19 Aralık 2012 Çarşamba

Ağrı Siyasi Soykırım Davası Bugün Görüldü

2010-2011 yıllarında siyasi soykırım operasyonları kapsamında gözaltına alınan 15 sanıklı, 10´u tutuklu aralarında BDP eski Doğubayazıt ilçe başkanı ve parti meclisi üyelerinin de yargılandığı `KCK Ağrı-Doğubayazıt´ davası Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görüldü.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, dava ile ilgili Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
"Ağrı KCK davasını takip ediyorm.İlginc suçlamalar varr.tutuklu sayisi 12.
Bazı suçlamalar şöyle: Halay çekmek, ağlamak , namaz kıldırmak, maça gitmek, haber yazmak, Sarı, kırmızı, yeşil renkler taşıyan biriyle konuşmak ,Halil .Aksoy'un konuşmasını dinlemek, Vb.

Bu dava da diğerleri gibi hukuki değil siyasi. BDP'nin bütün toplantıları KCK toplantıları olarak algılanıyor. Bir tahliye diğerlerinin tutuk hallerinin devamı ... (Savcı mütalaası)"

Duruşmaya tutuklu sanıklar Doğubayazıt BDP´li eski Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Babayiğit, BDP´li parti yöneticileri Muhlis Altun, Ajda İnci, Beritan Doğan, Talat Aktaş, Aydın Alkan, Dalya Kaya, Burhan Karatay, Adil Çoban, Metin Yaşik ile tutuksuz sanıklar Dicle Haber Ajansı Muhabiri Ararat Aras, Yaşar Karadeniz, Makbule Andiç, Ferhat Tanrıkulu katıldı. Duruşmayı BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ile BDP´li Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz da izledi.

TMK 10. madde kapsamında Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede üç sanık hakkında `Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, kamu görevlisini görevinden dolayı tasarlayarak bombalamak suretiyle öldürmeye teşebbüs´, ağırlaştırılmış müebbet hapis, TCK 314-2, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası kapsamında `Silahlı Terör Örgütü Üyesi olmak´ suçlarından 20 ila 30 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı. Tutuklu sanıklar arasında bulunan eski Doğubayazıt Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Babayiğit hakkında ise, TCK 302 ve TCK 82-1 maddeleri kapsamında `ağırlaştırılmış müebbet´ hapis cezası istendi.
Tutuklu sanıklardan BDP´li eski Doğubayazıt Belediye Başkanı Muhlis Altun´un `Kürtçe´ savunma talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Muhatabınız benim, benimle konuşmanızı Türkçe yapın, sorgu ve savcılık aşamasında gayet güzel Türkçe konuşmuşsunuz" diyerek uyardı.

"KCK´NIN AĞRI SORUMLUSU OLARAK GÖSTERİLİYORUM, KCK AĞRI SORUMLUSU MURAT KARAYILAN´DIR"

Parti yöneticilerinden Ajda İnci, verdiği ifadede "Öncelikle bizim burada izin verilmeyen anadilde Kürtçe savunma talebimizin kesinlikle örgütle hiçbir alakası yoktur. Atatürk´ün ifade ettiği gibi her insan gibi siyaset yapma hakkımız var. BDP´nin birçok faaliyetine katıldım. KCK´nın örgütle bir bağlantısı olduğuna yönelik bir belge varsa o halde kimliği ortaya çıkarın. Bu yaşıma kadar işkencelerle, baskı altında, hayatımı sürdüren bir bayan olarak cinsel tacizlere varana kadar, işkence görmüş bir insanım. Bütün özgürlüklerimle birlikte bana verilen haklarımı istiyorum. Anadilim `Kürtçe´yi konuşmak istiyorum. KCK´nın Ağrı sorumlusu olarak gösteriliyorum. Şunu ifade etmek istiyorum bakınız, KCK´nın Ağrı sorumlusu Murat Karayılan´dır. Ben KCK Ağrı sorumlusu değilim. Bunu çocuklara bile sorsanız, `Murat Karayılan´ olarak biliniyor, tanınıyor" dedi.

"ŞÜPHELİLERE GEBELİK TESTİ UYGULANMIŞTIR" SAVUNMASI

Tutuklu sanık avukatı Müşir Deliduman ise, "Bu iddianamede bayan şüphelilere yönelik gebelik testi dahi uygulanmıştır. Bu tamamen hukuk dışıdır. Bu tamamen hukuk dışı bir eleştiridir. Cenazelere gidilir, ağlanır, halay çekmek, çatlayana kadar halay çekilir. Bu etkinliklerin örgüt üyeliği suçuyla bağlantısı yoktur" dedi.
1 kişinin tahliye olduğu mahkeme 6 Şubat 2013 tarihine ertelendi.
Mahkeme sonrası Erzurum Adliyesi önünde açıklama yapan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, "Türkiye demokrasinin kapılarını doğru bir şekilde aralayamaz" dedi.
KCK davalarını siyasi dava olarak nitelendiren Aksoy, "Bir tarafta hukuk olur bir tarafta suç olur. Görülen davalarda böyle bir durum yok. 1 kişi tahliye oldu. Mahkeme ileri bir tarihe ertelendi" diye konuştu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder