28 Aralık 2012 Cuma

Halil Aksoy'dan cezaevleriyle ilgili 3 soru önergesi


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, ring aracı içinde yanarak ölen 5 tutuklu ile koğuşunda kendini yakarak intihar ettiği öne sürülen Rahmi Özer'i Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sordu. Aksoy, ayrıca cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin sayısı ile cinsiyet dağılımlarını öğrenmek istedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Van'dan İstanbul'a nakledilirken ring aracında yanarak yaşamını yitiren 5 tutuklu ile Gümüşhane Cezaevi'nde koğuşunda kendini yaktığı öne sürülen ancak otopsi raporu ailesi ile avukatlarına verilmeyen Rahmi Özer'i Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sordu. Aksoy, ayrıca cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin sayısı ile cinsiyet dağılımlarını öğrenmek istedi.

Aksoy, ring aracında yakılarak ölen 5 tutukluyu Adalet Bakanlığı’nın gündemine taşıdı. Bakan Sadullah Ergin'in yazılı olarak yanıtlaması için önerge veren Aksoy, "Olayın üzerinden 1 ayı aşkın süre geçmesine karşın, araçta çıkan yangının gerçek nedeni hala anlaşılamamıştır. Her gün binlerce tutuklu ve hükümlünün cezaevi ring araçlarıyla sevk edildiği düşünüldüğünde, böylesi bir olayın yaşanmaması için acil önlemlerin alınması ortadır" dedi.

Halil Aksoy, Bakan Ergin'in şu sorulara yanıt vermesini istedi.

"Olay günü, seyir halindeyken ring aracının içinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin elleri bağlı mıydı? Ayaklarının da bağlı oldukları yönündeki iddialara ne diyorsunuz?

Ring aracı İstanbul-Van arası gibi uzun bir yolu sorunsuzca gidebilecek niteliğe sahip miydi?

Araçta çıkan yangın hangi nedenden ötürü çıkmıştır?

Araç yola çıkmadan önce tüm kontrolleri yapılmış mıdır?

Aynı ring aracında daha önce herhangi bir nedenle bir arıza çıkmış mıdır?

Aracın tüm bakımları ve kontrolleri zamanında yapılmış mıdır?

Araçta çıkan yangında birinci dereceden kimler sorumludur? Bu konuda bir inceleme yapılmış mıdır?

Yangın anında güvenlik görevlileri neden tutuklu ve hükümlüleri araçtan tahliye etmemişlerdir?

Kaçabilecekleri ihtimalini düşünerek, kapıları geç açmaya çalıştıkları ve yangının iyice büyümesi neticesinde bunun gerçekleşemediği yönündeki iddialar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Bu konuda bir inceleme ya da soruşturma başlattınız mı? Genel olarak olayda kusurları ya da ağır ihmalleri bulunanlar hakkında bir girişiminiz olmuş mudur?

Olay, yargıya intikal etmiş midir?

Yaşamını yitirenlerin mirasçılarına herhangi bir tazminat ödenmiş midir?

İstanbul-Van gibi yerlere tutuklu ve hükümlü sevklerinde neden karayolu tercih edilmektedir. Havayolu seçeneği neden uygulanmamaktadır? Bu konuda bir çalışmanız var mı?"

'OTOPSİ RAPORU NEDEN VERİLMEDİ'

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, tutuklu bulunduğu Gümüşhane E Tipi Cezaevi’nde kendini yakarak intihar ettiği öne sürülen Rahmi Özer’in durumunu Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sordu. Kendini yaktığı öne sürülen Özer’in ailesine bu durumun haber edilmediğini ve otopsi raporunun da aile ve avukattan gizlendiğini belirten Aksoy, "Avukatların anlatımlarına göre, vücudunun sadece iki yerinde ve ciddi dereceli yanıklar olmadığı tespit edilmiştir. Olay bütünlüklü olarak ele alındığında Özer intihar etmediği kuşkusu haklı ve yerinde olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

Aksoy, Bakan Ergin’in şu sorulara yanıt vermesini istedi: 

"Rahmi Özer'in 'bedenini ateşe vererek intihar ettiği' yönündeki iddialar doğru mudur?

Şayet bu iddia doğru ise, neden olayın gerçekleştiği gün değil de 12 gün sonra yani Özer’in yaşamını yitirdiği gün ailesine haber verilmiştir? Bu konuda Bakanlığınızın bir araştırması veya incelemesi olmuş mudur? Hadisede görevini yerine getirmeyen kamu görevlisi kimlerdir, haklarında bir inceleme başlatılmış mıdır?

Rahmi Özer’e otopsi yapılmış mıdır? Yapılmışsa nerede yapılmıştır? Otopsiye kimler katılmıştır? Avukat da katılmış mıdır?

Otopsi raporu neden avukatlarına ve ailesine gösterilmemiştir? Bu konuda sorumsuzca davranan görevliler hakkında bir inceleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Otopsi raporuna göre, Özer’in ölüm nedeni nasıl açıklanmıştır?

Bedenindeki yanık izlerinin derecesi nedir? Gerçek ölüm nedeni bedenindeki yanıklardı mıdır?

1980 yılından bu yana Türkiye cezaevlerinde kaç tane tutuklu ve hükümlü intihar etmiştir? Bunlardan kaç tanesi bedenini ateşe vererek yaşamını yitirmiştir?"

'CEZAEVİNDE KAÇ TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ VAR' 

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Adalet Bakanı’na ayrıca, Türkiye’deki cezaevlerinde kaç tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu, bunların cezaevlerine göre dağılımlarını, içlerinde kaç çocuk, kadın ve gazetecinin bulunduğunu sordu. Aksoy’un son sorusu ise, "Yaşam tehlikesi bulunan hasta tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır" oldu.

kaynak: www.firatnews.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder