Ağrı Dağında'ki Ahura Mazda (Ava Ahûra Mazda), Ahûra Mazda Buzulu ve Küp Gölü
“ Ağrı dağı esasen Zerdüşt dinine inananları için en kutsal dağ olarak bilinir. Zerdüşt peygambere bu dini oluşturan vahiylerin burada indiğine inanılıyor. Zerdüşt, Zerdüştçülük dininin peygamberidir. Bu dinin tanrısı ise Ahura Mazda’dır. bu dine tanrısının adından dolayı Mazdeizm de deniliyor. Zerdüşt peygamber İ.Ö 660-583 yılları arasında yaşamıştır. Zerdüştlerin kutsal kitaplarının adı Avesta’ dır. Bu kitapta tarihte ilk defa cennet cehennem kavramları bulunmakta tanrının şeytanla savaşı anlatılmakta , cinler ve periler kavramları ilk defa Zerdüşt lerin kitabı olan Avesta’ nın Vendidat bölümünde geçmektedir. Ağrı dağı ile birlikte İran'ın Tebriz şehrinde bulunan Sabalan dağıda Zerdüştler için kutsal sayılmaktadır. Zerdüşt peygambere Ahura Mazda (TANRI) tüm buyruklarını Ağrı dağının doruklarında inzivada iken göndermiştir. Bir çok rivayete göre Tanrı Ahuranın Zerdüşt peygamber için gönderdiği buyruklardan birisi taş üzerinde yazılı olarak bu dağın eteklerinde İslamköy (Gavurköy) yakınlarında kutsal suyun oluşturduğu göl içinde bulunmaktadır. Eski kaynaklarda taş üzerinde yazılı tanrının buyruğu şöyle geçmektedir, Humata, Hukhta, Huvarşta yani iyi düşün, iyi konuş ve iyi işler yap. Ayrıca islamköy civarında bulunan ve eski inanışa göre Ardibeheşt (Bıhuşt günümüz Kürtçesinde cennet demektir) yani cennetin arkası olarak bilinen Zerdüşt bağının burada olduğuna inanılmaktadır, bu nedenle Ağrı Dağı ve Ahura Mazda (Karasu) çayı Zerdüştler için en kutsal mekanlardan biri olarak bilinmektedir. Eskiden kadın, erkek ve gençler ibadet aylarında akın akın Ağrı dağının 3476 metre yükseklikteki Küp gölüne çıkarlar ve Zerdüşt peygamberin yıkandığına inanılan buz gibi suları olan bu gölde abdest alıp yıkanıp temizlenerek ibadet ve dualar ederlerdi. Ağrı dağında bulunan küp gölü ve onun devamı olan Ahura Mazda (Karasu) çayı Zerdüştlük dinine inananlar için temizlenme ve arınma yeridir. Tüm dağlar güzeldir, tüm dağlar kutsaldır İnsanlarca. Her dağ güneşe uzanan bir inanç simgesi olagelmiştir insanlık tarihi boyunca. Dua edilmiş , saklanılmış, kaçılmış, özgürlük mücadelesinin sığınağı olmuştur.
ZERDÜŞTLÜKTE ATEŞ KÜLTÜ:
Ateş Zerdüşt dini inancı tarafından kutsal olarak kabul edilmektedir.Ateş Zerdüştizm´de çok önemli bir yere sahiptir. Avesta ´ya göre ateş tanrı Ahura Mazda ´nın ruhu ve oğludur. Esas olarak ateşe üç anlam veriliyordu veya bu anlamlarda ateş kutsanıyordu. Ateşin başlangıcı olarak ev ateşi yani ocak ateşi kabul ediliyordu. İkincisi kurbat ateşi olup, bu ateş devamlı yanan ve kötülükleri uzaklaştırandır. Üçüncüsü ise halk topluluklarınca meydanlarda yakılan ve etrafında eğlenilen,aynı zamanda ateşle temasa gelerek veya bu ateşin içinden geçerek suç ve günah işlemiş olanlar, kime karşı suç veya günah işlemişse onun yakacağı ateşin içinden yürüyerek kendini temize çıkarması günahını veya suçunu affettirmesi, yani kendisinin suçsuz ve günahsız olduğunu ispatlaması geleneği bakımından önemliydi. Iğdır (İdır) ve çevresinde ateş kutsal sayılmakta olup ateşe küfredilmez, su ile söndürülmez, tükürülmez gibi geleneklerin temelinde Zerdüştlük inancının gelenekleri yatmaktadır. Zerdüşlük inancına ilişkin İslamköyden Melekli beldesine kadar uzanan Ağrı dağı etekleri leçelik alanda Zerdüştlükten kalma bir çok eski Ateşgah’lara yani tapınma merkezlerine rastlamanız mümkündür.
TANRININ KUTSAL SUYU AHURA MAZDA SUYU (AVA AHURA MAZDA):
Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesi Hıdırlı, İslamköy, Bulakbaşı arasında bulunan bu kutsal suyun kaynağı Ağrı Dağı zirvesinde bulunan Ahura buzulundan gelmektedir, Ağrı Dağının zirvesindeki buzul tüm resmi kaynaklardada Ahura buzulu olarak geçer yani tanrının buzulu. Bu kutsal buzullardan eriyip Iğdır ovasına akan sulara ise Ahura Mazda suyu yani Tanrının kutsal suyu denilmektedir.
İSLAMKÖY (KAFİR KÖY): Eski adı Kafir köy olan olan bu köyde eskiden Zerdüştler yaşadığı için yöre halkı burayı kafir köy olarak adlandırmıştır. O dönemler İslam dinine mensup olmayan herkesi Müslümanlar kafir olarak adlandırırlardı. Eski inanca göre Zerdüşt peygamberin yıkanarak arındığı Ağrı dağı küp gölü ve Ahura buzulunun eriyip Iğdır ovasında akan bu kutsalsuda kadın erkek tüm yöre halkı yıkanarak ve içerek günahlarından arınıldığına inanılırdı. Karasu çayı ülkemizin en önemli kuş merkezlerinden ikincisi olarak bilinmekte ve su maymunu (Koypu), sazan, yayın, mercan, balıkları su kaplumbağaları gibi bir çok hayvan çeşitlerini’de barındırmaktadır.
yazdıklarınızın kaynakçaları var mıdır?
YanıtlaSil