6 Şubat 2013 Çarşamba

Aksoy'dan, Cezaevlerinde 'Sürgün' Cezası Araştırma Önergesi


Halil Aksoy, cezaevlerinde "sürgün" cezası gibi uygulamaya konulan zorunlu nakillerin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması istemiyle Meclis'e araştırma önergesi verdi.


Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, cezaevlerinde "sürgün" cezası gibi uygulamaya konulan zorunlu nakillerin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması istemiyle, Anayasa’nın 98. ve içtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince, Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Halil Aksoy, Türkiye cezaevlerinde hukuk dışı ve keyfi uygulamaların devam ettiğini, bir de sürgün cezası gibi uygulamaya konulan zorunlu nakillerin eklendiğini ifade etti.

"Sürgünlerin özellikle cezaevlerinde başlatılan ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran açlık grevlerinin ardından hız kazanması, kamuoyunun dikkatini çeken başka bir husustur" diyen Aksoy, önergesinde şunları vurguladı: "Hiçbir mantıklı ve hukuki dayanağı olmadan yapılan bu nakillerle birlikte, tutuklu ve hükümlülerin yanı sıra aileler de cezalandırılmaktadır. Zira, cezası kesinleşmiş hükümlünün ikametgahına en yakın cezaevinde kalması gerekirken, çok uzak illere sevk edildiler. Son olarak Erzurum H Tipi Cezaevinde kalan onlarca tutsaklar, Kırıkkale ve Sincan gibi uzak cezaevlerine nakledildiler. Ekonomik koşulların yetersizlikleri nedeniyle Ağrı’dan dahi Erzurum’a gitmeye zorlanan aileler, Ankara’ya nasıl gidecekler? Bu bir zulüm politikasıdır! Ayrıca hala yargılaması devam eden tutuklular da, yine mahkemelerinin olduğu illerden çok uzak illerdeki cezaevlerine naklediliyor. Her duruşma için, onlarca saatlik yolu ring araçlarının içinde, işkence çekerek getirilip, götürülüyorlar. Ayrıca birçok nakil sırasında tutuklu ve hükümlü kötü muameleye ve işkenceye maruz kalmaktadır. Özellikle son dönemlerde cezaevlerinde yaşanan zorunlu ve hiçbir hukuki ve mantıklı nedeni olmaksızın yapılan sürgünler başta olmak üzere, cezaevlerinde yaşanan sorunların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması kaçınılmazdır." dedi.

Dengê Agirî Haber Sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder