22 Aralık 2012 Cumartesi

Musluklardan lağım akıyor


BDP'li vekiller Ağrı ve Tekirdağ cezaevlerinde musluklardan neden "pis, paslı ve lağım suyu" aktığını sordu.


BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bir soru önergesiyle Ağrı M Tipi Cezaevi'nde yaşanan sorunları Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in gündemine taşıdı. Aksoy, tutukluların gönderdikleri mektupta, cezaevinde çok ağır koşullarda yaşam sürdürdüklerini ve çok sayıda hukuksuzlukla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Ağrı M Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan sorunlarla ilgili bakanlığa ulaşan bilgi bulunup bulunmadığını soran Aksoy, "Varsa, bunlar nelerdir, bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmıştır" diye sordu. Aksoy, ayrıca şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
- Cezaevinin suyu neden pis ve paslı akmaktadır? Bu konuda bir çalışma yapılmış mıdır?
- 5 kişilik odalarda nasıl 11 kişi kalabiliyor? Tutuklu ve hükümlüler hangi koşullarda bu odalarda yaşayabilmektedir?
- Cezaevinde sağlık sorunları olup da, bu tür küçük odalarda kalan tutuklu ve hükümlüler neden o odalarda tutulmaktalar?
- Siyasi tutukluların, adli tutuklular içinde tutulmasının nedeni nedir? Bu konuda bir girişiminiz olacak mı?
- Polisler hangi sıfatla ve hangi yetkiye dayanarak, cezaevine girebilmekte ve tutukluları sorguya çekebilmektedir?
- Cezaevi idaresi böyle bir hukuksuzluğa nasıl göz yumar ve ortam hazırlar?
- Cezaevi müdürünü işlemiş olduğu hukuksuzluklar nedeniyle görevden almayı düşünüyor musunuz?
- Bugüne kadar kaç tane polis ve kaç defa cezaevine girip, kaç tane tutukluyla görüşmüştür?
- Bu konuyla ilgili başlatmış olduğunu bir çalışma ve inceleme var mıdır?

Yasak ama cezaevinde satılıyor
BDP'nin tutuklu Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ise Ağrı'nın yanısıra Tekirdağ F Tipi Cezevi'nde yaşanan sorunlara işaret ederek, Adalet Bakanı'na şu soruları yöneltti:
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yasakladığı sağlığa zararlı mamullerin Bakanlığınız bünyesindeki ceza ve tutukevlerinde kantinlerde satıldığı iddiaları karşısında sorumlular hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
- Tarafınızdan bu konular araştırılmış mıdır? Söz konusu ürün ve mamuller, kantin satışı dışında cezaevi idaresi tarafından da tutuklu ve hükümlülere dağıtılmış mıdır? Dağıtılmış ise bu uygulama hangi yasal duruma göre hayata geçirilmiştir?
- Söz konusu kantinler kim tarafından işletilmektedir? Özel sektör tarafından işletiliyorsa ihale süreçleri nasıl işlemektedir?
- Radyo ve televizyon hakkı tutsakların yasal hakkı iken hangi gerekçe ile ellerinden alınmaktadır? Bu uygulamadan haberdar mısınız? Tarafınızdan bu konuda ne gibi işlemler yürütülmüştür?
- Tutsaklara verilen sulara, kanalizasyon ve lağım suyu karıştığı konusu basında büyük yer almıştır. Bu konuya hala çözüm bulunmamış olup tutsaklar hala bu suyu kullanmaya mecbur bırakılmışlardır. Cezaevlerinde yaşanan sağlık problemlerinin artmasına neden olan bu gibi durumlar karşısında bugüne kadar böylesine önemli bir soruna neden çözüm bulunmamıştır?
- Telefonla görüş hakkı neden cezaevinde bulunan tutsaklar arasında sağlanmamaktadır? İletişim hakkının kısıtlanması insan haklarına aykırı değil midir?
- İlgili yönetmelik tüm cezaevlerini kapsamakta iken neden cezaevlerinde aynı konuda farklı uygulamalar idarelerce uygulanmaktadır? Bu sorunun çözümü konusunda bir çalışmanız var mıdır?

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA  GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder