ardında gelen cenazelere sivil toplum örgütlerin sesiz kalmasına bir anlam veremediğini belirtti. Aslan, devlete çağrıda bulunarak operasyonların durdurulmasını istedi. 

'Hala Kürt annelerinin gözyaşları akıyor'

Daha sonra bir konuşma yapan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, PKK'nin eylemsizlik kararından sonra hemen hemen her gün AKP hükümetinin kararıyla bölge dağlarının bombalandığı ve operasyonların yürütüldüğünü vurgulayarak, cenazelerin gelmesini ve operasyonların sürdürülmesini Kürt halkı olarak kabul edemeyeceklerinin altını çizdi. Mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden Üçer, "Artık yeter diyoruz. Başbakan Erdoğan 'anneler ağlamasın' diyor. Ama Başbakan görmüyor mu hala Kürt annelerinin gözyaşları akıyor. Bu kanın ne zaman duracağını Başbakan'a sormak gerekiyor. Eğer gerçekten annelerin gözyaşlarını dindirmek istiyorsan Kürt sorununa demokratik bir çözüm getirilmesi gerekiyor" dedi. 

PKK'li Bozan'ın annesi Seher Bozan ise yaşanan savaşın bir an önce son bulmasını ve hiç bir annenin evlat acısını görmesini istemediğini belirterek, "Oğlum da Kürdistan'ın son şehidi olsun. Bütün Kürt halkının başı sağ olsun" diye konuştu. 

Ulaş için köyde açılan taziye çadırının bir hafta açık kalacağı belirtildi./ DİHA






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder