19 Aralık 2012 Çarşamba

AKP'li Ağrı Belediyesinde ihale yolsuzluğu


AKP'li Ağrı Belediyesinde ihale yolsuzluğu. Türkiye bu yolsuzluğu konuşuyor

Ağrı Belediyesi'nde eksi ve yeni başkanın da aralarında bulunduğu 31 kişi yemek ihalelerinde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.


Ağrı Belediyesi’nde memurlara verilen öğlen yemeği ihalesinde 2008’den beri yolsuzluk yapıldığını belirleyen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, eski ve yeni belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 31 kişiyi Ağrı Cumhuriyet Savcılığı’na sevk etti. Sanıklar hakkında ‘zincirleme suretiyle ihaleye fesat karıştırmak, zincirleme suretiyle resmi belgede sahtecilik ve zincirleme suretiyle edimin ifasına fesat karıştırmak’ suçlamalarıyla dava açıldı. İddialar karşısında Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, ‘suçlamaları kabul etmediklerini, mahkemeye itiraz ettiklerini, kimin yemek yiyip yemediğini takip etmesinin mümkün olmadığını’ söyledi.
İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerince 25.10.2011 tarihinde Ağrı Belediyesi ile ilgili bir rapor düzenlendi. Raporda, belediyece 2008, 2009, 2010’da yapılan memur öğle yemeği ihalelerinde yaklaşık maliyetin emsallerine göre yüksek belirlendiği, ihalelerin tamamının yaklaşık maliyete yakın bedelle Erbul-Gıda İnşaat Kömürcülük Limited Şirketi’ne ihale edildiği, ihalelerin eşik değerin altında kalması amacı ile işlerin kısımlara bölündüğü, ihalelere yetersiz firmaların davet edilerek rekabet ortamının oluşmasının engellendiği, yine öğle yemeği yenilmediği halde yenilmiş gibi hakedişler düzenlenerek kamunun zarara uğratıldığı belirtildi. Rapor doğrultusunda 31 şüpheli hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kanunun 17. maddesi gereğince soruşturma başlattı. Resmi belgede sahtecilik tespit edince kamu görevlileri için valilikten soruşturma izni istedi. Valilik izni vermeyince de Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunan savcılık valiliğin soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını kaldırttı. Resmi belgede sahtecilik suçundan da soruşturma açtı.

Yarısı usulsüz çıktı 

Soruşturma neticesinde savcılık öğle yemeği hazırlama ve dağıtım ihalelerinde 2008, 2009, 2010 yılında toplam bedeli 732 bin lira olan ihalede kamunun 362 bin 900 lira zarara uğratıldığını belirledi. 3 yıl içinde yapılan 5 adet memur öğlen yemeği ihalesinde, emsallerine göre 2 - 3 kat yüksek bedelle hep aynı firmaya verildiği, her ihale sürecinde geçici teminat ve iş deneyim belgelerinin bulunmadığını bildikleri halde hep aynı firmaların ihaleye davet edilmesinde ısrarcı olunduğu da tespit edildi.
Soruşturmada eski ve yeni belediye başkanları da suçlandı. 2008 ve 2009 yılı ilk dönem memur öğlen yemeği ihalesinde usulsüzlük, ihaleye fesat karıştırmak ve edimin ifasına fesat karıştırma suçlarından eski Ağrı Belediye Başkanı Ekrem Aktaş mahkemeye sevk edildi. 2009, 2010 yıllarındaki memur öğlen yemeği ihalesi için de aynı suçtan halen görevine devam eden Belediye Başkanı Hasan Arslan da mahkemeye sevk edilenler arasında yer alıyor. Ben yemek yediniz mi diye soramam ki
Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan’a Mülkiye müfettişleri ve savcılık tarafından iddia edilen suçlamaları sorduk. İddiaları kabul etmeyen Arslan şunları söyledi: “İhalelerde kabul ve denetim komisyonlarını kurmuşum. İhale için gerekli yasal çalışmayı yaptırmışım. Benimle ne alakası var anlamadım. Denetim komisyonu yemek yenmiş mi yenmemiş mi denetlemesi gerekir. Ben çıkıp Ahmet, Hasan, Ayşe yemek yediniz mi öğlen diye denetleyemem ki! Memur yemek yemedim, parasını aldım diyor, beni ilgilendirmez o firma ile memur arasında. Müfettişlere dinletemedik. Mahkemeye de itirazı yaptık.”

Kaynak; Radikal Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder