12 Aralık 2012 Çarşamba

Kürdistan'da Kar Altında Yolculuk


Ağrı'nın (Agıri) Çemçê yaylarından inen Iğdır'lı (İdır) yaylacıların zorlu yolculuğu başladı.


Ağrı'da yaylalarda hayvanlarını otlatan Iğdırlı yaylacıların soğuk hava ve yoğun kar yağışı altında zorlu yolculukları başladı.


Iğdırlı hayvan sahipleri, yaklaşık 7 ay önce hayvanlarını daha verimli arazilerde otlatmak üzere Ağrı'nın Çemçê yaylasına götürdü. Havaların soğumasının ardından hayvanlarıyla dönüş yapan Iğdırlı yaylacılar, yaklaşık bin 500 koyun sürüsüyle 120 kilometrelik yolu, kar yağışı altında gece gündüz demeden yürüyerek köylerine ulaşacak. Koyun sürüsünün karayolundaki zorlu yolculuğu ise araç sürücülerine zaman zaman zor anlar yaşattı.

Yaylacılardan Ali Kama,  muhabire yaptığı açıklamada, birkaç gündür devam eden kar yağışı nedeniyle dönüş yaptıklarını söyledi. Yoğun kar ve tipi dolayısıyla hayvanlarının yürüyemez duruma geldiğini anlatan Kama, "Bundan bir süre önce havaların soğumasıyla ailelerimizi köye gönderdik. Biz yaylada kalarak hayvanlarımızı otlatmaya devam ettik. Karın yağmasıyla bizlerde yaylalardan indik" dedi.

Kama, Ağrı-Doğubayazıt arasındaki E-80 karayolundaki yolculuklarını 2 günde tamamlamak için dinlenmeden yürüyeceklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dağlarda yoğun bir kar yağışı var. Havalar çok soğudu. O yüzden ilkbaharda 5 günde hayvanlarımızla yürüyerek geldiğimiz yayladan köye döneceğiz. Dönüşü iki günde tamamlamak istiyoruz. Özelikle geceleri çok soğuk oluyor. Bu yüzden 6 arkadaşımla birlikte durmadan dinlenmeden yolumuza devam edeceğiz. Kar yağışı nedeniyle küçükbaş hayvanlar karda yürüyemiyor. Çabuk yoruluyorlar. O yüzden bizde karayolunda sürüyü yürütüyoruz. Sürünün önünde giden bir arkadaşımız gelen araçları uyarıyor. Bu şekilde yolumuza devam ediyoruz."






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder