16 Aralık 2012 Pazar

Baycan’a adanan ikinci kitap


İsmet Baycan şiir ve öykü yarışmalarında dereceye giren eserlerin derlendiği „Barışa Adanan Bir Yaşam“ adlı kitap Belge Yayınları’ndan çıktı. Nihad Gültekin tarafından hazırlanan kitapta Baycan’ın fotoğrafları da yer alıyor.


İsmet Baycan şiir ve öykü yarışmalarından derlenen eserlerden oluşan ‘’Barışa Adanan Bir Yaşam’’ (İsmet Baycan Şiir ve Öykü Yarışmaları II) adlı kitap, Belge Yayınları’ndan çıktı. Nihad Gültekin tarafından hazırlanan 335 sayfalık kitapta, dördüncü, beşinci, altıncı yarışmalarda Türkçe-Kürtçe şiir ve öykü dallarında dereceye giren eserlerin yanı sıra mansiyon ödülü alan yazılar yer alıyor. Ayrıca kitapta, İsmet Baycan’ın çeşitli zamanlarda cezaevinde ve ailesiyle çektiği fotoğraflar bulunuyor. Kitabın ön kapağında ise, Baycan’ın cezaevinde arkadaşlarıyla volta atarken çekilen fotoğrafı var.

‘Bazîd onlarla ruh kazandı’ 

Nihad Gültekin, 24 Mayıs 2003 tarihinde cezaevinde yaşamını yitiren İsmet Baycan anısına düzenlenen yarışmalarda dereceye giren ödülleri topladığı kitabın ikincisini yayınladı. İlk üç yılın eserlerinin yer aldığı kitap da ‘’Barışa Adanan Bir Yaşam’’ adıyla çıkmıştı. İkinci kitapta ise, son üç yılın dereceye giren eserleri yer alıyor. İsmet Baycan’ın yakın arkadaşı Ahmet Gerez de, kitaba sunu yazısıyla katkı sunuyor. Gerez, yazısında şunları belirtiyor: ‘’İsmet Baycan genel mücadele tarihimize mal olduğu kadar, Bazîd’in onurlu tarihinde de yerini aldı. Yurtseverliğe, direnişe dayalı bu tarihin gücüne güç, ruhuna ruh kattı. Ehmedê Xani’nin, Mele Mahmudî Beyazid’in, Xelife Usif’in, Biroye Heskî Telli’nin şekillendirdiği ve onların ardılları olan Suatların, Mehmetlerin, Tekinlerin, Nurettinlerin ve Erkanların bıraktığı mirasla
İsmetler toplumu yeniden küllerinden yarattı. Toplumu diriltenler kervanında yer alan İsmet kendinden önceki fedailerden güç alarak yücelirken Bazîd’i de yüceltti. Bu nedenle İsmetler olmadan Bazîd, Bazîd olmaz. Onlarsız ne Xanî baba, ne sokakları, ne de insanları bir anlam bulabilir. Bazîd onlarla var. Onlarla ruh kazandı, tarihimizde kendine onurlu bir yer buldu.”

Toplumsal hafızaya katkı

‘’Barışa Adanan Yaşam’ kitabının arka kapağında ise şunlar yazılı: ‘’Zaman denen olgu kimilerini hayatta olmasalar bile hak ettiği yere taşıyor. İsmet Baycan hakkında çok şey söylendi, çok şey yazıldı. Daha da yazılacak ve hak ettiği yere oturtulacak. Bir ömre bir kaç asır sığdıran insanlar vardır. Önemli olan yaşanmış olan sürenin uzunluğu değil, yaşanmış olana anlamlı şeylerin  katılmasıdır. Bunu başarabilmiş kişilerden biri olan İsmet Baycan adına hazırladığımız ‘Barışa Adanan Yaşam- İsmet Baycan Şiir ve Öykü Yarışmaları II’ kitabı ile toplumsal hafızamıza bir katkı sunduğumuz kanaatindeyim. Bir arşiv işlevini görecek olan kitabın, ileride daha iyi anlaşılacağı inancındayım. Arşivi olmayan toplumaların hafızası yoktur. Bu kitapla, İsmet Baycan’ın dokuzuncu ölüm yıldönümünde arkadaşlığa bağlılığın vefa borcu hissedilerek hazırlanmıştır.”

Baycan barışın dilinden anlatılır 

İsmet Baycan, 1964 yılında Agirî’nin Bazîd ilçesinde dünyaya gelir. 1980 yılından sonra Kürt siyasetinin içinden olan İsmet Baycan, Anadolu  Üniversitesi İktisat Fakültesi ikinci sınıfta okulu bırakır. Çeşitli zamanlarda cezaevinde kalır. Kendi deyimiyle ‘’yaşam hakkı kısıtlanınca’’ gerillaya katılır. 1999 yılında PKK’nin karşılıklı güvenin sağlanması ve demokratik siyasetin önünün açılması için Türkiye’ye gönderdiği sekiz kişilik 1. Barış ve Demokratik Çözüm Grubu’nda yer alır. ‘’Amacımız barışçı, dayanışmacı ve eşitlikçi bir toplum oluşturmaktır. Bireyi özgür, toplumu örgütlü, devleti demokratik kılmaktır” diyen Barış Grubu üyeleri yargılanır. Yargılananlar arasında İsmet Baycan da vardır. Barış istemelerinin bedeli çok ağır olur. Barış isteyenlere ağır cezalar verilir. Dört yıl Muş cezaevinde kalan İsmet Baycan, 24 Mayıs 2003 akşamı ani tansiyon düşmesi sonucu baygınlık geçirir. Cezaevi idaresinin umarsızlığı sonucu hastaneye geç kaldırılır. Bir saat sonra da arkadaşlarına ölüm haberi verilir. Her ölüm arkasında farklı resimler, farklı öyküler bırakır. Her ölüm bizi başka dilde acıtır, düşündürtür. İsmet Baycan’ın ölümü ise en iyi barışın dilinden anlatılır. Düşlerinde barışı gören barış güvercinlerinden biri eksilmişti. Barış savaşçısı İsmet Baycan, barışı görmeden aramızdan ayrıldı.

KÜLTÜR SERVİSİ

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder