19 Aralık 2012 Çarşamba

AKP'NİN UCUZ KÖMÜRÜ AZRAİL GİBİ


Birkaç ay önce, Doğubayazıt'da soba zehirlenmesinden dolayı, aynı aileden 6 kişi hayatını kaybetmişti. Zehirlenme Olayından sonra, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, İçişleri Bakanlığına, AKP'nin dağıttığı ucuz ve kalitesiz kömürden kaç kişinin öldüğünü sormuştu. İçişleri Baanlığı Aksoy'un soru önergesine cevap verdi; 10 yılda 336 kişi soba zehirlenmesinden, hayatını kaybetti.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un yazılı soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, soba zehirlenmelerini önlemek amacıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarıları doğrultusunda vatandaşlara gerekli duyuruların yapıldığını, kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla öğrencilerin ve vatandaşların bilgilendirildiğini, soba zehirlenmeleri ve çözümleri konulu broşürlerin bastırılarak dağıtıldığını, görsel ve yazılı basın vasıtasıyla da halkın uyarıldığını kaydetti.

Vatandaşların talep etmesi halinde itfaiye müdürlüklerince oluşturulan ekipler tarafından konut ve iş yerlerinin soba ve kalorifer bacalarının temizlendiğini, kalitesiz kömür kullanımını önlemek amacıyla yerleşim yerlerinde gerekli denetimlerin yapıldığını anımsatan Şahin, kalitesiz kömür kullanımını engellemek amacıyla İl Mahalli Çevre Kurulları tarafından alınan kararların uygulamasının titizlikle takip edildiğini bildirdi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından fakir ve muhtaç vatandaşlarımıza dağıtılan kömürlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen kömür olduğunu, bunun haricinde kömür dağıtımının yapılmadığı belirten Şahin, ''Dağıtımı yapılan bu kömürlerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimler sonucunda sözleşme şartnamesinde belirtilen niteliklere uymaması durumunda alınan kömürler bedelsiz olarak değiştirilmektedir'' dedi.

Şahin, son on yılda soba zehirlenmeleri sonucunda Türkiye'de genelinde toplam 336 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi.

Şahin, soba zehirlenmeleri sonucunda hayatını kaybeden veya mağdur olan vatandaşların yakınlarına ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yardımların yapıldığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder