21 Aralık 2012 Cuma

Aksoy, Ağrı M Tipi'ni Bakan Ergin'e sordu


BDP Ağrı Milletvekili Aksoy, Ağrı M Tipi Cezaevi'nde yaşanan sorunları gündeme getirdi, "Polisler hangi sıfatla ve hangi yetkiye dayanarak, cezaevine girebilmekte ve tutukluları sorguya çekebilmektedir?" dedi.


Etkin Haber Ajansı / 21 Aralık 2012 Cuma, 13:16

ANKARA- BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bir soru önergesiyle Ağrı M Tipi Cezaevi'nde yaşanan sorunları Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in gündemine taşıdı.

Tutukluların yakınlarına ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Derneği'ne gönderdikleri mektupta, cezaevinde çok ağır koşullarda yaşam sürdürdüklerini ve çok sayıda hukuksuzlukla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Aksoy, önergesinde şu görüşlere yer verdi: "Cezaevinde kalan Metin Özmen, Halit Cakaya, Erkan Efe, Talat Satık, Bülent Taşdemir, Seyithan Erkan, Kemal Kahraman, Selçuk Polat, Dündar Aldıran ve Gökhan Turan gönderdikleri mektuplarda, 22 siyasi tutuklunun 2 odada kaldığını, 5 kişilik odalarda 11 kişi kaldıklarını ve birçok arkadaşlarının yerde yatmak zorunda kaldığını ifade etmişlerdir. Ayrıca, birçok arkadaşlarının sağlık sorunu olduğunu, buna karşın cezaevi odalarının çok elverişsiz olduğunu, yine kirli ve paslı su içtiklerini belirtmişlerdir."

Ağrı Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polislerin cezaevine giderek, bazı tutuklulara psikolojik baskı yaptığına dikkat çeken Aksoy, "Cezaevi idaresinin avukat diye polisle kendilerini yüzyüze getirdiklerini ifade eden tutuklu ve hükümlüler, bu durumu idareye bildirdikleri halde, cezaevi idaresinin hiçbir adım atmadığını belirtmişlerdir. Yine Saliha Kaya ve Diren ismindeki arkadaşlarının siyasi tutuklu oldukları halde, adli tutuklu ve hükümlüler ile birlikte kaldığını ifade etmişlerdir" dedi.

Cezaevine yaptıkları ziyaret sırasında tutukluların benzer sorunları dile getirdiğini belirten BDP Milletvekili Halil Aksoy, "Cezaevlerinde 5 kişilik odalarda 11 kişiyi barındırmak, yine paslı ve pis su içmeye mecbur bırakmak, ciddi bir insan hakkı ihlalidir. Aynı şekilde polislerin cezaevlerine gelerek tutuklu ve hükümlüleri sorguya çekmek, ajan olmaya zorlamak bir hukuk ve insan hakları skandalıdır. Polisler hangi sıfatla ve hangi hak ve yetkiye dayanarak, cezaevine girebilmiş, tutuklularla görüşmüştür. Cezaevi idaresi buna nasıl izin vermiştir, doğrusu anlamış değiliz. Yaşanan sıkıntıların ve hukuksuzlukların bir an önce giderilmesi gerekmektedir" dedi.

Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan sorunlarla ilgili bakanlığa ulaşan bilgi bulunup bulunmadığını soran Aksoy, "Varsa, bunlar nelerdir, bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmıştır?" diye sordu.

Aksoy, ayrıca şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
"Cezaevinin suyu neden pis ve paslı akmaktadır? Bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır?
5 kişilik odalarda nasıl 11 kişi kalabiliyor? Tutuklu ve hükümlüler hangi koşullarda bu odalarda yaşayabilmektedir?
Cezaevinde sağlık sorunları olup da, bu tür küçük odalarda kalan tutuklu ve hükümlüler neden o odalarda tutulmaktalar?
Siyasi tutukluların, adli tutuklular içinde tutulmasının nedeni nedir? Bu konuda bir girişiminiz olacak mı?
Polisler hangi sıfatla ve hangi yetkiye dayanarak, cezaevine girebilmekte ve tutukluları sorguya çekebilmektedir?
Cezaevi idaresi böyle bir hukuksuzluğa nasıl göz yumar ve ortam hazırlar?
Cezaevi müdürünü işlemiş olduğu hukuksuzluklar nedeniyle görevden almayı düşünüyor musunuz?
Bugüne kadar kaç tane polis ve kaç defa cezaevine girip, kaç tane tutukluyla görüşmüştür?
Bu konuyla ilgili başlatmış olduğunu bir çalışma ve inceleme var mıdır?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder