17 Aralık 2012 Pazartesi
Aynı Köyden Beş Asker İntiharı Olur mu?
Doğubeyazıt'ın Bardaklı köyü nüfusuna kayıtlı er Nesim Tarhan'ın ailesini arayarak, oğullarının intihar ettiğini iddia ettiler.
Babası Mehmet Salih Tarhan, "Biz kesinlikle oğlumuzun intihar ettiğine inanmıyoruz. Gece oğlumuzla konuştuk. Gayet normal bir hali vardı. Herhangi bir sorunu yoktu biz çocuğumuzun öldürüldüğünü düşünüyoruz" dedi.
Mardin Nusaybin'de askerlik yapan Nesim Tarhan'ın intihar ettiği iddiasına babası Salih Tarhan inanmıyor. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy "aynı köyden askere giden beş gencin cenazeleri intihar etti denilerek ailelerine verildi" dedi.
Mardin'in Nusaybin ilçesinde askerlik yapan Nesim Tarhan'ın, "intihar ettiği" iddia edildi. Tarhan'ın babası Salih Tarhan, oğlunun intihar etmediğini öldürüldüğünü savundu.
Nesim Tarhan'ın cenaze töreninde açıklama yapan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ağrı Milletvekili Halil Aksoy "aynı köyden askere giden 5 genç intihar etti denilerek ailelerine verildi" dedi.
Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) haberine göre; Türk Silahlı Kuvvetleri'nde şüpheli asker ölümlerinden biri de Mardin'in Nusaybin ilçesinde yaşandı. Askeri yetkililer, Nusaybin İlçe jandarma komutanlığı piyade Bölüğü'nde askerlik yapan, Doğubeyazıt'ın Bardaklı köyü nüfusuna kayıtlı er Nesim Tarhan'ın ailesini arayarak, oğullarının intihar ettiğini iddia ettiler.
Babası Mehmet Salih Tarhan, "Biz kesinlikle oğlumuzun intihar ettiğine inanmıyoruz. Gece oğlumuzla konuştuk. Gayet normal bir hali vardı. Herhangi bir sorunu yoktu biz çocuğumuzun öldürüldüğünü düşünüyoruz" dedi.
Nesim Tarhan'ın cenaze töreninde açıklama yapan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy; "her gün bir kışladan Kürt çocuklarının ölüm haberlerinin geldiği"ni, devletin ve hükümetin bu duruma cevap veremediğini ifade etti.
Aynı köyden askere giden beş gencin "intihar etti" denilerek ailelerine cenazelerinin verildiğine dikkat çeken Aksoy, intihar gerekçelerinin inandırıcı olmadığını söyledi.
İHD: 10 yılda 815 şüpheli asker ölümü
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 1991-2009 aralığını kapsayan, TSK bünyesinde meydana gelen şüpheli asker ölümleri raporuna göre: 1991 ve 2001 TSK içinde 815 şüpheli asker ölümü yaşanmış, 433 şüpheli intihar girişimi yaralanmayla sonuçlanmış. 2000 ile 2009 arasında Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde 401 şüpheli ölüm gerçekleşmiş. Askeri sınıflandırmaya göre; 20 yılda 2 tabur ya da 15-18 bölük askerin "intihar ve şüpheli ölüm sonucu yaşamını yitirdiği" ortaya çıkıyor.
Ordu içerisindeki şüpheli ölümlerin gerekçeleri TSK listelerinde "eğitim zayiatı" olarak yer alırken, asker ailelerine "kaza kurşunu", "intihar etme", "yüksekten düşme", "elektrik ve yıldırım çarpması sonucu", "yılan sokması", "kalp krizi", şeklinde ailelerin inanmadığı ve tepki göstermelerine neden olan gerekçeler öne sürülüyor.
Raporda, şüpheli asker ölümleri ve asker intiharlarında Türkiye'nin dünyada birinci sırada yer almasına rağmen; şimdiye kadar hükümet'ten ve TSK'den ciddi bir açıklama yapılmadığı belirleniyor.
DİHA
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder