28 Şubat 2013 Perşembe

Sevag ve Mazlum´un Katilleri Aynı


24 Nisan 2011’de askeri kışlada er Kıvanç Ağaoğlu tarafından vurularak, öldürülen Sevag Balıkçı’nın mahkemesi devam ediyor. Bugün görülmekte olan 11. duruşma öncesi Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı karşısında basın açıklaması yapıldı.


Nor Zartonk İnisiyatifi’nin çağrısıyla yapılan açıklamaya HDK, İHD, BDP, EMEP ve ESP destek verirken, Milletvekili Emine Ayna da açıklamaya katıldı.

Burada basın açıklamasını okuyan Melis Tantan, iki yıla yakındır süren davada cinayetin kazara mı yoksa kasten mi işlendiğinin tespit edilmeye çalışıldığını söyledi. Komutanların iki farklı tutanak düzenlediğini belirten Tantan, “Ağaoğlu ailesi ve komutanlar cinayetin üzerini örtmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Kışlada intihar ettiği ya da kazayla öldüğü iddia edilen askerlerin çoğunun Kürt, Alevi ya da Ermeni olduğunu söyleyen Tantan, bu ölümlerin tesadüf olmadığını belirtti. Bu ölümlere son olarak 22 Şubatta benzer ölümlere bir yenisinin daha eklendiğinin altını çizen Tantan, “Elazığ’da askerliğini yapan Mazlum Aksu’nun ‘G-3 tüfeğiyle sol şakağından kendisini vurarak intihar ettiği açıklandı. Aksu’nun ailesi ve yoldaşları ise bunun intihar değil bir cinayet olduğunu belirttiler” diye konuştu.

Ağrı’da da askerliğini yapan Kürtlere yapılan saldırılara da değinen Tantan, “Kışlalardaki bu cinayetler intihar, şaka gibi nedenlerle gizlenmeye çalışılıyor” dedi. Kürt ve sosyalist olan Mazlum Aksu’nun ölümünün ardındaki gerçekleri de bildiklerini söyleyen Tantan, “Katilleri tanıyoruz” diye konuştu. Gazetecilerin, öğrencilerin, Kürt siyasetçilerin düşündükleri ve eleştirdikleri için tutsak edildiğine dikkat çeken Tantan, Sevag’ın katil zanlısının ilk duruşmada serbest bırakıldığını belirtti. Bu topraklara barışın gelmesi ve Sevag Balıkçı’yı unutturmamak için meydanlarda olduklarını söyleyen Tantan, katillerden hesap sormaya devam edeceklerini belirtti. 

TEK DİL TEK MİLLET DEMEK IRKÇILIKTIR 

Basın açıklamasının ardından konuşan Milletvekili Emine Ayna da Sevag’ın Ermeni olduğu için katledildiğini belirterek, “İşin ironik tarafı; Bir Ermeni genç Türkiye Cumhuriyeti Devletine askerlik yapıyordu. Hem de Batman’da yapıyordu ve Ermeni olduğu için katledildi” dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde açıklama yapılmasına izin verilmemesine de tepki gösteren Ayna, “Bizi oradan uzak tutuyorlar. Öldürenler onlar yine korkan onlar” dedi.

11. duruşmanın görüldüğünü de hatırlatan Ayna, “Mahkemede tiyatro oynanıyor. Bu mahkeme cinayeti aklamak içindir” sözlerini kullandı. Başbakan’ın ‘tek dil, tek millet’ sözlerine de değinen Ayna, “Bu sözler ırkçılıktır. Bu söylemler ırkçı zihniyeti yaşatır, meşrulaştırır. Bu zihniyetle hareket edip Türk olmayanları öldürenler mahkemelerde ‘tek dil, tek millet’ diyen sensin diyerek devleti suçlar” sözlerini kullandı. Başbakan’a da çağrıda bulunan Ayna, “Tek dil, tek millet söylemlerinden vazgeçin” diye konuştu. Açıklamamanın ardından Balıkçı'nın ailesi ile kitle örgütü ve siyasi partilerin temsilcileri, duruşmayı takip etmek için Diyarbakır 2. Hava Taktik Komutanlığı'nda bulunan askeri mahkemeye geçti. (evrensel)

KızılYıldız.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder